1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. SAÇ TELİYLE HAMİLELİK TAHMİNİ
SAÇ TELİYLE HAMİLELİK TAHMİNİ

SAÇ TELİYLE HAMİLELİK TAHMİNİ

Saç teliyle hamilelik tahmini

A+A-

Saç teliyle hamilelik tahmini

Tüp bebek tedavisi gören kadının saç teli incelenerek hamile kalıp kalamayacağı anlaşılacak.

Nottingham Üniversitesi’nden bilim insanları hormon seviyelerinin saç telinden ölçülmesinin tüp bebek tedavisi sırasında gebelik olasılığının anlamlı derecede tahmin edilmesine imkan sağladığını ortaya koydu. Bu teknik doktorlara tükürük, kan ve idrar testlerine göre daha güvenilir sonuçlar sağlıyor.

Elde edilen sonuçlara göre; uzun dönem kortizol seviyelerinin yaşam tarzından etkilendiği, yapılan diyetin, egzersizin, kafein alımının ve stresin üreme sonuçlarını etkileyebilecek çok önemli bir role sahip olduğu tespit edildi. Bilim insanları kortizole müdahale edilerek düşürülmesinin, infertilite tedavisi sonuçlarının daha iyiye taşınabileceğine inanıyorlar.

Yapılan analizlerdeki sonuçlarda, her iki kortizol ölçüm tipinden saç teli kortizol ölçümümün aksine, kısa dönem tükürük kortizol ölçümlerinin gebelik ile ilgisi olmadığı tespit edildi.

EN ÖNEMLİ ANALİZ NOKTASI

Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan doğum ve tüp bebek uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, şunları söyledi:

Vücutta son üç ayda kortizol yüksek olduğu zaman biz bunu en iyi saç telinde tespit edebiliyoruz. Kortizol aynı zamanda tükürükte ve kanda da tespit edilebiliyor. Ama kanda son üç ayın yüksek olduğu anlaşılmıyor. Yani sadece o gün yükselmişse, yüksek sonuç veriyor ve yanıltabiliyor. Aynı zamanda günlük değişim de gösterebiliyor. Örneğin kortizolün en düşük olduğu zaman gece yarısıdır, en yüksek olduğu zaman da sabahın ilk saatleridir. Bunlar da tükürük ve kan ölçümlerine yansıyabiliyor. Saç telinde ise böyle günlük değişim göstermiyor. Son üç ayın yeksek seyrettiğinin en önemli analiz noktası saç telidir. Bir de 3 santimlik saç telinin incelenmesiyle ortaya çıkıyor olması hasta açısından da daha kolay. Kanın ve tükürüğün analizine göre kişinin saç telini vermesi çok daha rahat oluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.