1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. "İNCE ADAMIN UZUN HİKAYESİ"
"İNCE ADAMIN UZUN HİKAYESİ"

"İNCE ADAMIN UZUN HİKAYESİ"

Rize’de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde “Kıbrıs Türk Kültürü ve Edebiyatı” konulu panel düzenlendi. Panelde, Kıbrıs Türk tarihini araştırmaya ömrünü adamış araştırmacı-yazar-şair ve akademisyen Harid Fedai’nin çalışmalarına geniş yer ayrıldı

A+A-

PANELDE, DEKAN PROF. TAVUKÇU’NUN ARAŞTIRMACI- YAZAR HARİD FEDAİ HAKKINDA HAZIRLADIĞI TARİH MANZUMESİ SUNULDU:

"İNCE ADAMIN UZUN HİKAYESİ"

Rize’de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde “Kıbrıs Türk Kültürü ve Edebiyatı” konulu panel düzenlendi. Panelde, Kıbrıs Türk tarihini araştırmaya ömrünü adamış  araştırmacı-yazar-şair ve akademisyen Harid Fedai’nin çalışmalarına geniş yer ayrıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen panele, Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, araştırmacı-yazar, Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Harid Fedai, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Fedai, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kıbrıs arasında derin bağlar bulunduğunu belirterek, "Kıbrıs Türkiye'nin parçasıdır. Bunu unutmamak ve bu gerçeğe göre hareket etmek gerekir" dedi.

Tavukçu ise Fedai'nin 82. yaş günü için kaleme aldığı "İnce Adamın Uzun Hikayesi" adlı tarih manzumesini katılımcılarla paylaştı.

İNCE ADAMIN UZUN HİKAYESİ

Panelde ilk olarak Fedai’nin yaşam öyküsü okundu.

Ardından Prof. Dr. Orhan Kemâl Tavukçu, Harid Fedai’nin 82. yaş günü için kaleme aldığı “İnce Adamın Uzun Hikâyesi” adlı “tarih manzumesi”ni katılımcılarla paylaştı. Diğer panelist Yapı Kredi Yayınları editörlerinden Sabri Koz ise, Harid Fedai ile olan yakın dostluğundan söz etti. Fedai’yi şâir, hiciv üstadı, folklorcu ve basın tarihi araştırmacısı olarak tanımladı.

Kıbrıs Türk Kültürü ve Edebiyatı’nın ana hatlarıyla çizildiği panelde, HaridFedai; ağırlıklı olarak Türkiye ile Kıbrıs arasındaki derin bağlardan söz etti; “Kıbrıs Türkiye’nin parçasıdır, bunu unutmamak ve bu gerçeğe göre hareket etmek gerekir” dedi.

Özellikle Türk kültürü üzerine yaptığı araştırmaları ve yayımladığı eserleri ile birçok ödüle lâyık görülen Harid Fedai, panelde ayrıca, (1891-1963) yılları arasını kapsayan Kıbrıs Türk Basın Tarihi adlı çalışmasını da katılımcılarla paylaştı. Fedai, Kıbrıs Türk halkının kendi gazetesi ile 1889 yılında tanıştığını anlattı.

Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz, üniversitenin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemâl Tavukçu tarafından hazırlanan, Türk Dili ve Edebiyatı ile Kıbrıs Türk Kültürü ve Edebiyatı’na ait çeşitli bilimsel çalışma ve makalelerin yer aldığı “Harid Fedai Armağanı” ile “tarih manzumesi”nin son iki beyitini içeren tabloyu, Fedai’ye takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.