1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OLUMLU OLDUĞU KADAR OLUMSUZ DÜZENLEMELER DE VAR
OLUMLU OLDUĞU KADAR OLUMSUZ DÜZENLEMELER DE VAR

OLUMLU OLDUĞU KADAR OLUMSUZ DÜZENLEMELER DE VAR

Yeni yasa eskisiyle karşılaştırıldığında...

A+A-

 

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı yeni Siyasal Partiler Yasası’nda olumlu olduğu kadar demokrasi açısından olumsuz bazı düzenlemelerin de yer aldığını savundu.

Mamalı yaptığı yazılı açıklamada yeni yasanın eskisiyle karşılaştırıldığında,  bazı olumsuzluklar  yanında daha iyileştirilmiş bir duruma getirildiğini, ancak yeni yasada eleştiriye tabi olacak bir kısım maddelerin de var olduğunu ifade etti.

Mamalı, “Eski yasadan ciddi oranda kopyalamanın yapıldığı bu yeni yasanın bazı maddelerine baktığımızda mevcut seçim sisteminin değiştirilemeyeceği veya bölgeciliğe dayalı seçim sisteminin devamının kabullenildiği izlenimi hasıl olmaktadır. Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda  var olan bölge eksenli seçim sistemi değiştirilmeden siyasal partilerin modern demokratik yapıya büründürülemeyeceğine inanmaktayız” dedi.

Mamalı, milletvekili transfer yasağı, % 30 cinsiyet kotası, eş başkanlık ve % 3 oranına ulaşan partilerin devlet katkısından yararlanması gibi yeniliklerin olumlu ve gerekli düzenlemeler olduğunu belirtti.

Mamalı, kamu görevlilerine kati bir siyaset yasağının getirilmesinin bugünkü çağdaş özgürlük anlayış ve kabul gören evrensel değerlere aykırı bir görüntü yarattığını bu tür yasaklamanın devletin vatandaşına olan güvensizliğini de ortaya koyduğunu savundu.

Mamalı, demokrasiyi daha ileri götürme anlamında siyaset yasağını hafifletmek yerine, yeni yasada bu yasağın daha da pekiştirildiğini savundu.

Mamalı,  “Siyasal parti başkanlarının yetki sınırları önce bu yasayla belirlenmeli bundan sonra tüzüğe atıf yapılmalıydı. Bu sınırsızlık hali partilerin başkanlık diktasına yönelik açık alan bırakmaktadır. Olağanüstü başkanlık yetkileri ile parti içi demokrasiler yara alabilecektir” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında partilerin milletvekili kontenjan belirleme sayısına da değinen Mamalı, kontenjan sayısının her bölge için  1’den  1/5’ e yükseltilmesinin seçime dayalı demokrasi modeliyle örtüşmediğini, seçime dayalı demokrasi ilkelerine aykırı olduğunu kaydetti.

Yeni yasada  yeni kurulacak partilere seçime katılabilmek için Anayasa’ya aykırı olarak ek yükümlülükler getirildiğini iddia eden Mamalı, siyasi partilerin muğlak ifadeler nedeniyle ikili denetime tabi tutulacak olmasının pratikte önemli bir yarar sağlamayacağına değindi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.