1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "HİÇBİR VELİ KAYIT PARASI VERMEK ZORUNDA DEĞİL"
"HİÇBİR VELİ KAYIT PARASI VERMEK ZORUNDA DEĞİL"

"HİÇBİR VELİ KAYIT PARASI VERMEK ZORUNDA DEĞİL"

Eğitim Bakanı Dürüst: "Hiçbir veli kayıt parası vermek zorunda değil"

A+A-

 

Eğitim alanındaki hedeflerini ve sorunları değerlendiren Kemal Dürüst, “Yeni eğitim yılında sıkıntılar olacaktır. Görevimiz bu sıkıntıları ve sorunları en aza indirmektir”diye konuştu. Eylül ayında yeni bir eğitim öğretim yılının başlayacağını belirten Bakan Dürüst, “Okullara kayıt yaptırırken hiçbir veli kayıt parası vermek zorunda değildir” dedi. Dürüst, kayıt yaptırırken alınan paranın okul aile birliklerine yardım amaçlı yapıldığını, bunun bir bağış olduğunu, ülkede 15 yaşa kadar zorunlu eğitim çağı olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

“Türkiye’den öğretmen gelmesine kesinlikle ihtiyaç yoktur. Geçmişte Türkiye’den ülkemize çok sayıda öğretmen geliyordu. Özellikle özel eğitim alanından mezun öğretmenimiz yoktu. Ancak bugün bu çok az sayıdadır. Her alanda yetişmiş mezun öğretmenlerimiz vardır. Bu göz ardı edilmemelidir”

“Yeni eğitim yılında sıkıntılar olacaktır. Görevimiz bu sıkıntıları ve sorunları en aza indirmektir”

“Bakanlık olarak uyuşturucuya savaş açtık. Yeni eğitim yılının 2.nci yarı yılında uyuşturucunun müfredata girmesini hedefliyoruz”

“DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite haline gelmesini sağlayacak yasa son aşamasına geldi. Kasım ayında DAÜ özerkliğine kavuşacak”

CTP-UBP Koalisyon Hükümeti’nin Milli Eğitim yeni Bakanı Kemal Dürüst, Eğitim Bakanlığı’na ayrılan  525 milyon Türk Lirası bütçe ile,  doğru bir planlamayla hedeflerini ve eğitim sistemindeki sorunları en aza indirgemeyi hedefliyor.

Milli Eğitim yeni Bakanı Kemal Dürüst, eğitim alanındaki hedeflerini ve sorunları Kıbrıs Postası’na değerlendirdi. Dürüst, Özel Eğtim Yasası’nın özel eğitime verilen önemin en somut göstergesi olduğunu ifade ederek Bakanlık olarak yasanın geçmesini önemsediklerini belirtti. Dürüst, Özel Eğitim Yasası’nın beş yıl önce hazırlandığını, bakanlar kurulundan geçirilerek meclise sevkedildiğini anlatarak, bir şekilde yasanın henüz geçmediğini söyledi. yasa üzerinde yeniden çalışıldığını söyleyen Dürüst, hükümet programında belirtildiği şekilde on sekiz ay içerisinde çıkacağını belirtti. Dürüst, geçmişte ülkede özel eğitim öğretmeni olmadığını, bu öğretmenlerin Türkiye’den getirildiğini, ancak bakanlığın özel eğitim alanında öğretmen yetişmesi için KKTC’deki üniversitelere izin tanıdığını söyledi. Dürüst, “Türkiye’den özel eğitim öğretmeni gelmesine kesinlikle ihtiyaç yoktur. Genel olarak bakıldığında ülkemize geçmişte Türkiye’den daha çok sayıda öğretmen geliyordu, eğitimin kesintisiz sürmesi için bu gerekliydi.  Bugün bu çok az sayıdadır. Bu göz ardı edilmemelidir” dedi.

Bakan Dürüst, Eğitim Bakanlığı’na bütçenin genelinin yüzde 12,86’sının ayrıldığını söyleyerek, bunun 525 milyon Türk Lirasına isabet ettiğini belirtti. Eğitime ayrılan bütçenin hiçbir  zaman yeterli olamayacağını ifade eden Dürüst, eğitimin insan odaklı ve yeniliğe açık olduğundan her zaman yeni ihtiyaçların doğduğunu kaydetti. Dürüst, “Mevcut bütçe her ne kadar yetersizdir dense de önemli olan bütçeyi doğru planlayarak kullanmaktır. Biz de bakanlığımız süresinde doğru bir planla elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Eğitimin en tartışmalı konularından biri olan kolejlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dürüst, kolejlerin eğitimin sisteminin olmazsa olmazı olduğunu kaydetti. Dürüst, kolejlerin kapatılmayacağını, dünya sistemine entegre olmak adına hem TC’deki hem de 3. ncü dünya ülkelerindeki öğrencilerin çeşitli ülkelere müracaat etmesine olanak sağladığını belirtti. Dürüst, kolejlere yönelik en büyük eleştirinin giriş sınavları olduğunu anlatarak, “Biz bunu geliştireceğiz. GCE-A Level ve IE programlarına yönelik işlevlerin gelişmesi için çalışacağız. Çeşitli paydaşlarla yapılacak çalışmalarla yıl içinde daha farklı bir noktaya getireceğiz” dedi.

Bakan Dürüst,  4 yaş çocuk ve yukarısının eğitimin bakanlığı sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, 0-3 yaş arasındaki çocuk bakım merkezlerinin de izin ve işleyişinin  eğitim bakanlığına bağlanmasının sağlanacağını söyledi.

Eğitimin tartışmalı konularından bir diğeri olan eğitim kitapları ile ilgili Bakan Dürüst, tüm kitapların hazırlanmasında ülke akademisyenlerinden yararlanılacağını,  sadece kitabın planlanması için uzman kadrolardan yararlanılarak değişime de açık bir şekilde çalışmalar yapılacağını belirtti. Dürüst, yerli yazarlardan da yararlanılacağını ifade etti.

Eylül ayında yeni bir eğitim öğretim yılının başlayacağını belirten Bakan Dürüst, “Okullara kayıt yaptırırken hiçbir veli kayıt parası vermek zorunda değildir” dedi. Dürüst, kayıt yaptırırken alınan paranın okul aile birliklerine yardım amaçlı yapıldığını, bunun bir bağış olduğunu,  ülkede 15 yaşa kadar zorunlu bir eğitim çağı olduğuna dikkat çekti. Dürüst, velinin kayıt yaptırırken okul aile birliğine istediği miktarda bağış yapabileceğini, bunun dışında kayıt parası vermek zorunda olmadığını, çocuğunu okula kaydedemez denilemeyeceğini belirtti.

“Yeni eğitim öğretim yılı  sorunsuz açılacak denilemez” diyen Bakan Dürüst, “Sıkıntılar olacaktır. Görevimiz bu sıkıntıları ve sorunları en aza indirmektir. Öğretmen münhalleri zorluklara rağmen tamamlandı. Kamu Hizmeti Komisyonunun münhal kadrolarını ilan etmesini bekliyoruz. Öğretmen kadrolarının hazırlık döneminde nakil süresi ben Bakanlığa geldiğim zaman tamamlanmıştı. Gecikme belki de hükümet değişiminden kaynaklandı” diye konuştu. Dürüst, uzun bir süre okullardaki binaların yapılma olasılığının olmadığını, ancak ihale tüzüğünün tamamlandığını, 15 Eylül’e kadar olan sürede tamamlanması olası olan tadilatların yapılması üzerinde duracaklarını söyledi. Dürüst, “Bu tüzük problemi erken halledilmiş olsaydı, Haziran başından itibaren gerekli çalışmalar başlatılabilirdi” dedi.

Eylem ve grevlerle  sert tepkilere maruz kalan bir bakanlık olan Eğitim Bakanlığı’nın, özellikle öğretmen sendikaları tarafından eleştirilmesini değerlendiren Dürüst şunları söyledi: “Biz işimizi yapmaya devam edeceğiz. Hükümet programımızda da yer alan politikalarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz. Eğitimdeki sorunları en aza indirebilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

ÖSYM’nin 2016-2017 eğitim döneminde aldığı bir karar gereği Türkiye’den KKTC’deki üniversitelerde Tıp ve Hukuk okuyacak öğrencilerin belirli bir puan alması gerekeceğinin sinyalini geçtiğimiz günlerde ÖSYM Başkanı verdi. Bakan Dürüst, KKTC üniversitelerinin imajını yükseltmek adına Türkiye’den buraya gelecek olan, tıp ve hukuk alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilerin iyi puanlarla gelecek olmasının saygınlığı artıracağını söyledi.

Bakan Dürüst, okullarda yabancı dilin eğitim müfredatında yer aldığını, ancak daha çağdaş, daha teknolojik, daha sosyal imkanlardan yararlanılarak bu eğitimin verilebilmesi için çalışmalar yapılacağını belirtti. Dürüst, bu alanda daha etkili eğitim verebilmek için okullarda dil labaratuarlarının açılması için çalışacaklarını kaydetti.

Ülkenin kanayan yarası haline gelen ve her geçen gün artan uyuşturucu kullanımının önlenebilmesi, uzmanlar tarafından da defalarca uyuşturucunun eğitim müfredatına  alınmasının  belirtilmesi konusuna da değinen Bakan Dürüst, gençlerin uyuşturucu kullanmalarının önüne geçmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Dürüst, çok kısa bir süre içinde uyuşturucunun eğitim müfredatına alınabilmesi için çalışmakta olduklarını belirterek, “Bakanlık olarak uyuşturucuya savaş açtık” dedi. Bakan Dürüst, Eğitim Bakanı görevine geldiği yaklaşık 20 günlük süre içinde uyuşturucu ve trafik konularına yoğunluk gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Son derece önemli bir konu. Gençlerin zehirlenmemesi için eğitime gerek olduğunu düşünüyoruz. Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ile birlikte bu konuda hergün çalışıyoruz. Yeni eğitim yılının 2.nci yarı yılında uyuşturucunun müfredata girmesini hedefliyoruz”

E- Okul Projesinin, E-Devlet Projesi kapsamında ilerlemekte olduğunu söyleyen Dürüst, projeyi Türksat’ın aldığını, Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın devam etmekte olduğunu kaydetti. Söz konusu çalışmayı önemsediklerini anlatan Bakan Dürüst, “En hızlı şekilde hayata geçmesi için uğraşacağız” dedi.

DAÜ’nün Kasım ayında özerkliğine kavuşacağını belirten Bakan Dürüst, “DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite haline gelmesini sağlayacak yasa son aşamasına geldi. Kasım ayında DAÜ özerkliğine kavuşacak” dedi.

Burs Tüzüğünün hazırlandığını ve Maliye Bakanlığı’na sevkedildiğini anlatan Bakan Dürüst, mali açıdan bir sorun yaşanmazsa yürürlüğe gireceğini belirtti. Dürüst, 3. ncü ülkelere okumak için giden öğrencilerin mağdur edilmemesi adına tüzüğün önemli olduğunu kaydetti.  

Yaz döneminde  bursların tasarruf etmek adına Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında durdurulduğunu söyleyen Dürüst, “Mali imkanlar şu an elvermiyor. İmkanlar elverirse yaz dönemi de burslar tekrar verilebilir. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin eğitimi yaz boyunca  sürüyor” dedi.

Dürüst, 2011 sonrası işe alınan öğretmenlerin özlük haklarının düzenlenmesi için yaptıkları eylemlere de değinerek, “Bütçe konusunda Maliye uygun bir imkan bulursa katkı sağlar diye düşünüyorum” diye konuştu.

Bakan Dürüst, eğitimde yapılması gereken herşeyi imkan dahilinde hayata geçirmek için çalışacağını belirterek, hedefinin kaliteli bir gençlik yaratmak ve kaliteli bir eğitim vermek olduğunu söyledi. Dürüst, şunları söyledi: “Eğitim adası olma yolunda ilerleyen ülkemiz için kaliteli gençlik yaratmak ve kaliteli eğitim vermek önemlidir. Üniversite alanlarında da verilecek eğitimle ülkemizi daha iyi yerlere taşımalıyız. Biz yeni dönemde Bakanlık olarak çocuklarımızı önemsiyoruz, çünkü onlar geleceğimizdir”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum