1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KANSERE KARŞI ‘PEMBE YÜRÜYÜŞ’ YAPILDI
KANSERE KARŞI ‘PEMBE YÜRÜYÜŞ’ YAPILDI

KANSERE KARŞI ‘PEMBE YÜRÜYÜŞ’ YAPILDI

KHYD, ‘Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nın başlaması dolayısıyla dün Girne’de “Kansere Karşı Pembe Yürüyüş” düzenledi

A+A-

Mustafa ÖZYAĞCI

Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD), Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nın başlaması dolayısıyla dün Girne’de “Kansere Karşı Pembe Yürüyüş” düzenledi. Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Belediyesi ve bazı özel kuruluşların katkılarıyla düzenlenen 2,5 km’lik yürüyüşe her yaşta yaklaşık 300 kadın ve erkeğin katılımıyla gerçekleştirildi. Meme Kanserinde Farkındalık Ayı, her yıl 1-31 Ekim tarihleri arasında etkinliklerle irdeleniyor.

Girne Belediyesi önünde dün saat 10.00’da başlayan yürüyüşe tüm katılımcılar o güne özel hazırlanmış pembe tişörtler giyerek katıldı. Yürüyüşe Girne Belediye Başkanı Nidai Güngürdü, KHYD Başkanı Raziye Kocaismail, Milletvekilleri Hasan Taçoy ve Ergün Serdaroğlu’nun yanı sıra, çok sayıda İngiliz gönüllü ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüşün ardından KIBRIS Gazetesi’ne açıklamada bulunan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile KHYD Başkanı Raziye Kocaismail, kanserle mücadelede erken teşhisin önemli olduğunu ve KKTC’de her yıl en az 250 kadına meme kanseri teşhisi konduğuna dikkat çekerek,  ülkemizde yaygın bir şekilde görülen bu hastalıkla mücadele için, sivil toplum, devlet ve belediyelerin el birliğiyle farkındalık yaratmasının önemine vurgu yaptı.

Kocaismail: KKTC’de her yıl 25 kadına meme kanseri teşhisi konuluyor

KHYD Başkanı Raziye Kocaismail,  konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, KKTC’de her yıl en az 250 kadına meme kanseri teşhisi konduğuna dikkat çekerek, konuyla ilgili farkındalığın önemine değindi. Yürüyüşte pembenin neden giyildiğine de vurgu yapan Kocaismail, pembe rengini dünyada ancak 20’li yaşlarda görebiliyoruz. 20’li yaşlarda meme kanserinde kontrollerimizi yapmamız gereken yaşlardır. İleri evrede kanser olmadan hayatımızı kurtarabilelim” dedi.

Amaçlarının meme kanseri konusunda sağlık kontrollerinin zamanında yapılması ve erken teşhisin hastalıkla mücadele etmede önemli bir süreç olduğuna işaret eden Kocaismail, bu konuda farkındalık yaratarak kanser hücre içindeyken,  dışarı yayılmadan tespit edilerek yakalamak ve hiçbir ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmadan önüne geçmek olduğunu söyledi.

Kocaismail son olarak, ülkemizde kanser hastalığıyla ilgili devletin maalesef bir istatistiksel verinin bulunmadığını belirterek, bu hastalığın durulması için devlet politikasının şart olduğunu kaydetti.

Güngördü: Birlikte mücadele ederek farkındalık yaratmak gerekir

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, kanserin günümüzde ülkede çok önemli bir sorun olduğuna vurgu yaparak,  gerek merkezi gerekse yerel yönetimlerin kanserle mücadele konusunda yapılan her türlü çalışmayı desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Kanserle mücadelede, erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çeken Güngördü, KKTC’de yaygın bir şekilde görülen hastalıkla mücadele için, sivil toplum, devlet ve belediyelerin birlikte mücadele ederek farkındalık yaratması gerektiğini vurguladı. Güngördü, “devletin, kansere yakalanma vakalarında istatistik verisi nedir? Kim, neden ve nasıl kanser oluyor? En çok kanser vakası nerdedir? Kansere yakalanma yaşı kaçtır?  Gibi bazı bilimsel verilerin açıklanarak soruna çözüm bulunması gerekir. Benim şahsi fikrime göre, kanser sorununa çözüm aramak için KHYD’nin üretmiş olduğu politikalar, devletin yaptığı çalışmaların önüne geçmiştir” dedi.

Milletvekilleri Hasan Taçoy ve Ergün Serdaroğlu da,  ülkemizde ve dünyada çok yaygın bir kanser türü olan meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini belirterek, sorunun azaltılması için genel bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Yürüyüşe katılanlar, kanserle mücadeleyi simgeleyen pembe tişörtler giydi. Yürüyüşün ardından katılımcılara, meyve ve su ikram edildi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.