1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARİHİ OLAYA TANIKLIK EDİN...
TARİHİ OLAYA TANIKLIK EDİN...

TARİHİ OLAYA TANIKLIK EDİN...

Asrın Projesi...

A+A-

Tarım Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı Asrın Projesi’nin açılışına tüm halkı davet etti

“Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi”nin bugünkü açılış töreninin saat 13.00’te yapılacağı açıklandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla düzenlenecek tören, Çamlıbel’deki İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde yer alacak.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı yazılı bir açıklamayla halkı törene davet etti.

KKTC Su Temin Projesi kapsamında KKTC’ye gelen suyun Anamur Alaköprü Barajı’ndan Geçitköy Barajı’na ulaşmasıyla bugün tören düzenleneceği belirtilen açıklamada, saat 13.00’te Çamlıbel’deki İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde yer alacak “KKTC Su Temin Projesi Açılış Merasimi”ne ilgili kurum kuruluş, sivil toplum örgütleri ve tüm halk davet edildi.

Bu arada projenin tamamlanması nedeniyle Anamur’da da bir tören düzenlenecek. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anamur’daki törenin ardından öğle saatlerinde KKTC’ye gelmesi bekleniyor.

“Yılda 75 milyon metreküp su”

“Asrın Projesi” olarak tanımlanan ve “dünyada bir ilk” olduğu vurgulanan proje, Türkiye Devlet Su İşleri tarafından yapıldı ve yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL’ye mal oldu. 

7 Mart 2011’de Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başlayan KKTC Su Temin Projesi; Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’nda depolanacak suyun Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km, bunun 66,5 km askılı borulu sistem ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılmasını içeriyor. 

Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpü sulama suyuna tahsis edilecek. 

 “250 metre derinlikte ve askıda”

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Türkiye ve KKTC arasında denizin altından su taşınmasını öngören projenin deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda borularla sağlanıyor. 

KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak proje, KKTC yanında, Mersin'in Anamur ilçesinde 83 bin 600 dekar alanı da suya kavuşturacak. 

Suyun gelecek yılın ilk yarısında KKTC genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise Lefkoşa olacak. 

Erdoğan ve Akıncı, Merit Park’ta yemek yiyecek

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “KKTC’ye Su Temini Projesi Tesisleri”nin açılışının ardından bugün saat 14.30’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre, Erdoğan, “KKTC’ye Su Temini Projesi Tesisleri Açılış Töreni” için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne günü birlik resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 13.00’te Çamlıbel’de bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde KKTC’ye Su Temini Projesi Tesisleri’nin açılışını yapacak.

Açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 14.30’da Girne’de bulunan Merit Park Otel’de çalışma yemeğinde bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün saat 16.30’da Ercan Havalimanı’ndan İstanbul’a hareket edecek.

Karaman: Gelen su barış niteliği taşıyacak

Dış Basın Birliği Başkanı Züleyha Karaman, Türkiye’den gelen suyun sadece Kıbrıslı Türklere değil, Rumlara da hayat vereceğini söyledi.

Bu suyun “barış suyu” niteliği taşıyacağını vurgulayan Karaman, yazılı açıklamasında, “Dünyada ilk ve tek olan bu proje Türk sermayesinin ve Türk mühendislerinin başarısı” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.