1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SALAMİS HARABELERİNDE DEFİNE AVI
SALAMİS HARABELERİNDE DEFİNE AVI

SALAMİS HARABELERİNDE DEFİNE AVI

Salamis Harabeleri’ndeki lahit, kimliği belirsiz kişiler tarafından yerinden oynatıldı.

A+A-

Salamis Harabeleri’nde “Kampanopetro Bazilikası”nda bulunan ‘lahit’ yerinden oynatılarak zarar verildi. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi eski Müdür Yardımcısı Arkeolog Tuncer Bağışkan, “Kampanopetro Bazilikası”nda, açıkça bir define arama olayı gerçekleştiğini söyledi. Bizans Çalışmaları uzmanı Dr. Fulias ise bazilikalarda “kutsal emanetlerin saklandığı sandığın yerinden oynatılmaya çalışıldığını ve tabanının paramparça olduğunu kaydetti

 

Ahmet İLKTAÇ

Ülkemizin en önemli tarihi bölgeleri arasında bulunan Salamis Harabeleri’ndeki “Kampanopetro Bazilikası”nda buluna lahit, kimliği belirsiz kişiler tarafından yerinden oynatıldı. Define arayan bu kişiler lahite zarar verdi.

Kimliği belirsiz kişiler tarafından yerinden oynatılan ve tabanı paramparça olan lahit, dün Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından restore edilerek eski haline getirildi.

Fulias: Genellikle hazine aranır

Fileleftheros Gazetesi’nde çıkan habere göre Bizans Çalışmaları uzmanı Dr. Andreas Fulias, bölgede gözlem yaptığını ve bazilikalarda “kutsal emanetlerin saklandığı sandığın”, kimliği belirsiz şahıslar tarafından yerinden oynatılmaya çalışıldığını ve tabanının paramparça olduğunu öne sürdüğünü yazdı.

Gazeteye göre Fulias, söz konusu sandığın oldukça ağır olduğunu ve yerinden oynatılabilmesi için 3-4 kişi gerektiğini; sandığın yerinden oynatılma sebebinin bilinmediğini, ancak genellikle “hazine bulmak için” yapıldığını öne sürdü.

Haberde, Fulias’ın, iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne, hasarın giderilmesi için bir an önce işe koyulması çağrısında bulunduğu belirtildi.

Bağışkan:  Açıkça define arandı

Konu ile ilgili olarak bilgilerine başvurduğumuz Eski Eserler ve Müzeler Dairesi eski Müdür Yardımcısı Arkeolog Tuncer Bağışkan, “Kampanopetro Bazilikası”nda, açıkça bir define arama olayı gerçekleştiğini söyledi.

Bağışkan, genellikle bu tür lahitlerin bazilikalarda, bazilikanın kurucusuna ait olduklarını kaydederken, oraya o kişinin cesedinin konduğunu bildirdi.

Bu lahitlere kutsal emanetlerin de konmakta olduğuna değinen Bağışkan, bilinçli birilerinin kutsal emanetleri bulmak amacıyla böylesi bir girişimde bulunduğunu dile getirdi.

Tuncer Bağışkan, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından mezarın eski haline getirilmesinin güzel bir davranış olduğunu bildirdi.

Azimli:  Gerekli restorasyonu yaptık

Konu ile ilgili olarak  konuşan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, güneyde yayınlanan haberi görür görmez gidip yerinde inceleme yaptıklarını söyledi.

Azimli, lahitin gerçekten yerinden oynadığını, ancak kendiliğinden mi oynadığını veya birileri tarafından mı yerinden oynatıldığını saptayamadıklarını kaydetti.

Kendilerinin daire olarak hemen gerekli restorasyonu yaparak lahiti eski haline getirdiklerini anlatan Azimli, bölgede hazine aranıp aranmadığını bilmediğini bildirdi. Azimli, söz konusu bölümün Erken Hıristiyanlık Dönemi’nde lahit olarak kullanıldığını ve bilgileri dâhillinde hazine olmadığını dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.