1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞTE YENİ GARANTÖRLÜK
İŞTE YENİ GARANTÖRLÜK

İŞTE YENİ GARANTÖRLÜK

İşte yeni garantörlük

A+A-

KIBRIS’ta Türk ve Rum liderlerin, Türkiye’ye müdahale hakkı veren 1960 garantörlük sistemi yerine, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den oluşan çok uluslu bir güç oluşturulması planını tartıştığı bildirildi.

Güney Kıbrıs’ta da yayınlanan Yunan Kathimerini gazetesine göre, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 3’lü bir güç oluşturulmasını teklif etti, Rum lider Nikos Anastasiadis ise, “3 garantör ülke ittifak anlaşması imzalasın ancak ortak güce başka ülkeler asker versin” teklifini sundu.

TÜRK TARAFININ YENİ TEKLİFİ
Rum medyası, Türk tarafının çözümden sonra Türkiye’nin sadece Kıbrıslı Türklerin kurucu devletinin garantörü olması teklifinde bulunduğunu ileri sürdü. Son olarak Kathimerini, yeni teklifin daha önce Yunanistan ve Rum yönetimi arasında da konuşulan Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasında müttefiklik anlaşması imzalanması ve merkezi Lefkoşa’da olacak bir komuta merkezi oluşturulması planına benzer bir plandan oluştuğunu yazdı. Buna göre, Akıncı, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den oluşacak ortak bir gücün Kıbrıs’ta üslenmesini teklif etti. Rum lider Nikos Anastasiadis ise, teklife sıcak baktı ancak adada konuşlanacak askerlerin Türkiye veya Yunanistan’dan değil, üçüncü ülkelerden olmasını önerdi.

KRİTİK SÜREÇ BU AY SONU NEW YORK'TA
Kıbrıs’ta yoğunlaşan müzakereler ise bütün hızıyla devam ediyor. Rum ve Türk liderler, 14 Eylül’e kadar henüz anlaşmaya varılmamış konuları ele alacak. Ardından liderler, BM Genel Kurulu’nun yeni dönem açılışı için New York’a gidecek ve Genel Sekreter Ban Ki-moon’la 3’lü bir görüşme gerçekleştirecek.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.