1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HÜKÜMET DUVARA TOSLAYACAK”
“HÜKÜMET DUVARA TOSLAYACAK”

“HÜKÜMET DUVARA TOSLAYACAK”

Bakanlar Kurulunun düzenlediği Kamuda yeni çalışma saatleri kamu çalışanları ve Sendika Başkanları tarafından tepkiye yol açtı. Sendikalar eylem kararı aldığını açıkladı.

A+A-

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, yeni kamu saatlerinin hükümet tarafından zorla dayatılmaya çalışıldığını vurgulayarak, “Hükümet ben yaparım, ben bilirim mantığı ile hareket etmektedir. Seçimler yaklaşıyor ve hükümetin bu davranışlarla duvara toslaması kaçınılmaz hal almıştır” diye konuştu.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, geriye alınmayan saatler ve yeni kamu saatleri konusunda tepkili olduklarını ve eylem kararı aldıklarını söyleyerek, “Yıllarca yaşanılan tecrübeyle gün ışığından daha fazla yararlanılması adına saatler bir saat geri alınmaktayken, maalesef geçen sene yapılan tüm kavgaları, ölümleri, yaşanan olumsuz şartları görmezden gelen hükümet kendisine talimat verenlerin sözünü dinlemiş ve sınıfta kalmıştır” dedi.

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, “Son 3-4 senedir kamu mesai saatleri ile ilgili düzensizlikler, her dönem başka başka sistemler ve uygulamalar gündeme gelmesi dengeleri ve sistemi bozmakta, diğer yandan da sendikaları ve çalışanları rahatsız etmektedir. Bu durumun çözümü de masa başına oturup diyalog kurarak amaçlar, sebepler ortaya konularak sorunun çözüme ulaştırılmasıdır.”

Eniz ORAKCIOĞLU

Bakanlar Kurulunun, 18 Eylülden itibaren başlayacak olan kamuda kış çalışma saatlerini yeniden düzenlemesi ve Eylülde başka Ekimde Başka çalışma saatlerinin öngörülmesi kamuda çalışanların ve kamu sendikalarının tepkisine yol açtı.

Yeni çalışma saatleri

Kamuda haftalık 40 saat olan kış mesaisi çalışma süreleri 18 Eylül Pazartesi günü başlıyor.

Buna göre, 18 Eylül Pazartesi’nden itibaren 30 Ekim 2017 tarihine kadar, günün yirmi dört saatinde süreklilik gösteren ve elzem olan hizmetlerin dışında kalan kurumlarda Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri 08.00 – 12.30 /13.00-16.15 saatleri arasında mesai olacak. Perşembe günleri, 08.00 – 12.30 ile 13.00 – 17.30 saatleri arasında çalışılacak. Eğitim ve kamudaki çalışma saatlerinde 30 Ekim 2017 -19 Şubat 2018 tarihleri arasında yeni bir çalışma düzeni uygulayacak ve mesai yarım saat geç başlayıp yarım saat geç bitirilecektir. 40 saat olan çalışma saatleri de korunarak Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma: 08.30 – 12.30/ 13.00 – 16.45; Perşembe günü 08.30 – 12.30/13.00 – 18.00 saatleri arasında çalışılacak.

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan;

“Kamu saatleri zorla dayatılıyor”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Metin Atan, yeni kamu saatlerinin hükümet tarafından zorla dayatılmaya çalışıldığını söyleyerek, “Hükümet ben yaparım, ben bilirim mantığı ile hareket etmektedir. Hükümetin artık samimiyetine inanmamakla birlikte, bu konuda geri dönüş yapacağını da sanmıyorum. Benim saatler konusundaki endişem geçtiğimiz yıl yaşanan olay gibi yeniden bir acı yaşamamak ve ölümle sonuçlanan bir olayla karşılaşmamamızdır. Hükümet 30 Ekime kadar toplum için bazı kararlar vererek, bazı tedbirleri almak zorundadır” diye konuştu.

“Sendikalar halkın çıkarları için çalışır”

Atan, sözlerine şu şekilde devam etti; Bu durum öyle bir hale getirilmiştir ki, sendikalar sanki toplumun, halkın yararına, çıkarına değil de sırf hükümete karşı gelmek için sesimizi yükseltiyoruz algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Böyle bir durum asla olamaz, sendikalar halkın isteği doğrultusunda hareket etmektedir. Eğer bu çalışma saatleri ve Arap saati uygulaması bu topluma, bu ülkeye uygun değilse, uygulamaya konması doğru değildir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen hükümet hala daha biz yaparız, biz biliriz diyerek Bakanlar Kurulundan karar geçirmektedir. 3 gün önce konuşmamıza rağmen Maliye Bakanı Serdar Denktaş topu Başbakan Hüseyin Özgürgün’e atmakta ve açıklamayı onun yapacağını söylemektedir. Başbakanda çıkıp kamu saatleri değişikliğini açıklıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.”

“Bir ortak noktada buluşabilirdik”

Saatler konusunda aynı noktada olduklarını vurgulayan Atan, “Eğer bu saatler vatandaş tarafından doğru görülmüyorsa bu olmayacaktır. Olacaksa da hükümet edenler bazı şeylere katlanacaklardır. Maliye Bakanı bizle görüşürken öğretmenler ve Eğitim Bakanının saatler konusunda anlaştığını dile getirmişti. Hükümet de okul saatlerine uyumlu olması adına kamu görevlilerinin iş başlama saatlerini de 08,30’a aldılar ki, çocuğunu okula bırakan veli işine gidebilsin diye. Bilindiği üzere öğrencilerin giriş çıkışları sorun olduğu için öğretmenlerin saatleri önem taşımakta, çünkü velilerde, çalışanlarda çocuklarının okul saatlerine göre hareket etmektedir. Öğretmenler ile Eğitim Bakanı böyle bir karar alınca da hükümet 16 Eylül’den 30 Ekime kadar böyle bir uygulamayı ön gördü. Bu noktada sorun olan ise bu konuların oturulup karşılıklı anlayış çerçevesinde tartışılarak yapılmasıdır ki, o durumda bizde, hükümette elimizi taşın altına sokar bir ortak noktada buluşuruz. Ama bizim canımızı sıkan önerilerimiz olduğu halde, hükümetin kesin bir dille reddederek, sendikalara yönelik olumsuz algı oluşturmaya çalışmasıdır” dedi.

“Duvara toslayacaklar”

Artık okun yaydan çıktığını söyleyen Atan, “hükümet ben bildiğim yolda giderim, beni kimse durduramaz diyor ama seçimler yaklaşıyor ve bu davranışlarla duvara toslamaları kaçınılmaz hal almıştır” şeklinde konuştu.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan;

“Eylem kararı aldık”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, hükümetin geçtiğimiz yıl yaşananlardan herhangi bir ders çıkarmadığını vurgulayarak, “Bu ülkede yapılması gereken Ekim ayının son haftası saatlerin 1 saat geri çekilmesiydi. Yıllarca yaşanılan tecrübeyle gün ışığından daha fazla yararlanılması adına bu belirlenmişti ve uygulanmaktaydı. Ama maalesef geçen sene yapılan tüm kavgaları, ölümleri, yaşanan olumsuz şartları görmezden gelip kendisine talimat verenlerin sözünü dinlemiş ve sınıfta kalmıştır. Bu saatlerin bir saat geri alınması şarttır, ülkenin coğrafi durumu bunu bize zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple de biz mücadeleyi yükselteceğiz ki sendikalar bir dizi eylem kararı almıştır. Bizim dışımızda bizimle bu görüşü paylaşan Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle de iş birliği ve güç birliği içerisinde olacağız” diye konuştu.

“Hükümet Ankara’nın talimatlarından çıkamıyor”

Kaptan, sözlerine şu şekilde devam etti; “Biz saatler olayına sadece kamuda çalışanlar açısından bakmıyoruz. Çünkü kamuda yapılacak olan düzenleme aslında özeli de ilgilendirmektedir. Okullarda okuyan öğrenciler sadece kamuda çalışanların çocukları değildir. Özel sektör çalışanlarının çocukları da okullardadır. Sonuç olarak da bu uyumsuzluk bir takım sosyal sıkıntıların yaşanmasına sebep olacaktır. Hükümet biran önce yaptığı yanlışı görüp 30 Ekime kadar bu yanlıştan dönmelidir. Kamudaki yeni çalışma saatlerine bakıldığında 30 Ekime kadar başka saat, 19 Şubata kadar başka, 19 Şubattan da 16 Mayıs arası başka saat sistemi konulmaktadır. Bu durum da bize aslında hükümetin de saatlerin geri alınmamasının ve kamuya belirlenen çalışma saatlerinin yanlış olduğunu bildiğini gösteriyor ki bu kadar değişik saati uygulamaya koymalarından belli oluyor. Diğer yandan hükümet ısrarla Ankara hükümetinin talimatlarının dışına çıkamıyor.”

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek;

“Mutabakata varılmadığı sürece saatler uygulanamaz”

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek, saatlerin değişmemesinin yurt genelinde birçok tepkiye neden olduğunu söyleyerek, “diğer yandan yeni kamu saatleri ile ilgili üyelerimizin tepkisine bakarak, sendika olarak bunu değerlendirip gerekli mesajı vereceğiz. Yeni çalışma saatleri ile ilgili olarak hükümet sendikalarla mutabakata varmadığı sürece bu saatleri uygulaması doğru değildir. Daha önce bu saatlerde sendikalarla hükümet bir mutabakata vararak yaz ve kış mesaileri belirlenmiştir, bu saatlerin neden tekrar değiştiği de oturulup konuşulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Önce kamudaki durgunluk çözülmelidir”

Kamuda durgunluk, sorumsuzluk ve nemelazımcılık olduğunu vurgulayan Dilek, “Kamuda işler ağır gitmekte ve bu konuda büyük sıkıntılar olmaktadır. Bunların da düzeltilmesi gerekir ki kamu ile özel sektör arasındaki dengeler sağlanabilsin, hem de kamu iyi çalışır hale gelsin ve kazanılan ücretler alınlarının akıyla kazanılabilsin. Bu sebeple bana göre kamunun köklü olarak verimliliğinin artırılması, düzene girmesi gerektiğine inanıyorum. Öncelikle bunların sistemi oturtulması lazımdır ki kamu hantallığı ortadan kaldırılıp vatandaşa hizmet verilmesi noktasında güzel şeyler ortaya çıksın. Diğer yandan da insanların da huzurlu ve mutlu olacakları mesai saatleri içerisinde bir çalışma ortamı yaratmak da önemlidir. Bu noktada da saatleri de bir şekilde düzene oturtup bir noktaya getirtebiliriz.

“Sistem her yıl bozulmaktadır”

Dilek, sözlerine şu şekilde devam etti; “Son 3-4 senedir kamu mesai saatleri ile ilgili düzensizlikler ve her dönem başka başka sistemler ve uygulamalar gündeme gelmesi dengeleri ve sistemi bozmakta, diğer yandan da sendikaları ve çalışanları rahatsız etmektedir. Bu durumun çözümü de masa başına oturup diyalog kurarak amaçlar, sebepler ortaya konularak sorunun çözüme ulaştırılmasıdır. Hükümetinde yapması gereken sendikalarla toplanıp bu konuyu tartışmak, saatlerin gerekçelerini sendikalara anlatmaktır ki onlarda gerekli açıklamalarını üyelerine yapabilsin.”

Yenibakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.