1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ORTAK SORUN!
ORTAK SORUN!

ORTAK SORUN!

Tezkere, oy birliğiyle kabul edildi.

A+A-

Ana muhalefet milletvekili Taçoy, ülkede 16 üniversitenin yeterli olduğunu söyledi, Bakan Özyiğit, yükseköğrenimdeki durumu Türkiye ile istişare edeceğini belirtti

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.45’te Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.  Sunuşlarla başlayan genel kurulda ilk olarak KKTC Yükseköğretim Değişiklik Yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı. 

Öneriyi sunanlar adına söz alan UBP Milletvekili Hasan Taçoy, tezkereyle üniversitelerin el değişimi ve devredilmesiyle ilgili kıstaslar getirildiğini dile getirdi.  16 üniversitenin yeterli olduğunu söyleyerek, başka bir üniversite açılmaması gerektiğini kaydeden Taçoy, üniversitelerde daha verimli ve üretken bir eğitime önem verilmesi gerektiğini vurguladı. 

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, bir süredir bir takım sıkıntıların olduğuna işaret ederek, ülkede bilim, eğitim olması gerekirken üniversitenin sektör haline geldiğini söyledi.  Üniversitelerin topluma yön vermesi gerektiğine işaret eden Özyiğit, üniversitelerdeki sorunun, sayının hızla artmasından kaynaklandığını vurguladı. 

Ülkede 16 üniversite bulunduğunu, bunların 3 tanesinin YÖK’e akredite olmaya çalıştığını, 13’ünün ise akredite olduğunu anlatan Özyiğit, konu hakkında yapılan çalışmalara da değindi.  Özyiğit, 3. ülkelerden gelecek öğrenciler için kayıt kabul tüzüğünü geçirdiklerini, öğrenci takip sistemi için çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, Ankara’da üniversiteler konusunda bir takım görüşmeleri olacağını kaydetti. 

Özyiğit, bugünkü temaslar sonrasında durumu görmek ve yeniden değerlendirmek amacıyla bir fırsat isteyerek, oylamayı haftaya bırakma talebinde bulundu.  

Yeniden söz alan UBP Milletvekili Hasan Taçoy, konu hakkındaki hassasiyet nedeniyle, tezkerenin oylamasının haftaya bırakılmasını uygun bulduklarını kaydetti. 

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay da, tezkerenin oylamasının haftaya bırakıldığını söyledi. Genel kurulda daha sonra İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkere, oy birliğiyle kabul edildi. 

Genel Kurulda, Başbakanlığın İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan ve  Cumhurbaşkanlığınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik No.2) Yasası’nın komiteden geri çekildiğine ilişkin tezkeresi milletvekillerinin bilgisine getirildi.  Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi. 

Altuğra: Zehirleniyor muyuz?

İlk olarak UBP milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, “Sağlıklı mı besleniyoruz, yoksa zehirleniyor muyuz?” konusunda yaptığı güncel konuşmada, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, günümüzde tüketilen meyve ve sebzelerin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda ciddi endişeler bulunduğunu söyledi. 

Hormonlu ve katkılı gıdaların zararlarına değinen Altuğra, bu gıdaların ciddi anlamda kanseri tetiklediğini, günümüzde ölüm sebeplerin çoğunun kanser nedeniyle meydana geldiğini vurguladı.

Besim: Eekip oluşturduk Sağlık Bakanı Filiz Besim de söz alarak, erken ergenliğe girme konusunda dünyada da ciddi denetim yapıldığını dile getirerek, sağlıklı beslenmek için denetimin şart olduğunu kaydetti. Devlet olmanın gereğinin ticarileşmeden korumak ve denetlemek olduğuna dikkat çeken Besim, bugünden itibaren koruyucu sağlık hizmetleri konusunda bir ekip oluşturduklarını belirtti.

Çaluda: Kapılar eş zamanlı açılmalı

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, “Sınır Kapılarının Eş Zamanlı Açılması ile ilgili güncel konuşma gerçekleştirdi. Çaluda, konuşmasına başlamadan önce, önceki gün ilçelerinde yaşanan doğal afetten etkilenenlere geçmiş olsun dedi. Hükümetin insanların yaşadığı zarar ziyan bedelini hemen ödemesi gerektiğini vurgulayan Çaluda, dün yaşananların hatalı kaldırım ve bazı ıslah çalışmaların tam olarak yapılmamasından kaynaklandığını kaydetti.

Sınır kapılarının açıldığı 2003 yılından sonra vatandaşların Güney’e sorunsuz birşekilde gidip geldiğini dile getiren Çaluda, Aplıç ve Derinya sınır kapılarının açılması yönünde girişimlerin yapıldığını fakat Rum tarafının ayak sürümelerinden dolayı kapıların açılamadığını belirtti. Derinya ve Aplıç kapısının eş zamanlı açılacağının bilindiğini fakat geçen hafta yapılan farklı açıklamadan üzüntü duyduklarını dile getiren Çaluda, bölge halkının kapıların eş zamanlı açılmasını talep ettiğini söyledi.

Tatar: Ekonominin seyri ne olacak?

UBP Milletvekili Ersin Tatar, “Son Ekonomik Gelişmeler” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Yaşanan afetten dolayı bölge halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Tatar, bu olayın ekonomik yönünün de olacağını söyledi.

Geçen hafta yıllık ekonomik protokolün imzalandığını, bundan dolayı da bütçeye TC kaynaklarından aktarımların olacağını dile getiren Tatar, dövizin yükselişi ile birlikte birçok ürüne artış yapıldığına dikkat çekerek, önemli olanın ekonominin bundan sonraki seyrinin ne olacağının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Dövize bağlı yükselişle alım gücünün düştüğünü söyleyen Tatar, ekonomide daralma ve küçülme olabileceğinden, önlem olarak kamuya ekonomik yarar sağlayacak açılımlar gerektiğini, bundan dolayı da reformların acil hayata geçmesi için çalışmaların yapılasını talep etti.

Nami: Ekonominin büyümesi için çalışıyoruz… 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami,KKTC ekonomisin büyümesi için çalıştıklarını vurguladı. TC ile imzalanan programlarda gelinen noktalar konusunda inceleme yaptıklarını, eksikliklerin giderilmesi için çalıştıklarını kaydeden Nami, “KKTC üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Esas öneli olan reformlardır. Reformların hızla hayata geçirilmesi hedefimizdir” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, KKTC ekonomisin büyümesi için çalıştıklarını kaydetti. Dövizdeki yükseliş karşısında TL kullanımını teşvike yönelik tedbir aldıklarını hatırlatan Nami, piyasaya nakit girişini sağlayarak piyasayı canlı tutmak için somut adımlar attıklarını kaydetti.

Nami, reformlar konusunda muhalefetten de destek istedi. Özdil Nami, yeni bir organize sanayi bölgesi için yerin tespit edildiğini, kısa sürede çalışmalarının başlayacağını aktardı. Enerji alanında zamların en az seviyede yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu’na nizamname gönderdiklerini dile getiren Nami, bugünün şartlarında asgari yapılabilecek zammı yaptıklarını belirtti. 

Nami’nin konuşması sırasında UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu’nun doktor viziteleri zammı konusunda yerinden sorduğu soru üzerine, CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, zammın Tabipler Birliği’nden gelen talep üzerine gerçekleştiğini anlattı. 

Sucuoğlu: Neden kriz masası oluşturulmuyor?

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu “Ekonomideki Son gelişmeler ve KKTC’deki Uyuşturucu Problemi” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Hükümetin yaptığı zamları eleştiren Sucuoğlu, Fiyat İstikrar Fonunda para olmadığı yönündeki iddialara karşılık da Fiyat İstikrar Fonunda yaklaşık 112 Milyon TL para olduğunu söyledi. 

Sucuoğlu, temel ihtiyaçların KDV’lerinde indirime gidilmesi yönünde karar üretilebileceğini, ancak hükümetin halkı piyasayı rahatlatacak hiçbir tedbir almadığını savundu. Sucuoğlu, ekonomide sıkıntıların aşılması için hükümetin neden bir kriz masası oluşturmadığını da sordu. Sucuoğlu, Hükümetin açıkladığı 10 maddelik önlemlere ilişkinResmi Gazetede hiçbir şey görmediğini belirtti.

Töre: Cumhurbaşkanlığı seçimleri öne alınsın

UBP Milletvekili Zorlu Töre “Ulusal Davamız ve Guterres Çerçeve Belgesi” başlıklı konuşma yaptı.  Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçimleri hatırlatan Töre, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda önemli bir aktör olduğuna işaret etti. Bölgede yaşanan çatışma ve sorunlara değinen Töre, Türk ordusunun varlığı ve Türkiye’nin güçlü olmasının en büyük caydırıcı güç olduğunu; bu caydırıcılıktan en büyük yararı Kıbrıslı Türklerin elde ettiğini kaydetti. 

“Guterres Belgesi’nde birinci hedefin Türkiye’nin Türk ordusunun fiili garantisini ortadan kaldırmak olduğunu” söyleyen Töre, Türkiye’nin seçime gittiği günlerde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Gueterres Belgesi’yle yola devam edebiliriz dediğini kaydetti. 

Akıncı’nın “Crans Motana son görüşmedir, süreç sona ermiştir” dedikten sonra aniden “Guterres Belgesi’yle sonucu belli olacak şekilde müzakereler başlasın” dediğini söyleyen Töre, “Akıncı nereden direktif alıyorsa?” diye sordu.  Töre, Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkının ortadan kalkması halinde Kıbrıslı Türkleri büyük bir felaketin bekleyebileceğini kaydetti. 

Töre, halk, Guterres belgesini benimsiyor mu benimsemiyor mu diye referanduma gidilmesi, ya da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne alınmasını da önerdi.  Konuşmaların ardından sözlü ve yazılı sorulara yer verildi. Böylece Meclis Genel Kurulu bugünkü birleşimini tamamladı. Genel Kurul bir sonraki birleşimini 14 Mayıs Pazartesi saat 10.00’da gerçekleştirecek.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.