1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DEN ÇALINDI, 40 YIL SONRA GÜNEY'E GETİRİLDİ!
KKTC'DEN ÇALINDI, 40 YIL SONRA GÜNEY'E GETİRİLDİ!

KKTC'DEN ÇALINDI, 40 YIL SONRA GÜNEY'E GETİRİLDİ!

Çalıntı mozaik 40 yıl sonra Güney’de

A+A-

Gazimağusa’ya bağlı Litrongomi köyündeki kiliseden çalındığı iddia edilen bin 600 yıllık Panayias Kanakarias mozaiği, Lahey’den Güney Kıbrıs’a getirildi
Gazimağusa’ya bağlı “Litrongomi” (Boltaşlı) köyündeki “Kanakarias” Kilisesi’nden çalındığı iddia edilen ve Aziz Marko’yu tasvir eden “Panayias Kanakarias” mozaiğinin, önceki gün, Lahey’den Güney Kıbrıs’a getirildiği belirtildi. 
Haravgi gazetesi ve diğer gazeteler, bin 600 yıllık olan “Panayias Kanakarias” mozaiğinin, çalıntı sanat ve tarihi eserlerini izini süren, ayrıca “sanatın İndiana Jones’u” olarak bilinen   Hollandalı dedektif Arthur Brand tarafından bulunduğunu, bunun daha sonra  Lahey’de Rum yetkililere teslim edildiğini yazdı. 
Söz konusu  mozaiğin ise önceki gün, Rum Kilisesi ve Eski Eserler Dairesi yetkilileri tarafından  Güney Kıbrıs’a getirildiğini yazan gazete Hollandalı dedektif Arthur Brand’ın, Fransız Haber Ajansı AFP’ye de konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğunu belirtti. 
Habere göre Brand, söz konusu mozaiğin, bin 600 yılı aşkın yaşta ve Bizans döneminin en güzel sanat eseri örneği olduğunu ifade etti. 
Brand’ın yaklaşık 2 yıl, mozaiğin izini sürdüğünü yazan gazete Brand’ın, Londra’daki sanat eseri satın alımıyla uğraşan birisinden aldığı bilgi ışığında, mozaiği, bir İngiliz ailenin yaşadığı Monako’daki bir apartman dairesinde bulduğunu belirtti. 
Habere göre Brand, İngiliz ailenin, söz konusu eseri 40 yıl önce iyi niyetle satın aldığını, bunun çalıntı ve paha biçilmez bir eser olduğunu duyunca dehşete düştüklerini ve söz konusu eseri, muhafaza edilmesi için karşılanan küçük bir miktar karşılığında Rum halkına teslim etmeyi kabul ettiğini ifade etti. 
Gazete, Rum Kilisesi ile işbirliği içerisinde olan Brand’ın yaklaşık bir hafta önce Monako’ya dönerek 5-10 milyon Euro arasında hesaplanan bu eseri teslim aldığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.