1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. KALECİK’TEKİ DENİZ KİRLİLİĞİ…
KALECİK’TEKİ DENİZ KİRLİLİĞİ…

KALECİK’TEKİ DENİZ KİRLİLİĞİ…

Kalecik’te petrol sızıntısı nedeniyle oluşan kirliliği yerinde incelemek ve yardım amacıyla Türkiye’den gelen 5 kişilik teknik ekibin başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, deniz kirliliğiyle ilgili problemin büyük çoğunluğunun giderildiğini açıkladı.

A+A-

TÜRKİYE’DEN GELEN TEKNİK EKİBİN BAŞKANI PROF. BİRPINAR AÇIKLAMALARDA BULUNDU

BİRPINA: “PROBLEMİN YÜZDE 90’I BİTTİ DENİZ YÜZEYİNDE KİRLİLİK KALMADI“

"KİRLİLİĞİN BAFRA’YA GEÇMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL TURİSTLER VE VATANDAŞLAR RAHAT OLSUNLAR"

"150 KİŞİLİK EKİP 300 KİŞİYE ÇIKARILIYOR. SIZINTI TAHMİNEN 60-70 TON“

Kalecik’te petrol sızıntısı nedeniyle oluşan kirliliği yerinde incelemek ve yardım amacıyla Türkiye’den gelen 5 kişilik teknik ekibin başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin  Birpınar, deniz kirliliğiyle ilgili problemin büyük çoğunluğunun giderildiğini açıkladı.

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevreden Sorumlu  Müsteşar Yardımcısı da olan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, bu tür kazanın dünyanın her yerinde olabildiğine dikkat çekerek, 3 gündür süren çalışmalarda deniz yüzeyindeki kirliliğin   temizlendiğini, kayalık kısımlardaki kirliliğin de sıcak ve basınçlı su kullanılarak temizleneceğini söyledi.

Prof. Birpınar, sahili temizleme çalışmasının bir ayda tamamlanacağını, 150 kişilik ekibin  yine Türkiye’den gelecek 150 kişiyle  300’e çıkarılacağını belirtti.

Türkiye Şehircilik ve Çevre Bakanlığı Çevreden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, teknik ekip olarak Kalecik’teki çevre kirliliğiyle ilgili tespitleri ve yapılan çalışmalarla ilgili olarak petrol sızıntısının gerçekleştiği sahilde basın açıklaması yaptı.

Açıklama sırasında Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ile AKSA Santral Müdürü Murat Çaptuğ da hazır bulundu.

Birpınar açıklamasının başında Başbakan Sibel Siber ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı’nın teknik  yardım talebi ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın emirleri üzerine  Kalecik’teki çevre olayına müdahale için KKTC‘de bulunduklarını söyledi.

Birpınar, geldikleri andan itibaren olayları yerinde incelemeye başladıklarını belirterek, olayın oluş şeklini ve karşılaşılan problemleri gördüklerini ve kirliliğin boyutunu araştırdıklarını anlattı.

Olayın; dünyanın her yerinde ve zaman zaman da Türkiye’de karşılaşılan kazalardan biri olduğunu belirten Birpınar, Türkiye’den gelen yaklaşık 300 kişilik bir ekibin kirliğin yayılmaması için uğraştığını söyledi.

Birpınar, kirliliğin  Bafra’nın oteller bölgesin geçmesinin şu an itibarıyla mümkün olmadığını, bu bölgedeki turist ve vatandaşların rahat olmalarını istedi.

Birpınar deniz yüzeyinde herhangi bir kirlilik kalmadığını,  kıyıya ulaşan bir kirliliğin söz konusu olduğunu, kıyıdaki kirliliğin de çok kısa bir sürede temizleneceğini belirtti.

Temizlik faaliyetiyle ilgili bir aksiyon planı da çıkardıklarını söyleyen  Birpınar, kirliliğin en fazla bir ay içerisinde giderileceğini söyledi.

Şu anda kirliliğin olduğu bölgelerde zaten denize girilmediğini, bu bölgelerin kayalık olduğunu belirterek, “Söylenildiği gibi bu bölgede denize girilemez diye bir şey yok. Deniz suyunun kontrolünü yaptırdık. Şu anda herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Denizin içinde veya yüzeyinde tehlikeli bir durum söz konusu değil“ dedi.

Birpınar, bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili gerekli bilgileri Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na verdiklerini, Türkiye Hükümeti’nin kirlilik giderilinceye dek uzman desteği vermeyi sürdüreceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın olaya hassasiyetle yaklaşarak yakından takip ettiğini söyleyen Birpınar, AKSA’nın, KKTC’nin elektrik ihtiyacının yüzde 50-60’ını karşılayan önemli bir tesis olduğunu vurguladı.

Birpınar, kazanın yakıt aktarımı sırasında teknik bir arızadan oluştuğunu belirterek, 10 dakika kadar süre yakıtın denize aktığını bunun da yaklaşık 60-70 ton olduğunu söyledi.

Birpınar, sızıntının 5 numara akaryakıt olması nedeniyle su ile temasında katılaşması ve plastik şeklinde deniz yüzeyinde bulunmasının temizleme açısından avantajlı olduğunu, deniz yüzeyinde yağ tabakası gibi bir tabakanın oluşmadığını söyledi.

Birpınar, Başbakanlık  ve Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle çalışmalarını rahat  sürdürdüklerini kaydetti.

Bölgedeki su arıtma tesisinin tedbir amaçlı olarak üretimi durdurduğunu söyleyen Birpınar, “Tesisin tekrar çalışmasına bir sakınca yok çünkü denizde kirlilik kalmadı“ dedi
.
Birpınar, balık çiftliğinin, kirlilik olmadığı için faaliyetlerine devam etmesinde bir sakınca olmadığını kaydetti.

Birpınar “Problemlerin yüzde 90’ı bitmiş durumda. Özellikle altını çizmek istiyorum Bafra bölgesindeki koylarda denize giren vatandaşların ve turistlerin içi rahat olsun. Kirliliğin oraya gitme ihtimali yok. Çünkü denizde kirlilik kalmadı“ dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.