1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O YASA TASARISI GÖRÜŞÜLDÜ
O YASA TASARISI GÖRÜŞÜLDÜ

O YASA TASARISI GÖRÜŞÜLDÜ

O yasa tasarısı görüşüldü

A+A-

İSKELELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI GÖRÜŞÜLDÜ; OYLAMA HAFTAYA…

TASARI GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLÜRKEN, İZİNSİZ İSKELE İNŞA EDENLERİN, PARA CEZASINI ÖDESELER DE DAVA EDİLEBİLMELERİ YÖNÜNDE BİR DÜZENLEMEYE GİDİLDİ

Lefkoşa, 22 Mayıs 17 (T.A.K): Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, İskeleler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüştü. Tartışmalı geçen toplantıda tasarıyla ilgili değişiklik önerisinde bulunuldu.

İvediliği olmayan tasarının üçüncü görüşmesi ve bütününü oylanması bir sonraki birleşimde yapılacak.

Meclis Genel Kurulu’nda bugün izinsiz yapılan iskelelere idarenin doğrudan para cezası verebilmesini, daha önce 100 Kıbrıs Lirası olan ve mahkeme tarafından verilebilecek cezanın asgari ücretin 20 katına kadar çıkarılmasını ve mahkeme yolunun da aynen devam etmesini düzenleyen “İskeleler (Değişiklik) Yasa Tasarısı” görüşüldü.

Meclis’teki görüşme sırasında bazı milletvekilleri tasarıda gördükleri eksiklikleri dile getirirken, tartışmalar sonucunda, izinsiz inşa edilen iskelelere verilen para cezasını belirtilen sürede ödeyip ödemediğine bakılmaksızın konunun mahkemeye taşınabilmesini düzenleyen bir değişiklik yapıldı.

Buna göre, izinsiz iskele yaptığı için para cezası alan bir kişi, bu cezayı ödese de dava edilebilecek.

Tasarıda yer alan geçici maddeyle ise halihazırda izinsiz başlatılmış işlemlerin de yasa kapsamına gireceği öngörülüyor.

ULUÇAY AYRINTILI BİLGİ VERDİ

Tasarının okunmasının ardından ilk sözü alan Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkan Vekili, CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, komitede tasarıyla ilgili görüşmeleri anlatarak, yasada yapılan değişikliklerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

ANGOLEMLİ: “İSKELE DEĞİL, ÖZEL SEKTÖRE KIYAK YASASI”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ise “iskele” kelimesini görünce Mağusa’da çöken iskeleyle ilgili karar alınacağını sandığını belirterek, Mağusa iskelesinin kötü durumu hakkında bilgi vererek bakımının bir an önce yapılmasını istedi.

Mağusa gümrüğüyle ilgili de bir dizi eleştiride bulunan Angolemli, bu tasarının “İskele değil özel sektöre kıyak yasası” olduğunu ileri sürdü.

Tasarıyı bu şekilde görmesine neden olan maddelerini okuyan Angolemli, izinsiz yapılacak iskelelerin yıkılma sürecini ve yıkım aşamasını anlattı.

Bu tasarının zengin kesimin izinsiz iskele yapmasının önünü açmak için hazırlandığını ileri süren Angolemli, hazırlanan yasanın da kimseyi fazla bağlayıcı olmadığını söyledi.

Angolemli, izin almayana farklı kalemlerle para cezası öngören yasaya evet deme ihtimallerinin olmadığını belirtti.

GÜNDÜZ: “SAHİLLERİ KORUMA YASASI İÇİNDE YER ALMALI”

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, çok eski bir yasa olan İskeleler Yasası’nın gemilerin yük boşaltma yerlerini kapsadığını belirterek, artık iskele değil rıhtımların söz konusu olduğunu kaydetti.

Bu yasanın Sahilleri Koruma Yasası içerisinde yer alması gerektiğini ifade eden Gündüz, bu yönde çalışma yaptığını belirtti.

Gündüz, bir otelin mevcut iskelesi konusunda hangi kurallara uyacağının belli olması gerektiğini de kaydetti.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli bir maddeyle ilgili yeniden söz alarak “kaçak yapı yakalandıktan sonra yıkılır” ifadesinin yer alamamasının yaratacağı sorunları yeniden anlattı.

DİNÇYÜREK: “SUİSTİMALLERE NEDEN OLACAK”

Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek ise yasanın bu maddesinde kendince de muğlaklık olduğunu ve kaçak yapılarla ilgili müeyyidelerin yer alması gereken tasarıda yaptırımların net olmamasının suistimallere neden olacağını kaydetti.

ÇELER: “MİLLETVEKİLLERİ CEVAP ALAMAYACAKSA OKUMAK ANLAMSIZ”

Daha sonra kürsüye gelen TDP Milletvekili Zeki Çeler, tasarının okunması ve sorulara cevap verilmemesini eleştirerek bu görüşmelerde milletvekillerinin sorularına cevap alamayacaksa tasarının genel kurulda okunmasının anlamsız olduğunu söyledi.

CTP VE TDP MİLLETVEKİLLERİ SALONU TERK ETTİ, OTURUMA ARA VERİLDİ

Hükümetin sorulara cevap vermemesi üzerine CTP ve TDP milletvekilleri Meclis Genel Kurulu salonunu terk etti.

Nisabın düşmesi nedeniyle oturuma 10 dakika ara verildi.

10 dakika ara ardından genel kurul yeniden toplanarak, İskeleler Yasası’nı yeniden madde madde görüşülmeye başladı.

ÇELER: “GERİ ÇEKİLSİN”

Bunun üzerine söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, ilgili değişiklik için bu yasanın geri çekilip, komitede düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

ARABACIOĞLU: “BAKANLIĞA CEZA YETKİSİ VERİLDİ”

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, ilgili değişikliğe dikkat çekerek, eskiden yasada suç işleyen kişi için mahkeme yolu olduğunu, bakanlığın ceza yetkisi olmadığını, yapılan değişiklikle de bakanlığın ceza vermesi için yetki verildiğini anlattı.

Arabacıoğlu, konu mahkemeye gittiğinde ise mahkemelerin durumundan dolayı, sürecin uzadığını anımsattı.

ŞAHALİ: “BİR KOMİTE TOPLANTISINA DAHA İHTİYAÇ VAR”

CTP Milletvekili Erkut Şahali, konu komitede görüşülürken kendilerinin görüş ve oyunun olumlu olduğunu anımsatarak, bu konuyu yoruma kapalı tutacak şekilde bir komite toplantısına daha ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Konunun yargıya taşınmasıyla ilgili endişeler olduğunu söyleyen Şahali, bu konuda daha sarih, daha net ifadeler için bir kez daha ele alınması önerisinde bulundu.

DÜRÜST: “BİZDEN ÖNCE HAZIRLANDI”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, bu yasanın kendilerinin hükümete gelmesinden öncesinde hazırlanıp, Meclis’e sunulduğunu anımsatarak, bu konuda komiteye giren ve komiteden oy birliğiyle geçen tasarı hakkında CTP’nin neden bugün sesiz kaldığını sordu.

Konu hakkında komitede CTP’nin oy birliği olmasına rağmen, neden komiteye geri çekilmesini önerdiğini soran Bakan Dürüst, konu hakkında Başsavcılık kararı bulunduğunu, sorun olmadığını belirterek, yasa tasarısının bugün oylanması gerektiğini söyledi.

YORGANCIOĞLU: “ENDİŞE YARATAN İFADELER DÜZELTİLEBİLİR”

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, yasama gününde değil, denetim günlerinde de Bakanların Meclis’te olması ve kimin ne söylediğini bilmesi gerektiğini ifade etti.

Para cezası ödenip ödenmediğinde hükmün ne olacağı konusunda endişeler bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bunun komite aşamasında fark edilememiş olabileceğini kaydetti. Yorgancıoğlu, bunun düzeltilebileceğini, bu kadar büyütülecek bir durum da olmadığını belirtti.

ARABACIOĞLU: “ENDİŞELER BİR ÖNERİYLE GİDERİLEBİLİR”

DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, komitede olumlu bir havada çalışıldığını kaydederek, maddeyle ilgili endişelerin burada yapılacak bir öneri ile giderilebileceğini kaydetti.

ÖZDENEFE: “ÖNERİ SUNULABİLİR”

CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, genel kurulun nihai süzgeç olduğunu ve bir problem olduğunda burada görülebilmesi için yasaların Meclis’e geldiğini anımsatarak, ilgili değişikliğin komiteye geri gitmesini temenni ettiklerini ancak, bu istenmiyorsa bir öneri sunulabileceğini, bunun hazır olduğunu ancak bunun bir komite üyesi tarafından sunulması gerektiğini kaydetti.

Özdenefe, yasa tasarısında kafalarda soru işareti bırakan maddeyle ilgili önerinin hazır olduğunu belirterek, isteyen varsa bunun bir komite üyesi tarafından sunulabileceğini söyledi.

GÜRÇAĞ’IN ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ da ilgili maddenin değiştirilmesi için bir öneri sundu ve oy birliğiyle kabul edildi.

Tasarının üçüncü görüşmesi ve bütünün oylanması ise ivediliği olmadığı için bir sonraki birleşime bırakıldı.

GÜVENLİK KAMU GÖREVLİLERİ

Ardından Meclis Genel Kurulu’nda Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.

Tasarı madde madde okunurken söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, sağlık nedeniyle askere elverişliliğini yitiren kişilerin yaşamını devam ettirebilmesi için düzenlenen yasadaKİ değişikliğin amaca hizmet edebilmesi için daha net bir mevzuata olduğuna inanç belirtti.
Ardından tasarı madde madde okunarak kabul edildi.

Daha sonra gruplar arası mutabakat sonucu Meclis Genel Kurulu bugünkü birleşimini tamamladı.

Bir sonraki birleşim yarın saat 10.00’da yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.