1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. REKOR KKTC'DE...
REKOR KKTC'DE...

REKOR KKTC'DE...

Fiyatlar dudak uçuklatıyor!

A+A-

KKTC, trafik yol güvenliğinde sınıfta kalırken, ehliyet ve seyrüsefer vergileri bakımından dünyanın en pahalı ülkesi.

 

Bertuğ TOPAL

KKTC’de trafik güvenliği ve yol alt yapısı en çok eleştirilen konuların başında gelirken, bu alanda kullanılması gereken ehliyet harçlarına da vatandaşlar adeta bir servet ödüyor.

Gayrisafi Milli Hasıla’nın (GSMH) KKTC’den kat be kat fazla olduğu ülkelerde dahi, ehliyete bu denli yüksek oranda vergi ödenmiyor. Üstelik, birçok ülkede, ehliyet 18 yaşında tek seferlik verilirken, KKTC’de kademeli olarak, 1 yıl ile 10 yıl arasında ehliyet veriliyor.

ABD’de 25 dolar

13 bin 721 dolar yıllık gelir düzeyi olan KKTC’de, 10 yıllık bir ehliyete 815 TL ödenirken, bu rakam 48 bin ABD doları geliri olan Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece 89 TL’ye denk gelen 25 dolar. Hal böyle iken vatandaşlar, yolların da daha düzgün olmasını talep etmekte kendilerini haklı görüyor.

Güneyde 10 yıllık 155 TL

KKTC’nin yanı başında Güney Kıbrıs 10 yıllık ehliyetten 155 TL’ye denk gelen 40 Euro vergi alırken, bu rakam Türkiye’de sadece 15 TL. KKTC, hem kötü yol güvenliği, hem de yüksek ehliyet vergisi ile dikkat çekiyor.

Gayrı Safi Milli Hasılaya göre zıt

Araç ehliyet yıllarına ve ücretlerine bakıldığında gayrı safi milli hasıla ile harçlar birbirine zıt. En fazla kişi başına düşen GSMH’nin Lüksemburg’ta olmasına rağmen en az ehliyet harçlarından biri yine bu ülkede bulunuyor.

Ancak aynı durum KKTC için geçerli değil. Türkiye’den sonra en düşük GSMH’nin olduğu KKTC’de ise 10 yıllık ehliyet harcı dudak uçuklatıyor.

Havadis

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.