1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAAŞLAR ÖDENMİYOR!
MAAŞLAR ÖDENMİYOR!

MAAŞLAR ÖDENMİYOR!

İhale yargıda Maaşlar ödenmiyor

A+A-

Devletin ucuza hizmet satın alma yoluna giderek Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yer hizmetlerini ihale yoluyla özel şirketlere vermesi kaosa neden oldu

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yer hizmetleri için açılan ihale, kaybeden firmanın mahkemeye başvurup ara emri almasıyla henüz sonuçlanmazken Yeni Bakış’a konuşan bazı çalışanlar, iki aydır maaş alamadıklarını belirtti.

Çalışanlar, “Kime çalıştığımızı bilmiyoruz. Maaşlarımızı alamıyoruz. Mağduruz. Alsak bile eski asgari ücretten ödeniyoruz. Sosyal yatırımlarımız eksik. Bunları dile getirdiğimiz için, eylem yaptığımız için hakaretler duyuyoruz, işimizden çıkartılmak isteniyoruz. Bizi yasa dışı çalıştırıyorlar” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, ihalede kaybeden firmanın mahkemeye başvurup ara emri almasıyla çalışanların ödenmesinde sıkıntı yaşandığını belirterek, “Maliye bir şekilde bu çalışanları ödemelidir.  Yasal çerçeve içinde bir hal çaresi bulunmalıdır. Çünkü oradaki insanlar haklıdırlar. Sıkıntı yasal statüdedir. Bugün Serdar Denktaş ile bu konuyu görüşeceğiz. Hayırlısıyla bu işi çözeceğiz” dedi.

EMEK-İŞ Başkanı Koral Aşam, kamu personeli eliyle yapılması gereken işlerin temizlik şirketlerine ihale yoluyla verildiğini, ihaleyi alan firmaların da çalışanı köle gibi çalıştırdığını belirterek, yapılan uygulamanın yasaya aykırı olduğunu söyledi.

 

Deniz ABİDİN

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yer hizmetleri için açılan ihale henüz sonuçlanmadı. 29 Mart’ta ihaleye çıkılmasının ardından çıkan tartışmalar nedeniyle Merkezi İhale Komisyonu’nun ihaleyi 2 Mayıs’ta iptal etmesinin ardından kaybeden firma ara emri almıştı. İhalenin sonuçlanmamasından büyük rahatsızlık duyan ve Temmuz ayından beri maaş alamadıklarını ifade eden çalışanlar Ocak ayından beri mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

 

“Bizi yasa dışı çalıştırıyorlar”

Yeni Bakış’a konuşan bazı çalışanlar, son maaşlarını Temmuz ayının 9’unda aldıklarını söyleyerek, Eylül ayının yarısına gelinmesine rağmen maaş almadan işe devam etmek zorunda bırakıldıklarını belirtti. Çalışanlar, Clean World Company ile olan ihalenin Aralık ayında sona erdiğini hatırlatarak, “biz kime çalışıyoruz bilmiyoruz. Maaşlarımızı alamıyoruz. Sosyal yatırımlarımız eksik. Bunları dile getirdiğimiz için, eylem yaptığımız için hakaretler duyduk, işimizden kovulmak istendik. Bizi yasa dışı çalıştırıyorlar” diye konuştu.

Çalışanlar, aynı şekilde güvenlik bölümünde çalışanların da maaş alamadıklarını, sadece bayram öncesi bir ödeme verildiğini kaydetti.

 

 

 

“Sorunlar bu şekilde çözülmez”

Sıkıntılarını aktaran çalışanlar, devletin iki yıl önce ucuza hizmet satın alma yoluna gittiğini belirterek, sorunların bu şekilde çözülemeyeceğini söyledi.

Çalışanlar, şöyle devam etti, “Ödeme yapıldığında eski asgari ücret üzerinden yapılıyor. Bize bin 700 lira para veriyorlar. Bu yasa dışılık değil mi? Bazı aylarda kesinti yapılarak bin 400 lira dahi ödedikleri oluyor. Bu kesintinin neye göre yapıldığını bilmiyoruz. Bize resmen beğenen kalsın beğenmeyen gitsin demek istiyorlar. Biz emek verdiğimiz bir işi neden bırakalım?”

 

Bakan Sucuoğlu:

“Sıkıntı yasal statüdedir”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, ihalenin mahkemeye taşındığını, ara emri alındığını belirterek, mahkeme kararının beklenmekte olduğunu söyledi.

Sucuoğlu, “Maliye ödemiyor. Bu sabah Maliye Bakanı ile görüşeceğiz. Maliye’nin bir şekilde ödeme yapması gerekir. Normalde bu çalışanlar taşeron üstünden ödenirdi. İhaleyi kaybeden kazananı şikayet edince ve konu mahkemeye taşınıp ara emri alınınca böyle bir sıkıntı ortaya çıktı. Maliye bir şekilde bu çalışanları ödemelidir.  Sanırım mahkeme üç sefer ertelendi. Bir şekilde ödenecektir. Bu konuyu dünkü Bakanlar Kurulu’nda da konuştuk. Yasal çerçeve içinde bir hal çaresi bulunmalıdır. Çünkü oradaki insanlar çalıştılar. Haklıdırlar. Sıkıntı yasal statüdedir. Biz Sayıştaylık’tan da bu konuda görüş istedik ve aldık.  Bugün hayırlısıyla bu işi çözeceğiz”

 

Emek İş Başkanı Aşam:

“Devlet yasalara aykırı işlem yapıyor”

Dev-İş'e bağlı Emek-İş Sendikası Başkanı Koral Aşam, sadece hastanede değil özel sektörün neredeyse tümünde çalışanların sendikasız ve köle gibi çalıştırıldığını belirterek, devletin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde de yasalara aykırı işlem yapmakta olduğunu söyledi.

 

“Kamu personeli eliyle yapılması gerekir”

Aşam, kamu personeli eliyle yapılması gereken işlerin temizlik şirketlerine ihale yoluyla verildiğini, ihaleyi alan firmaların da çalışanı köle gibi çalıştırdığını kaydetti. Yapılan uygulamanın yasaya aykırı olduğunu dile getiren Aşam, oradaki çalışanların sendikaya zaman zaman şikayetlerde bulunduklarını söyledi.

Aşam, çalışanların sigortalarının yatmadığı, maaş alamadıkları yönünde şikayetçi olduklarını belirterek, çalışanların, işverenin örgütlenme hakkını vermemesinden dolayı gayrı yasal bir şekilde çalıştırıldığını kaydetti.

 

“Bunların hepsi yasalara aykırı”

Aşam, şöyle devam etti, “Bunun örneğini çok kısa bir süre önce CAS’ta yaşadık. Çalışanlar o dönem, DEV-İŞ’te örgütlendi. Başbakan eliyle insanlar işlerinden atıldı. İşten atma sebebini sendikalaşma olarak belirtmediler, ancak Bakan çıktı ve burada sendikasız çalıştırılacağını ilgili şirkete garanti ettim diye konuştu. Meclis’te de çıkıp konuşmalar yapıldı. Burada sendikalaşmaya gidilecekse ilgili şirket batar denildi. Bunların hepsi zaten hem Anayasaya hem Toplu Sözleşme Yasasına hem de İş Yasasına aykırıdır”

Yeni Bakış

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.