1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SCRAPİE NEDENİYLE 65 KÜÇÜKBAŞ İTLAF EDİLDİ
SCRAPİE NEDENİYLE 65 KÜÇÜKBAŞ İTLAF EDİLDİ

SCRAPİE NEDENİYLE 65 KÜÇÜKBAŞ İTLAF EDİLDİ

Scrapie nedeniyle 65 küçükbaş itlaf edildi

A+A-

Kurtuluş köyünde bir ağılda hastalıklı olduğu tespit edilen bir sürü tamamen yok edildi. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, tespit edilen hastalıklı tüm hayvanların itlaf edileceğini belirterek, Scrapie hastalığıyla ilgili önlemlerin önümüzdeki yıl artacağını söyledi. Ataben, hastalığın insan sağlığını tehdit etmediğini ancak hayvanların verimini düşürdüğünü kaydetti. Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Sekreteri Muhip Nalçakanoğlu da Scrapie’yle ilgili ada genelinde tarama yapılması gerektiğini belirti

İsmail VOLKAN

Kurtuluş köyündeki bir ağılda Scrapie hastalığı taşıdığı tespit edilen 65 küçükbaş hayvan itlaf edildi.

Scrapie hastalığıyla ilgili önlemler alınmaya başlandığını açıklayan Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, tespit edilen hastalıklı tüm hayvanların itlaf edileceğini söyledi.

Hastalığın insan sağlığını tehdit etmediğini, ancak hayvanların verimini düşürdüğünü, hatta zayıflatarak ölümlerine neden olabileceğine işaret eden Ataben, önümüzdeki yıl Scrapie hastalığıyla ilgili ıslah çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

Ataben, Scrapie’nin koyun ve keçilerde santral sinir sisteminde bozukluk yapan, kaşıntı ve koordinasyon bozuklukları ile seyreden bir hastalık olduğunu aktardı.

Scrapie konusunda yetkilileri göreve çağıran Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Sekreteri Muhip Nalçakanoğlu da birçok ağılda hasta olduğundan şüphelenilen hayvanlar bulunduğunu kaydetti.

Nalçakanoğlu, hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek için Güney Kıbrıs’ta uygulanan damızlık olarak dirençli soy üretimine başlanması gerektiğini belirtti.

Ataben: Kişiye özel bir durum yok. Sürünün tamamı itlaf edildi

Üreticinin şikayeti üzerine Kurtuluş köyünde bir ağılda hastalığın tespit edildiğini ifade eden Hüseyin Ataben, sürünün tamamının hasta olduğunun saptandığını ve hayvanların itlaf edildiğini kaydetti.

İtlaf edilen hayvanların Tarım Sigortası Fonu tarafından tazmin edileceğini ifade eden Ataben, “Yapılan kontrollerde bu üreticiye ait sürüde bu hastalık tespit edildi. Başka ağıllarda da tespit edilirse, onlar da itlaf edilir. Sadece bu üreticiye özel bir durum yoktur. Yapılan laboratuar kontrollerinde hastalık teşhisi konuldu” dedi.

Veteriner Dairesi Laboratuar’ının testler için gerekli donanım ve imkanlara sahip olduğuna dikkat çeken Ataben, önümüzdeki yıl genetik ıslah çalışması yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Ataben, “Genetik yönden dirençli erkekler sürüye katılarak doğacak olan yavrunun dirençli olması sağlanacak. Bu da bir ıslah çalışması olarak yürütülecek. Hastalığın birçok mandırada olduğu söyleniyor ancak biz muayene yapmadan var olup olmadığını açıklayamayız. Testler ve analizler yapılmadan konuşmak doğru olmaz” şeklinde konuştu.

Nalçakanoğlu: Hastalık var dediğimizde bizi yalanlamışlardı

Muhip Nalçakanoğlu ise geçtiğimiz aylarda ülkemizde böyle bir hastalık olduğunu açıkladıkları zaman Veteriner Dairesi’nin kendilerini yalanlandığını ancak Scrapie nedeniyle yapılan itlafın bunun ispatı olduğunu söyledi.

Hastalığın insan sağlığını etkilediğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını belirten Nalçakanoğlu, bazı hastalıklar nedeniyle hayvanların veriminin ciddi bir şekilde etkilendiğini kaydetti.

Nalçakanoğlu, “Biz bu hastalıkların var olduğunu iki ay önce bahsederken, daire müdürü bizi yalanlamıştı. Yoktur dedikleri halde hastalıklı hayvanları alıp itlaf ettiler. Bizim her zaman belirttiğimiz şey, bu hastalıklar için önlemler alınmalıdır. Amacımız halkı korkutmak ya da tedirgin etmek değil” diye konuştu.

Ada genelinde Scrapie taraması yapılmalı ve rakam açıklanmalı

Yapılan itlafla ilgili de açıklama yapan Nalçakanoğlu, hastalığın birçok ağılda olduğunun bilinmesine rağmen itlafın bir tek Kurtuluş köyünde yapıldığının sorgulanması gerektiğini söyledi.

Nalçakanoğlu, “Daire madem Scrapie ile ilgili çalışma yapıyor, hastalıklı hayvan sayısını açıklasın. İtlaf, şahsa özel mi yapılıyor? Biz bu konuyu gündeme getirdiğimizde bizi topa tutmuşlardı. İnsanların aklını karıştırıp bize karşı cephe almalarını istediler. Ada genelinde Scrapie taraması da yapılmalı” dedi.

Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.