1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMIYLA ÇAKIŞINCA...
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMIYLA ÇAKIŞINCA...

HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMIYLA ÇAKIŞINCA...

Bu yıl kurbanlar, 'Hayvanları Koruma Günü'nde kesilecek!

A+A-

Dünya Hayvanları Koruma Günü olan 4 Ekim, bu yıl Kurban Bayramı'nın da birinci günü. Hayvan hakları savunucuları, bu tesadüfün, her yıl yaşanan olumsuz görüntülerle mücadele için bir fırsata çevrilmesini istiyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Her yıl kurbanlık fiyatları, kurban derilerinin ve vekaleten kurban kesimi bağışlarının hangi kurumlara yapılacağı ve elbette kesim ile ortaya çıkan görüntüler nedeniyle pek çok tartışmaya neden olan bayram, bu yıl dikkat çekici bir tesadüfle de anılacak gibi görünüyor. Zira bu yıl bayramın 1. günü olan 4 Ekim Cumartesi günü, aynı zamanda Dünya Hayvanları Koruma Günü...Bu ‘çakışma’ bir süredir çokça tartışılan usulsüz Kurban kesimi ve olumsuz görüntüler konusun da tekrar gündeme getirecek gibi görünüyor. 

Hayvan haklarına ilişkin ilk girişimler 19. yüzyılda ortaya çıktı ve yaklaşık 100 yıl sonra, dünyanın farklı ülkelerinden hayvan hakları örgütleri Hollanda’nın Lahey kentinde bir araya gelerek Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. Bu kuruluş, 1931 yılında 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. O tarihten beri pek çok ülkede 4 Ekim günü hayvan haklarını hatırlatma ve hükümetleri-otoriteleri bu konuda daha etkin davranmaya yöneltecek faaliyetlerde bulunma günü olarak ‘kutlanıyor’. 

Ancak bu yıl Kurban Bayramı’nın 1. günü, yani Kurban ibadetinin yaygın olarak gerçekleştirildiği gün de 4 Ekim’e geliyor. Önceki yıllarda da ‘usulsüz ve sağlıksız kurban kesimi’, ‘hayvanlara eziyet’, ‘çocukların kesim alanlarında bulunması’ gibi nedenlerle eleştirilere konu olan uygulamalar bu yıl daha çok tartışılacak gibi görünüyor. Biz de konuyu hayvan hakları savunucularına ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine sorduk. 

 

HAYTAP: İBADET VAHŞETE DÖNÜŞMESİN 
Hayvan hakları savunucuları genel olarak, Kurban kesiminin bir dini inanışın gereği olduğunu hatırlatarak, itirazlarının kurban kesimine değil bunun usullerine yönelik olduğunu belirtiyor. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da “hayvana en az acı çektirecek şekilde kurban kesilmesi” çağrısında bulunuyorlar. 

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Nesrin Çıtırık, inanan insanların kurban ibadetini yerine getirmesine karşı çıkmadıklarını, ancak her yıl yaptıkları “İbadetin vahşete dönüşmemesi” çağrısını bu yıl 4 Ekim günü nedeniyle daha yaygın olarak dile getireceklerini belirtiyor. HAYTAP, “Kurban kesiminde ‘ibadetin vahşete dönüşmemesi’ için tüm kurumlarca tedbir alınması”na yönelik bir bildiriyle, Orman Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, valilikler ve belediye başkanlıklarına çağrıda bulunmuş. Bu çağrıda “Kurban bayramında her yıl vicdan taşıyan herkesi ve tüm samimi Müslümanları derinden yaralayan ve yüce dinimiz İslam'a yakışmayan görüntüler oluşmaktadır. Hayvanlar ibadet adı altında bacaklarından vinçlerle asılmakta, kaçmasınlar diye bıçaklanmakta, uygun koşullarda taşınmadıkları için kaçan hayvanlar ise taşlarla sopalarla dövülerek durdurulmaya çalışılmakta, uygun olmayan yerlerde acemi kasaplar tarafından adeta işkence eder gibi boğazlanarak kesilmektedirler" deniliyor. 

HAYTAP, “Toplum vicdanını da rahatsız eden bu tür insanlık ve müslümanlık dışı vahşi görüntülerin önlenmesi için, ilgili tüm kurumların ciddi biçimde önlem alması”, “denetimlerin göstermelik değil, gerçekten zulmü önlemeye yönelik olması”, bu tür kötü muamele vakalarında ağır cezalar verileceğinin gazete ve TV’ler ile topluma duyurulmasını talep ediyor. 

HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık, her yıl ortaya çıkan vahşet görüntülerine ilişkin olarak gazete ve televizyon haberlerinin de ihbar kabul edilmesini talep ettiklerini belirtiyor. 

Radikal

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.