1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. KÜÇÜK: “KLASİK BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ARTIK GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ”
KÜÇÜK: “KLASİK BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ARTIK GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ”

KÜÇÜK: “KLASİK BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ARTIK GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ”

BELEDİYELERDE İDARİ VE MALİ KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ KONFERANSI BUGÜN MERİT PARK OTEL’DE GERÇEKLEŞTİ.

A+A-

KÜÇÜK: “KLASİK BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ARTIK GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ, BUNUN YERİNİ MODERN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ALDI”

Kıbrıs Türk ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin düzenlediği; ‘Belediyelerde İdari ve Mali Kapasitenin Geliştirilmesi Konferansı” bugün yapıldı.

Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan konferans saat 09:30’da  Merit Park Otel’de yer aldı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı Genel Sekreteri Mahmut Duman, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Moldova Komrat Belediye Başkanı Nikolay Dudoğlu’nun da birer konuşma gerçekleştirdiği konferans, yerel yönetimlerin idari ve mali kapasitelerini geliştirmesini hedefleniyor.

KKTC ve Türkiye yanında Moldova-Gagavuz, Makedonya, Kosova, Ukrayna-Kırım ve Kazakistan’dan gelen belediye başkan ve temsilcileri katıldığı konferansta, katkıları nedeniyle Başbakan İrsen Küçük, Büyükelçi Akça ve Bakan Çavuşoğlu’na plaket takdim edildi.

a.jpg

KÜÇÜK “YEREL YÖNETİMLER ARTIK MODERN ANLAYIŞLA YÖNETİLMELİ”

Başbakan İrsen Küçük yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin idari ve mali konularının geliştirilmesi gibi iki önemli konuda konferans düzenleyen, Kıbrıs Türk ile Türkiye Belediyeleri birliklerini kutlayarak, sonuçlarının ülke ve yerel yönetimlere hayırlı olmasını diledi.

Konferansta mali konuların tartışılacak olması ve bu konuda çözümler üretilecek olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Başbakan Küçük, yerel yönetimlerin daha çok mali konularda merkezi idareye bağımlı oldukları; idari konularda ise bazı sıkıntılar yaşanmasına rağmen bağımsız olduklarını kaydetti.

Türkiye’nin birçok konuda olduğu gibi yerel yönetimler konusunda da kaydettiği gelişme ve deneyimlerden KKTC belediyelerinin de yararlanacağını ifade eden Başbakan Küçük, ülke geneli belediyelerin bu konulardaki sıkıntılarının sürmekte olduğuna dikkat çekti.

“Klasik belediyecilik anlayışı artık geçerliliğini yitirdi, bunun yerini modern belediyecilik anlayışı aldı.” diyen Başbakan Küçük, yerel yönetim idarelerinin artık modern anlayışla sürdürülebilir olabileceğine işaret etti.

KKTC’deki belediyelerin en büyük sorununun içme ve kullanma suyu olduğunu belirten Küçük, ülke geneli toplam 28 belediyenin 24 saat akan suyu bulunmadığını söyledi.

Her konuda olduğu gibi su sorununa da köklü çözüm için Anavatan Türkiye’nin yardım eli uzattığı ifade eden Başbakan Küçük, Anamur’dan deniz altından getirilecek içme ve kullanma suyunu tüm yerleşim birimlerine ulaştıracaklarını kaydetti.

Hükümet bütçesinden yerel yönetimlere ayrılan 7.6’lık oranındaki payı 8.5’e çıkardıklarını ve bu payı daha da artırmak için yeni çalışma başlattıklarını da belirten Başbakan Küçük, bunun için belediyelere ayırdıkları ek bütçede 0.75 oranında katkı payı öngördüklerini vurguladı.

Başbakan Küçük yapılmakta olan çalışmaların yeterli olmadığını belirterek, yerel yönetimlerin de gayret göstererek yeniden organize olmaları gerektiğine işaret ederek, bunun için belediyelerin kendi kendilerini idari yönden geliştirmelerini istedi.

b.jpg

AKÇA “YENİ DÖNEMDE SU, ATIK SU VE ATIK SU YÖNETİMİ KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞECEK”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise merkezi ile yerel yönetim anlayışına vurgu yaparak, dünya geneli merkezi yerel yönetim ayırımında trendin yerel yönetimler yönünde olduğunu belirterek, buna karşılık teknolojide gelinen aşamada ise merkezi yönetim anlayışının yeniden etkin olmaya başladığını kaydetti.

Dünya geneli belediyelerce verilmekte olan hizmetlerin artık direk belediye çalışanları tarafından değil, bunun yerine “out source”  denilen özel sektörce dışarıdan karşılanması konusunun başladığını ifade eden Büyükelçi Akça, bunun; temizlik, su, atık su ve ulaştırma gibi örneklerinin mevcut olduğunu söyledi.

KKTC’nin yakın gelecekte bu yönde bir trend yaşayacağını ifade eden Büyükelçi Akça, bunun belediyelerin kendi kapasitelerini geliştirmeleriyle doğru orantıda olacağını belirtti.

Kuzey Kıbrıs’a gelecek yıl Türkiye’den deniz altından getirilecek içme ve kullanma suyu projesiyle kamu-özel sektör ortaklığının güzel bir örneğini teşkil edileceğini belirten Büyükelçi Akça, yeni dönemde ülke genelinde su, atık su ve atık su yönetiminin artık kamu-özel işbirliği yöntemiyle gerçekleşeceğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye her yıl önemli oranda mali yardım yapılmakta olduğunu da ifade eden Büyükelçi Halil İbrahim Akça, bu katkının büyük kısmı yerel yönetimlere aktarıldığını ve yapılan bu katkının son yıllarda 5 milyondan 40 milyona çıkarıldığın vurguladı.

c.jpg

ÇAVUŞOĞLU “TÜRKİYE’NİN YEREL YÖNETİMLER KONUSUNDA BAŞARDIĞI UYGULAMALARI HEDEFLİYORUZ”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu da yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs’ın ev sahipliğinde düzenlenen konferansın KKTC’nin varlığını inkar eden dünyaya güzel bir mesaj olacağını ifade ederek,  sonuçlarının ülke ve yerel yönetimlere hayırlı olmasını diledi.

15 Kasım 1983’te kurulan KKTC’nin devlet olmanın tüm unsurlarını yerine getirmiş, kurum ve kuruluşlarını yapılandırmış, kurumsal bir devlet olmanın temeli olan yerel yönetimler mekanizmasını da işler hale getirdiğini ifade eden Bakan Nazım Çavuşoğlu,  ülkenin bugün yerel yönetim konusunu tartışabilmesinin bu konuda kaydedilen gelişmeye bağlı olduğunu söyledi.

KKTC’nin her konuda kendine fikir ve güç aldığı Türkiye Cumhuriyeti’nin yerel yönetimler konusunda da son yıllarda başardıkları uygulamayı hedeflediğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bu kapsamda hükümetin yapmakta olduğu icraatların; denetçi ve devlet adına sorgulayıcı bir yapıyla kavuşturmanın olmazsa olmaz olduğunun farkında olduklarını  kaydetti.

Konuşmasında konferans için Kazakistan, Ukrayna-Kırım, Moldova-Gagavuz, Makedonya, ve Kosova’dan gelen ülkeye gelen konukları ülke ve halkını iyi tanımlarını isteyen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarafından yerel yönetimlere yapılmakta olan katkılara da  teşekkürlerini sundu.

e.jpg

ÖZÇINAR “YEREL YÖNETİMLER ÜLKE VE KENTLERİN GELİŞİMİNE KATKI KOYAR”

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise yerel yönetimlerin ülke ve kentlerin gelişmelerine katkı koyan kuruluşlar olduğunu belirterek, KKTC’li yerel yönetimlerin yerinden yönetim ilkesini benimsediklerini kaydetti.

GÜNGÖR “YEREL YÖNETİMLERİN SORUNLARI BİRBİRİNE BENZER”

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de konuşmasında, dünyadaki tüm yerel yönetimlerin sorunları genelde birbirine çok benzediğini belirterek, genel kuralın mali hizmetlerin yerel yönetimler tarafından yapılması bir başka özelliğin ise kendileri tarafından seçilerek oluşturulan organlarına karşı sorumlu olmasının iki önemli kavram olduğunu söyledi.

DUMAN “SONUCU TÜM ÜLKE VE YEREL YÖNETİMLERİNE HAYIRLI OLSUN”

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı Genel Sekreteri Mahmut Duman ise, konferansın tüm ülke yerel yönetimlerine hayırlı olmasını dileyerek, yerel yönetimlerin ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunlara çözümler bulması yanında halklarına barış ve refah dolu yaşam sunmaları gerektiğini kaydetti.

KARAOSMANOĞLU “EĞİTİM, BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI YANINDA ULUSLARARSI PLATFORUMLARDA YER ALMALARINA KATKI YAPTIK”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da yaptığı konuşmada, KKTC ile eğitim, bilgi ve tecrübe konularında paylaşımlarda bulunduklarını belirterek, birliğin bunun yanında Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin uluslararası platformlarda yer almasına da katkı sağladıklarını söyledi.

DUDOĞLU “KKTC’DE BULUNMAKTAN MUTLUYIZ”

Moldova Komrat Belediye Başkanı Nikolay Dudoğlu da yurt dışından gelen belediye başkanları adına yaptığı konuşmada, Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi olarak KKTC’de bulunmaktan duydukları mutluluğu ifade etti.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.