1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "İŞÇİNİN PARASINI DEVLET YUTTU"
"İŞÇİNİN PARASINI DEVLET YUTTU"

"İŞÇİNİN PARASINI DEVLET YUTTU"

Ülkemizde, büyük çoğunluğu özel sektörde çalışan on binlerce işçinin emeğini satarak kazandığı ve biriktirdiği ‘İhtiyat Sandığı’ndaki yatırımlar, devlet tarafından ‘borçlanıldı’…

A+A-

İhtiyat Sandığı’na olan borç 1.5 milyar TL’ye ulaşıyor, bu eski parayla 1. 5 katrilyon ediyor. Devlet işçinin parasını kullanıyor ancak işçi, kendi parasını almakta zorlanıyor.

Çalışanın parasını emanet ettiği İhtiyat Sandığı’nda tehlike sinyalleri…

İhtiyat Sandığı kaynaklarının %80’inin devlet tarafında ‘borç’ alındığı belirtilirken, devletin İhtiyat Sandığı’na vereceği de 1,5 trilyona yaklaştı.

Her sıkıştığında elini çalışanın yatırımına uzatan devlet, bugün geçim sıkıntısı nedeniyle ‘kendi parasını’ almak zorunda kalan çalışana da köstek oluyor.

Çalışan temsilcileri İhtiyat Sandığı’nın geleceğinin ‘tehlikeli’ olduğuna işaret ediyor.

Devletin ‘düşük faiz’ ısrarı…

Kayaklarının %80’ini devlete borç olarak veren İhtiyat Sandığı, bu günlerde ‘avans’ ve diğer talepleri karşılamakta zorluk çekiyor.

2013 Bütçesi, yine devletin ‘düşük faiz’ ısrarı nedeniyle geçmediği için nakit sıkıntısı çeken İhtiyat Sandığı, bankalardaki vadeli yatırımlarına başvuruyor.

Latifoğlu: “İhtiyat Sandığı kaynağının %80’i devlette”

Hür-iş Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu, Devletin İhtiyat Sandığı’na olan borcunun 1.4 milyar TL’ye ulaştığına işaret ederek, İhtiyat Sandığı mevduatının %80’e yakınının devlete kredi olarak verildiğini ve paranın sahibi emekçinin de yatırımını almakta sıkıntı çektiğini ifade etti.

İhtiyat Sandığı’nın bugün yaşadığı sıkıntı nedeninin, paranın devlette olmasının yanında, mevduatlarının da bozdurulması olduğunu belirten Latifoğlu, halen 2013 Bütçesi’nin geçirilemediğine dikkat çekti.

İhtiyat Sandığı’nın Bütçe Yasa Tasarısı uyarınca her ay 2012 bütçesinin 12’de 1’ini kullanabildiğini ifade eden Latifoğlu, bu nedenle nakit çıkışında sıkıntı yaşadığına işaret etti.

 

Kaynak: Yenidüzen

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.