1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAÇAK İŞ YERİ İNŞAATINA TEPKİ!
KAÇAK İŞ YERİ İNŞAATINA TEPKİ!

KAÇAK İŞ YERİ İNŞAATINA TEPKİ!

“Yasal değil ve binanın statiğine aykırıdır”

A+A-

Lefkoşa Master Planına göre iş yeri inşasına kapalı olan Kermiya İbrahim İlkman Caddesi’ndeki bir araziye konut izni alan bir şahsın, kaçak iş yeri inşaatı başlattığı belirtildi.

Deniz ABİDİN

Kermiya’da İbrahim İlkman Caddesi’nde Lefkoşa Master Planına göre iş yeri inşasına kapalı olan bir araziye, konut izni alan bir şahıs kaçak olarak iş yeri için inşaat başlattığı ileri sürüldü. 

XX136EI-K2205 parsel no’lu 20 numaralı arsada bulunan ve daha önce inşaatı durdurulan karkas inşaatın, bir şahıs tarafından satın alınmasının ardından bina için konut izni alındığı, ancak iş yerine dönüştürmek için faaliyet yapıldığı iddia edildi. 

Söz konusu şahsın, Şehir Planlama Dairesi’nden aldığı tadilat izinlerinin de yasal olmadığı, araziye başlatılan inşaatın  neredeyse komşunun duvarına kadar geldiği gözlemlendi. Bölge sakinlerinin Yeni Bakış’a verdiği bilgiye göre, Şehircilik Planlama Dairesi yetkili kişiye, bunun nasıl olduğunu sorduklarında kendilerine “Kodlama hatası yaptık” denildiğini ifade etti. 

 

“Yasal değil ve binanın statiğine aykırıdır”

“Üst kat kaçaktır, bu bölgede çatı izni 2 buçuk metredir, burada 4'ten fazladır. Çatı katında yaşam alanı olamaz. Pencere açılamaz. Bodrum da perde duvarlar yıkılarak, bodrumdan giriş yapıldı. Bu da yasal değil ve binanın statiğine aykırıdır” diyen mahalle sakinlerinin ara emri için konuyu mahkemeye taşımaya hazırlandıkları belirtildi. 

 

“Şehircilik kodlama hatası yapmış”

İbrahim İlkman Caddesi Sakinleri şunları söyledi, “'Lefkoşa Metehan İbrahim İlkman Caddesi 55/89 sayılı imar yasası 19. Madde altında çıkarılan Başkent Lefkoşa İmar Planı, Özel İmar Emri uyarınca iş yeri inşaatı yapılmasına ve/veya işyeri açılmasına kapalı bir bölgedir.

Söz konusu arazide yaklaşık 4 yıl öncesinde inşaata başlandı. Belediye kaçak olduğu gerekçesiyle karkas şeklindeki inşaatı 2-3 kez durdurdu. Sonrasında bir şahıs burayı aldı. Ancak almadan önce Şehircilikten buranın belgesini gördük. Bu araziyi söz konusu şahıs kendi üzerine geçirmeden önce karkas şeklinde olan bu yerin konut iznini aldı. Biz mahalle sakinleri olarak iddia ediyoruz ki bunun izni de yasal değildir. Çünkü üst kat yüksektir ve yıkılması gerekir. Bu şahıs konut izni aldıktan sonra burayı değiştirdi ve tadilat yaptı. Perde duvarları yıktı, komşunun duvarına kadar dayandı. Şehirciliğe gittik ve sorduk. Bize kodlama hatası yapıldığı söylendi. Bunu oradaki memur nasıl yapabilir? İşin içinde rüşvet mi var?”

 

“Konuyu mahkemeye taşıyacağız”

Bölge sakinleri, konuyu İçişleri Bakanlığı’na taşıdıklarını ve iki hafta önce Kaymakamlıktan yetkililerin gelerek inceleme yaptığını belirtti. Belediye başkanı ile görüşüldüğünü, ancak bir sonuç alınmadığını ifade eden bölge sakinleri, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını, bölgede yaşayanlar olarak imza topladıklarını kaydetti. İbrahim İlkman Caddesi sakinleri, inşaat sahibinin teknoloji şirketi olduğunu, buraya server odası, bunu besleyecek baz istasyonu kurulacağı haberini aldıklarını ve bunun kendilerini daha da endişelendirdiğini söyledi. 

Mahalle sakinleri, “İki yıldır mücadele veriyoruz. Artık sonuç alamıyoruz, konuyu mahkemeye taşımaya karar verdik. Bölgede böyle bir alana bu kadar yaşam alanı yapılamaz. İnşaatta yapılan değişiklikler de usule aykırıdır” diye konuştu. 

7055eced15538bfb7c07f8a5b28fc5d01524637246.jpg

9a9bda581061a47a96551f36dbf9f5081524637246.jpg72b9a3c47a328fcaf24722442a74dd971524637246.jpg

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.