1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÖZEL EĞİTİME DEVLET ENGELİ”
“ÖZEL EĞİTİME DEVLET ENGELİ”

“ÖZEL EĞİTİME DEVLET ENGELİ”

“Özel Eğitim Yasası’ bu eğitim döneminde de askıda kaldı...

A+A-

 

KTBED Başkanı Sedat Hacımehmet, ülkede özel eğitime ihtiyaç duyan yüzlerce çocuk olduğunu, son yıllarda otizmli çocuk sayısında ürkütücü bir artış olduğunu ifade ederek, buna rağmen “Özel Eğitim Yasası’nın” rafta bekletildiğini söyledi

Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği (KTBED) Başkanı Sedat Hacımehmet, 2015-2016 öğretim yılına sayılı günler kaldığını ancak büyük sorunlara neden olan “Özel Eğitim Yasası’nın” bu eğitim döneminde de askıda kaldığını söyledi.

Son yıllarda otizmli çocuk sayısında ürkütücü bir artış olduğunu, KKTC’de 500’e yakın otistik bulunduğunu, bu çocukların iyi bir özel eğitimle düzelebileceğini ve ayrıca 700’e yakın engelli çocuğun da özel eğitime ihtiyaç duyduğunu kaydeden Hacımehmet, Anayasada devletin, ruhen ve bedenen özürlülerin topluma uyumlarını sağlamak amacı ile eğitim, rehabilitasyon, istihdam ve sosyal yardımları için gerekli kurum ve kuruluşların kurulmasını sağlamakla yükümlü kılındığını belirterek, “Yüzlerce engelli çocuğun eğitim hakkı gasp ediliyor, Biz anayasal hakkımızı istiyoruz” dedi.

OTİZM ALDI BAŞINI GİDİYOR

Star Kıbrıs’a konuşan Hacımehmet, son 3 yıldır otizmli çocuk sayısında ürkütücü bir artış olduğunu,500’ye yakın otizmli çocuk bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Otizmin aldı başını gidiyor. 500’e yakın otistik çocuk var. Son 3 yılda bu kadar ürkütücü artışın nedeni belki tıp alanındaki ilerleme ile teşhislerin geçmişe nazaran daha iyi konulması belki de çevresel veya kalıtsal faktörlerdir. Ancak yetkililerin bu artışı inceleme altına alıp nedenlerini bulması toplum geleceği açısından son derece önemlidir.

Otistik çocuk sayısının artışındaki korkunç gerçekler yanında bu ülkede eğitim hakları gasp edilen 700’e yakın 18 yaş altı engelli çocuk vardır. Hem otistik çocuklar hem de diğer engelli çocuklar iyi bir özel eğitim ile hayata katılabilir, kendi ayakları üzerinde durabilecek kıvama gelebilir. Ancak yıllardır mücadele ettiğimiz ve siyasilerin kapısını aşındırarak talep ettiğimiz ‘Özel Eğitim Yasası’ halen meclisten beklemektedir. Şimdi hükümet değişti, eğitim bakanı da değişti ve yine yasa beklemede kaldı. Bundan böyle yasanın çıkacağından umudumuz da yok.” Hacımehmet, yasanın çıkması halinde Eğitim Bakanlığı’nın özel okullardaki eksik kadroyu tamamlamak zorunda olacağını, çocukların müfredata göre eğitileceğini, özel eğitimdeki sorunların aşılacağını söyledi.

Hacımehmet, “Özel eğitim okullarında konusunda uzman eğitmenler yok. Örneğin otistik çocuklar için gerekli olan dil terapisti bulunmuyor” dedi.

İYİ BİR EĞİTİMLE HAYATA BAĞLANSINLAR

Otistik çocukların iyi bir eğitim alması halinde iyileşebileceğini, hayata katılacağını ve kimseye muhtaç olmadan yaşamını idame ettirebileceğini kaydeden Hacımehmet, “Artan otizm ve engelliler için sağlık ve eğitim alanında etkin çalışmalar yapılması gerekiyor.

Özellikle iyi bir eğitim ile düzelebilecek otistik çocuklar bu eğitimden mahrum kalması halinde ömür boyu bağımlı yaşamak zorunda kalabiliyor. Biz anayasanın bize sağladığı ancak gasp edilen eğitim hakkımızı istiyoruz. Engelli çocuklar diğer çocuklardan ayrılıyor. Okullara ulaşımları sağlanmıyor. Aileler ne kadar tek başlarına direnebilir. Kimisinin arabası yok, kimisinin bırakın arabayı maddi durumları çok kötü” şeklinde konuştu.

ANAYASAL HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Hacımehmet, Anayasada devletin, “ruhen ve bedenen özürlülerin topluma uyumlarını sağlamak amacı ile onların eğitim, rehabilitasyon, istihdam ve sosyal yardımları için gerekli kurum ve kuruluşların kurulmasını sağlar” şeklinde düzenleme olduğunu, ayrıca KKTC’nin 2010 yılında imzaladığı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne göre ise devletin, engellilerin toplumsal hayata katılımını sağlamakla; sağlık, sosyal yaşamda her türlü bilgi ve yere erişim ve eğitim gibi ihtiyaçlarını sağlamakla yükümlü kılındığını söyledi.

BELEDİYELER HERKESE ÖRNEK OLMALI

Lefkoşa Türk Belediyesi, Girne Belediyesi ve Gönyeli Belediyesi’nin engelli kişiler için park alanları yaptığını, kaldırımlarla ilgili düzenlemelerde bulunduğunu kaydeden Hacımehmet, belediyelerin bu çalışmalarının herkese örnek olmasını temenni etti.

Hacımehmet, “Sadece şehir belediyeleri değil, diğer belediyelerin de atılım da bulunması gerekiyor. Bu ülkede 6 bine yakın engellinin tümü şehirlerde yaşamıyor. Kırsal yerlerde yaşayanlar evlerinde mahkûm kalıyor. Tüm belediyelerin engelliler için kolaylık sağlayacak uygulamalar yapması gerekiyor” dedi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.