1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. SAMİ ÖZUSLU’NUN “UÇAKLA GELEN 6 TABUT” İSİMLİ KİTABI ÇIKTI
SAMİ ÖZUSLU’NUN “UÇAKLA GELEN 6 TABUT” İSİMLİ KİTABI ÇIKTI

SAMİ ÖZUSLU’NUN “UÇAKLA GELEN 6 TABUT” İSİMLİ KİTABI ÇIKTI

Türkiye’de yüksek öğrenim görürken öldürülen Kıbrıslı altı gencin hikayesi “Uçakla Gelen 6 Tabut” isimli kitapta toplandı.

A+A-

KİTAP TÜRKİYE’DE ÖLDÜRÜLEN KIBRISLI GENÇLERİN BELGELERE DAYALI HİKAYESİNİ ANLATIYOR

1976 ile 1979 yılları arasında öldürülen Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut ve Sadık Cemil’in yaşadıklarını belgeler eşliğinde anlatan “Uçakla Gelen 6 Tabut” gazeteci Sami Özuslu’nun imzasını taşıyor.

United Medya Yayınları’ndan çıkan kitapta, Türkiye’yi “kanlı 12 Eylül 1980 darbesine” sürükleyen olaylar ile dönem Türkiye’de öğrenim gören Kıbrıslı üniversite gençliğinin örgütlü mücadelesi anlatılıyor.

Özer Elmas’la başlayan ve Sadık Cemil ile noktalanan, “Türkiye’deki her cinayetin ardından adaya getirilen tabutların yarattığı toplumsal travma, gençlerin ve ailelerin yaşamına getirdiği boyutlar” da kitapta ele alınıyor.

KURŞUNA DİZİLEN AYGIN’LA RÖPORTAJ

Türkiye’de öldürülen ve “demokrasi şehitleri” arasında her yıl anılan altı gencin hikayesinin yanısıra kitapta, İstanbul’da 1977 yılında okula giderken kaçırılıp kurşuna dizilen ve öldü zannedilerek ormanda terkedilen, ancak yaşama tutunmayı başaran Ülmen Aygın’la yapılan röportaja da yer veriliyor. Ülmen Aygın röportajda Muharrem Özdemir ile birlikte kaçırılmalarını, sorgulanmalarını ve sonra ıssız bir ormanda vurulmalarını detaylarıyla anlatıyor.

YÜZLERCE BELGE

Sami Özuslu tarafından verilen bilgiye göre, “Uçakla Gelen 6 Tabut” kitabında o dönem ve daha sonra yayınlanmış çok sayıda gazete haberi, köşe yazısı ve görsel malzemenin yanısıra “ilk kez gün ışığına çıkan belgeler ve fotoğraflara” da yer veriliyor.

Bunlar arasında öldürülen gençlerin katil zanlılarının akıbetini anlatan önemli dökümanlar da yer alıyor. Kitapta öldürülen üniversite gençleriyle ilgili o dönemde basına yansıyan demeçler ve köşe yazıları da yer alıyor.

SON MEKTUPLAR, ŞİİRLER...

“Uçakla Gelen 6 Tabut” kitabında, Türkiye’de yüksek öğrenim görürken öldürülen gençlere ait bazı özel fotoğraflar ve yazışmalar ile anılara da yer veriliyor.

Bunlar arasında bazılarının ailelerine yazdıkları “son mektuplar” da var.
Kitapta ayrıca Türkiye’de öldürülen ve “demokrasi şehidi” olarak her yıl Şubat ayında anılan gençler adına yazılmış bazı şiirler de yer alıyor.

TALAT: “O GÜNLERİ YENİDEN YAŞADIM”

Sami Özuslu’nun kaleme aldığı “Uçakla Gelen 6 Tabut” kitabının iki önsözü var. Önsözlerden birini yazan 2’nci Cumhurbaşkanı ve Kıbrıslı Yüksek Öğrenim ve Gençlik Federasyonu-KÖGEF’in ilk Başkanı Mehmet Ali Talat “O günleri bir kez daha yaşadığını” söylüyor.

FELEK: CİNAYETLERİN AYDINLATILMAMASI BİR YARADIR

Kitabın bir diğer önsözünü ise Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Felek kaleme aldı.

Felek, siyasi cinayetlerin üzerindeki sır perdesinin bu kadar yıl sonra bile kalkmamış olmasının toplumsal bir yara olduğunu vurguluyor.

ÖZUSLU’NUN İKİNCİ KİTABI

“Uçakla Gelen 6 Tabut”, gazeteci Sami Özuslu’nun ikinci kitabı.

Özuslu 2011 yılında da Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Kurucu Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu’nu anlatan “Ankara’ya Kafa Tutan Adam-Persona Non Grata” kitabını yayınlamıştı.

UNITED Medya Yayınları’ndan yayınlanan ve hafta başından itibaren kitapçılarda bulunabilecek “Uçakla Gelen Tabut”un sayfa tasarımını Hasan Gürsel, düzeltilerini Baykan Gürses Özdağ yaptı.

Mavi Basım Yayın tarafından basılan kitabın kapağını ise Cenk Mutluyakalı hazırladı.

kirap.jpg

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.