1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Önemli Ölçüde Geç Kaldık
Önemli Ölçüde Geç Kaldık

Önemli Ölçüde Geç Kaldık

EN ENDİŞE VERİCİ OLAN DENİZ SEVİYESİNİN YÜKSELMESİDİR

A+A-

İKLİM BİLİMİ PROFESÖRÜ BOGATAJ: "SON YÜZYILDA YERKÜRE ISINDI. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLAN FOSİL YAKITLARI HALA KULLANMAYA DEVAM EDİYORUZ"

"EN ENDİŞE VERİCİ OLAN DENİZ SEVİYESİNİN YÜKSELMESİDİR. GERİ DÖNDÜRMEK ÇOK ZOR… ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GEÇ KALDIK "

“İNSANOĞLU İKLİMİ BOZDU”

İklim Bilimi Profesörü Lucka Kajfez Bogataj, son yüzyılda yerkürenin ısındığını ancak, iklim değişikliğine neden olan fosil yakıtların hala kullanılmaya devam edildiğini kaydetti.

Aralık ayında Paris'te yapılacak Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) öncesi, 5. İklim Değişikliği Değerlendirme Raporu Türkiye'de ilk kez tartışmaya açıldı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşen programa konuşmacı olarak katılan Bogataj, iklim değişikliğinin, sadece bilim insanlarının dahil olduğu bir konu olmadığını, dünyada yaşayan herkesi ilgilendirdiğini söyledi.

Bogataj, iklim değişikliğinin giderek toplumsal bir soruna dönüştüğünü, enerji kullanımının ve nüfusun artışının iklim değişikliğini ciddi bir biçimde etkilediğini ifade etti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının düşük olduğunu kaydeden Bogataj, "Ormansızlaştırma çalışmaları da iklimin değişmesinde etkili, orman alanları tarım alanlarına dönüştürülüyor. Bu yüzde sorunun yüzde 10'una denk geliyor. Geriye kalan yüzde 90, enerji kullanımıyla ilgili. Karbondioksit emisyonları atmosfere karışıyor. Okyanusların asitlenmesi de iklim değişikliğinin sebeplerinden. Son yüzyıl içerisinde yerküre ısındı. İklim değişikliğine neden olan fosil yakıtları hala kullanmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Son yüzyıllara bakıldığında, 2014 yılının en yüksek sıcaklıkların yaşandığı yıl olduğunu belirten Bogataj, en büyük etkinin sera gazları olduğunu, iklim değişikliğinde insanların katkısının da çok yüksek olduğuna dikkat çeken Bogataj, şunları kaydetti:

"İnsanlar, 'İklim değişikliğinin bizimle alakası yok' diyebilirler ancak bilimsel veriler tam tersini söylüyor. Pek çok kişi sıcaklıkla alakalı olarak görüyor iklim değişikliğini ancak, durum sıcaklıktan daha öte bir konu. Artık kuzeye doğru bir göç var hayvanlar tarafından. Böcek popülasyonlarında bir değişiklik var. İklim değişikliğinde en endişe verici durum, okyanusların seviyesinin yükselmesidir. Okyanuslar yavaş ısınır ve geç soğurlar. O yüzden iklim değişikliği kolay kolay geçmeyecek. İklim değişikliğini durduramayız artık, önemli ölçüde geç kaldık. Bunlar bilimsel veriler."

Yoksul ülkelerin, iklim değişikliğinden daha çok etkileneceğini dile getiren Bogataj, "Yüksek dereceli hava koşullarını yaşamaya başladık. İklim değişikliği bize zarar vermeye başladı. Cana mal oluyor. Kuraklık, seller, kasırgalar bunlar daha sık bir biçimde hayatımıza girmeye başladı" dedi.

Reasürans şirketlerinden Munich RE tarafından hazırlanan rapora da değinen Lucka Kajfez Bogataj, 200 yüzyıl önce 200 doğal afet yaşanırken son yüzyılda bu rakamın 800'e ulaştığını, insanoğlunun iklimi bozduğunu anlattı.

Bogataj, "Sera gazı emisyonlarını azaltmadığımız sürece geri döndürülemeyecek etkileri olacak. Deniz seviyesi yükseldiğinde bunu geri döndürmek çok zor, tekrar düşürülmesi nesiller sürebilir. Umudumuzu kaybetmeyelim, bu savaşı henüz kaybetmedik. Siyasi irade eksikliği var. İklim değişikliğini en alt seviyeye çekebilirsek kazançlarımız olacaktır. Hava temiz olursa sağlık problemleri de önlenebilir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.