1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. HÜKÜMET KURMAK İÇİN PAZARLIK DEVAM EDİYOR
HÜKÜMET KURMAK İÇİN PAZARLIK DEVAM EDİYOR

HÜKÜMET KURMAK İÇİN PAZARLIK DEVAM EDİYOR

Koalisyon kurma çalışmaları kapsamında dün yeni görüşmeler yapıldı; CTP yetkilileri, sabah DP - UG, öğleden sonra UBP heyetleri ile bir araya geldi

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun hükümeti kurma görevini verdiği Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’in (CTP-BG) bu yöndeki çalışmaları sürüyor. CTP-BG heyeti dün Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP – UG) ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) heyetiyle bir kez daha görüştü.
   Her iki görüşmede de koalisyon hükümetinin programı üzerinde detaylı çalışma yapıldı. Yapılan açıklamalarda, her iki görüşmenin çok olumlu geçtiği belirtilirken,  CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun “UBP ile ilk bakışta birçok konuda hemfikir olunduğu” yönündeki açıklaması dikkat çekti… Bir gün önce yapılan açıklamalarda, CTP – BG ile DP – UG arasında, Kıbrıs sorunu hariç tam görüş birliği olduğu öne sürülmüştü.
   CTP ile UBP arasındaki görüşmede, karşılıklı öneriler konusunda iki gün içerisinde yanıt verileceği bildirildi.
   Bu arada, CTP-BG ile DP-UG görüşmesi, her iki partinin Genel Sekreterleri Başkanlığı’ndaki heyetler arasında olurken, CTP-BG ile UBP’nin görüşmesi başkanlık düzeyinde gerçekleşti.

Genel sekreter düzeyinde
   CTP-BG Genel Merkez’inden yapılan yazılı açıklamada, dün saat 09.00’da bir araya gelen CTP-BG ile DP-UG heyetlerinin, önceki gün yaptıkları görüşmede ele aldıkları konuları ayrıntılı bir şekilde konuşmak üzere CTP Genel Merkez’inde bir toplantı gerçekleştirdikleri kaydedildi.
   Açıklamada, toplantının her iki partinin Genel Sekreterleri Başkanlığı’ndaki heyetler arasında yapıldığı ve her iki siyasi partinin olası koalisyon hükümetinin programı üzerinde durulduğu belirtildi.
   CTP heyetinde, Genel Sekreter Asım Akansoy’un yanında İsmet Akim, Özdil Nami ve Tufan Erhürman; DP-UG Genel Sekreteri Bengü Şonya’nın yanında ise Ahmet Kaşif, Mustafa Arabacıoğlu, Serhat Kotak ve Hasan Taçoy yer aldı.

Yorgancıoğlu: Birçok konuda hemfikiriz
   Saat 15.05’te CTP-BG Genel Merkezi’nde başlayan UBP görüşmesine, CTP-BG heyetinden Genel Başkan Özkan Yorgancıoğlu ile Özdil Nami, Tufan Erhürman, İsmet Akim ve Hakan Kunter, UBP heyetinden ise Genel Başkan İrsen Küçük, Hüseyin Özgürgün, Necdet Numan ve Ünal Üstel katıldı.  
  CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, hükümet kurma çalışmaları kapsamında UBP ile ikinci kez bir araya geldiklerini söyledi.
  Muhtemel hükümet döneminde partinin uygulamayı düşündüğü eylem planının UBP heyetiyle daha detaylı şekilde görüşüldüğünü ifade eden Yorgancıoğlu, görüşmede ilk bakışta birçok konuda hemfikir olunduğunu belirtti.
   Yorgancıoğlu, UBP yetkililerinin kendi karar organlarında konuyu  değerlendireceklerini söyleyerek iki gün içerisinde kendilerine cevap ileteceklerini ifade etti.
   Farklılıklar ve alternatif politikalar ile öneriler konusunda görüş belirtileceğini anlatan Yorgancıoğlu, “Genel olarak görüşme güzeldi. Karşılıklı anlayış çerçevesinde geçti” dedi.

Küçük: Parti kademelerinde görüşülecek
  UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, koalisyon görüşmeleri kapsamında ikinci ziyaretin gerçekleştiğini belirterek detaylı şekilde görüşme gerçekleştirildiğini söyledi.
   Karşılıklı görüşlerin müzakere edildiğini ifade eden Küçük, parti kademelerinde önerilerin görüşüleceğini ifade etti.
   Küçük, iki gün içerisinde bu çalışmaların tamamlanacağını ve görüşlerin aktarılacağını belirtti.
   Küçük, toplantının olumlu geçtiğini ve birçok konuda görüş birliğine varıldığını söyledi.

Şonya: Partiler, yıllardır ortaya koydukları
prensiplerden vazgeçmeyebilir
  DP-UG Genel Sekreteri Bengü Şonya, dünkü görüşmede eksik kalan konuların irdelendiğini söyledi.
  KIBRIS’a konuşan Şonya, yarım kalan konuların tamamlanmasıyla salı gününe kadar CTP’nin kiminle hükümet kuracağını açıklayacağını belirtti.
  “Siyasette prosedür ne gerektiriyorsa onu yapıyoruz” diyen Şonya, karar verici ve seçici olanın CTP olduğunu anımsattı.
   Şonya, siyasi partilerin kendi programları ve tabanları olduğuna dikkat çekerek “Koalisyon olacaksa mutlaka her iki partini programı, tabanına hitap etmelidir. Ülke şartları koalisyonu gerektirdi diye partiler, yıllardır ortaya koydukları prensiplerden vazgeçme konumunda değiller. Konsensüse varılıp organize edip hayata geçirilmeli” dedi.
   Parti olarak görüşmelere iyi niyetle katıldıklarını ifade eden Şonya, karşı taraftan da iyi niyet gördüklerini, gizli, art niyetli davranış hissetmediklerini belirtti.

Rum basını yakından izliyor
    Rumlar, KKTC’de 28 Temmuz’da yapılan milletvekili seçimlerinin ardından sürdürülmekte olan hükümet kurma çalışmalarını yakından izliyor.
   Temaslar, Rum basını tarafından yakından takip ediliyor. Gazeteler konuyla ilgili haberlerini geniş ölçekte ve şu başlıklar altında okurlarına aktardı:
   Alithia “CTP Ortak Arayışında... Koalisyon ‘Hükümeti’ Çalışmaları Halen CTP’nin Muhtemel İşbirliği Olanaklarını Ciddi İncelemesiyle Başladı”
   Haravgi “Kıbrıs Sorununda Görüş Ayrılıkları Var... CTP ve DP UG Hafta İtibarıyla Sahte Hükümet İçin Yeniden Görüşecek”
   Simerini “’Hükümet’ İçin Sıcak Süt ve Soğuk Yoğurt.. İşgal Bölgelerinde Karar Pazartesi’ye... ‘Hükümet Kurma Yetkisi’nin CTP’ye Verilmesinin Ardından Temas ve Sondajlar Sürüyor”
   Fileleftheros “Sahte Hükümet Haftaya... Anlaşmazlıklar Olmasına Karşın İşgal Bölgelerinde CTP ile DP Arasında İşbirliğine Yürünüyor... Özkan Yorgancıoğlu Serdar Denktaş’la İki Saat Görüştü”
   Politis “Düzenleyici Eroğlu... CTP-DP Zaman Sınırlı ‘Hükümet’ İttifakı... Eroğlu’nun 2006’da UBP’yi Bıraktığı Geçici Lideri Şimdi De Küçük Parti Liderliğine İşaret Etti, Hareketi Yeniden Yakınlaşma Olarak Algılanıyor”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.