1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAVAŞTAN KAÇTIK, GERİ GÖNDERMEYİN!
SAVAŞTAN KAÇTIK, GERİ GÖNDERMEYİN!

SAVAŞTAN KAÇTIK, GERİ GÖNDERMEYİN!

Yargıca yalvardılar: 'Bizi geri göndermeyin!'

A+A-

Suriye’deki savaştan kaçabilmek için insan tacirlerinin eline düşen 3’ü çocuk 9 kişi, Gazimağusa’da bir otobüs durağında yakalanarak mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede söz verilen Suriyeli gözü yaşlı üç çocuk annesi, yargıca yalvardı:

Sedef BOŞNAK

Suriye’deki savaştan kaçabilmek için insan tacirlerinin eline düşen 3’ü çocuk 9 kişi, Gazimağusa’da bir otobüs durağında yakalandı.

Ölüm korkusuyla barut kokan ülkelerinden kaçıp, insan tacirlerine, kendilerini, Güney Kıbrıs’a götürmeleri için toplam 14 bin 500 dolar veren Suriyeliler, bir tekneyle, Mersin’den KKTC’ye getirilip valizleriyle birlikte bir otobüs durağına bırakıldı.

Aynı gün narkotik polisi tarafından tespit edilen Suriyeliler, dün mahkemeye çıkarılarak, aleyhlerine birer gün tutukluluk emri alındı.

Duruşma sırasında yaşları 2 ile 7 arasında olan üç küçük ise sosyal hizmetler görevlisinin himayesi altında tutuldu.

Öte yandan polis, Suriyelileri, ülkeye yasa dışı yollarla getiren şahısların peşine düştü.

İnsanlık dramı

Mahkemede söz alarak konuşan üç çocuk annesi genç kadın, akrabalarının Güney Kıbrıs’ta olduğunu ve amaçlarının suç işlemek değil, güneye gitmek olduğunu belirttikten sonra, gözyaşları içerisinde, “Savaştan kaçtık. Bizi ülkemize geri göndermeyin” diye yalvardı.

Genç kadının endişeli ve korku dolu bakışları, görenlerin yüreğini parçaladı.

İnsanlık dramını sergileyen görüntülerin yaşandığı mahkemede, Suriyelilerin yakınları da gözyaşlarını tutamadı.

Birer gün tutuklu kalacaklar

Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde Ceza Davaları Yargıcı Hazal Hacımulla huzurunda görüşülen tutukluluk duruşmasında, meselenin tahkikatını yürüten ve Gazimağusa Polis Müdürlüğü’nde görev yapan polis memuru İbrahim Bulut, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Yardımcısı Hasan Boşnak’ın sorularını yanıtladı.

Tanık polis İbrahim Bulut, 6 zanlı ve 3 küçük çocuğun, narkotik polisi tarafından, 1 Mart 2017’de Gazimağusa’da Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunan otobüs durağında şüpheli olarak bekledikleri bir esnada tespit edildiklerini söyledi.

İbrahim Bulut, Suriye uyruklu DeyaeddinTawil (35), Samiya Kiged (24) Abdulmutallip Vahup (28), Mahir Abdullah Kasım (24), F.S. (14) A.H.M (18) isimli zanlıların, beraberindeki Z.T (7), Ş.T. (4), S.T. (2) isimli küçük çocuklarla birlikte, Glapsides ile Bedis plajları arasında tespit edilemeyen bir deniz sahilinden,  onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ye giriş yaptıkları için tutukladığını anlattı.

Küçük çocukların anneleriyle birlikte sosyal hizmetler görevlisi himayesinde, Gazimağusa’daki bir otele yerleştirildiğini kaydeden tanık polis, zanlı Tawil ve Abdulmutallip Vahup’un polise gönüllü ifade verip, başlarından geçeni anlattığını dile getirdi.

İbrahim Bulut, zanlıların ifadesine göre, Mersin’den tanımadıkları bir şahsın kendilerinden toplamda 14 bin 500 dolar aldığını ve kendilerini deniz yoluyla KKTC sahiline bıraktığını, oradan da kendilerini tanımadıkları başka bir şahsın araçla alarak önce suriçindeki bir kahvehaneye, oradan da bir apartman dairesine götürdüğünü söyledi.

Adı edilen şahsın, zanlıları, otobüs durağına bırakıp orada beklemelerini söyleyip kayıplara karıştığından söz eden İbrahim Bulut, Güney Kıbrıs’a, ailelerinin yanına gitmek isteyen zanlıları, yasa dışı yolla ülkeye getiren kişileri aradıklarını belirterek, talebini aktardı.

İbrahim Bulut, aranan kişilerin ve ifadelerin teyit ve tekzibinin yapılması gerektiğini belirttikten sonra, soruşturmayı salimen yürütebilmek için her zanlı aleyhine mahkemeden 3’er gün tutukluluk talep etti.

Ceza Davaları Yargıcı Hazal Hacımulla, huzurundaki şahadeti dinledikten sonra, kaçak göçmenlerin onaylanmamış bir limandan KKTC’ye giriş yapmasını sağlayan kişilerin aranmakta olduğuna bulgu yaptı ve zanlıların, tahkikatın selameti için birer gün poliste tutuklu kalmalarına izin ve emir verdi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.