1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. TAŞOVA VAKFI’NIN “MESLEK HASTALIKLARI” İSİMLİ KİTABI ÇIKTI
TAŞOVA VAKFI’NIN “MESLEK HASTALIKLARI” İSİMLİ KİTABI ÇIKTI

TAŞOVA VAKFI’NIN “MESLEK HASTALIKLARI” İSİMLİ KİTABI ÇIKTI

Taş Ocakları Vakfı’nın (TAŞOVA) “Meslek Hastalıkları” isimli kitap yayımladı.

A+A-

KİTAPTA MESLEK HASTALIKLARI, İŞ KOLLARINA, ORTAMA VE HASTALIĞA YOL AÇAN ETMENLERE GÖRE SINIFLANDIRILIYOR

Taş Ocakları Vakfı’nın  (TAŞOVA) “Meslek Hastalıkları” isimli kitap yayımladı.

TAŞOVA Koordinatörü Halil Erdim’in yaptığı yazılı açıklamaya göre, daha önce  “Madencilik Tarihimizden Kesitler”, “Kuzey Kıbrıs’ın Doğal Yapı Taşları” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği” gibi 14 kitap yayınlamış olan Vakıf, bu kez meslek hastalıklarını konu aldı.

Erdim’in açıklamasına göre kitap, meslek hastalıklarıyla ilgili yayınlanmış ilk kitap olma özelliğini taşıyor.

Kitapta hastalıklar, çalışılan iş kollarına, ortama ve hastalığa yol açan etmenlere göre sınıflandırılıyor.

Doktorlar, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, sendikacılar, resmi makamlar ve üniversite öğrencileri için kaynak olması hedeflenen kitap, Prof. Dr. Ayşen Türkman, Uz. Dr. Altay Taşyürek ve Maden Mühendisi Halil Erdim tarafından hazırlandı.

Editörlüğünü Prof. Dr. Cavit Atalar’ın yaptığı kitabın önsözünü TAŞOVA Mütevelli Heyeti Başkanı Bektaş Göze yazdı.

Göze’nin yazdığı önsöz şöyle:

“Üretim, doğa ile insan arasında gerçekleştirilen eylemdir.  Bu eylemde gerek doğanın (çevre) gerek insanın (İş sağlığı ve güvenliği) korunması asıldır. Üretim sürecinde insanın korunması (İSG) en önemli boyutlardandır. Aşırı kar, şirket bilançolarının kazanç hanesinin yükseltilmesi uğruna sağlıksız, güvenlikten uzak koşullarda yapılan üretim faaliyetleri sonucu çok ciddi meslek hastalıkları ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde meslek hastalıkları özellikle madencilik sektöründe çok yaygın olarak görülmüştür. Trodos’taki asbest madeni yanında Ciberundada pnömokonyoz hastalıklarına dönük bir dispanserin kurulması çarpıcı bir örnektir.  Lefke madenlerinde çalışan madencilerin hangi ölçüde meslek hastalıklarına yakalandığı hakkında herhangi bir istatistikî bilgi yoktur.

Meslek hastalıkları, yoğun bir emek ürünü olan kitapta, çeşitli kategorilere ayrılmıştır. Bunlar kimyasal maddelerden kaynaklanan meslek hastalıkları, mesleki cilt hastalıkları, pnömokonyozlar ve diğer  mesleki solunum sistemi hastalıkları, mesleki bulaşıcı hastalıklar, fiziksel etmenlere bağlı meslek hastalıklarıdır.  Bu sistematik içinde ilk yayınlanan kaynak olan kitap önemli bir boşluğu dolduracaktır.

Kitabın iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, üniversite öğrencileri, sendika, meslek odası ve benzeri kurumlar ve resmi makamlar için bir başvuru kaynağı olacağına inanıyorum. Taşova, iş sağlığı yasasının yürürlüğe girmesinden önce İSG çalışmalarına başlamıştı.  Bu çerçevede yürüttüğü projeyle yasanın gündeme getirilmesine ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yetiştirilmesine önderlik etmiştir. Ülkede meslek hastalığı kayıtlarının ve bilgilerin eksikliği bu kitabın hazırlanmasını ihtiyaç haline getirmiştir. Bu ihtiyaçtan hareketle kitabın yayınlanmasını gündeminin başına koymuştur”.

A5 ebadında 270 sayfa olan kitap,  kitapçılardan temin edilebilecek.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.