1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARTALI, KARGA DİYE VURDULAR
KARTALI, KARGA DİYE VURDULAR

KARTALI, KARGA DİYE VURDULAR

Kartalı, karga diye vurdular

A+A-

Adamızda yaşayan son kartal türü olan “Tavşancıl’ların” simge halini alması gerekirken, yasa dışı avcılar tarafından vurulmaları KUŞKOR’un tepkisine yol açtı
 
Ahmet İLKTAÇ

Ülkemizde kimi zaman zehirlenmeleri, kimi zaman yasa dışı avcılar tarafından vurulmaları ve kimi zaman da yuvalarının bozulmaları nedeniyle nesilleri neredeyse tükenen kartallardan geriye kalan 10 çift “Tavşancıl” kartalı da sorumsuz bireyler tarafından yok ediliyor.

Yıl içerisinde birçok kartal insanlar tarafından öldürülürken, son olarak da geçtiğimiz pazar günü İnönü köyünde karga avlamaya çıkan yasa dışı avcılar tarafından yetişkin bir kartalın vurularak yaralanması büyük tepkiye yol açtı.

Her yıl ölüm haberleri geliyor

Konu ile ilgili olarak konuşan KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Damla Beton, “Tavşancıl’ın” adamızda yaşamaya devam edebilen son kartal türü olduğunu söyledi.

Ülkemizdeki diğer kartal türlerinin zehirlenerek, vurularak, yuvaları bozularak ve daha başka çeşitli yönetmelerle tüketildiğinden yakınan Beton, son kartal türü olan “Tavşancıl”ın da KUŞKOR’un yaptığı çalışmalar neticesinde ülkede sadece 10 çift kaldığının tespit edildiğini dile getirdi.

Dr. Damla Beton, kalan 10 çiftin hepsinin üreyemediğini kaydederken, her yıl ölüm haberlerinin de kendilerine ulaştığını ifade etti.

Geçtiğimiz Ocak ayında Bağlıköy’den ölü bir kartal haberi aldıklarını anlatan Beton, hayatını kaybeden kartalın ergin bir birey olduğunu ve bu yıl o çiftin üreyemediğini söyledi.

İkinci gelen üzücü haberin de yaralı bir yavruya ait olduğuna dikkat çeken Dr. Damla Beton, uzun süre uğraşmalarına rağmen yaralı yavrunun da hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dr. Damla Beton, geçtiğimiz pazartesi günü ise ilk olarak Şirinevler- Dağyolu tarafında yaralı olarak bulunan bir kartal haberinin kendilerine ulaştığını belirtti. Beton, ancak bu kartalın da ellerine ulaşamadan öldüğünü dile getirdi.

Beton, aynı gün içerisinde yaralı ergin bir kartalın da Avcılık Federasyonu (AVFED) tarafından ortak çalışma yaptıkları veteriner Tayfun Çanakcı’ya ulaştırıldığını belirtirken, Çanakcı’nın hemen kendileri ile iletişime geçerek yapılan araştırma sonucunda kartalın yasa dışı avcılar tarafından vurulduğunu kanıtladıklarını bildirdi.

Söz konusu kartalın KUŞKOR tarafından bakılmaya devam edildiğine değinen Beton, geçtiğimiz pazar günü karga avının son günü olduğu için bu iki olayın aynı anda bu şekilde yaşanmasının bir tesadüf olmadığına inandıklarına dikkat çekti.

Dr. Damla Beton, şöyle konuştu:

“Adanın son kartallarının bir simge halini alması gerekirken hiç önemsenmeyip kolayca vurulabilmesi kabul edilemez. Bu caniliğe, bu bilgisizliğe, bu kişiliksiz davranışa son verilmelidir. Bu konuda hem Çevre Koruma Dairesi’nin, hem polisin, hem de Avcılık Federasyonu’nun aktif olarak araştırma yapması ve sorumlu kişileri hemen cezalandırması şarttır. Bu türün yok olması durumunda sorumluluk tüm bu kurumların olacaktır”.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.