1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEDBİR ALIN BATIYORUZ
TEDBİR ALIN BATIYORUZ

TEDBİR ALIN BATIYORUZ

“Kepenk indireceğiz”

A+A-

Sedef BOŞNAK

Büyük alış veriş merkezlerinin açılmasıyla işleri günden güne düşen küçük esnaf, “satış yapamamaktan” isyan noktasına geldi.

Zor günler yaşayan esnaf, “Kepenk indireceğiz” diyerek, yetkililere acil önlem çağrısı yaptı.

Devalış-veriş merkezlerinin cazip fiyat seçenekleri ve kampanyaları karşısında her geçen gün biraz daha ezilen küçük esnaf, sıkıntılarını  anlattı.

Esnaf, “Çaresiziz! Düşük olan işlerimiz daha da düştü. Ne yapacağımızı bilmez durumdayız. Önlem alın, aksi halde tek tek batacağız” diyerek yardım istedi.

Bakkaliyeler zorda

Özellikle köy bakkaliyeleri, devalış veriş merkezlerinin tüketiciye sunduğu fiyat seçenekleri karşısında büyük sıkıntı yaşıyor. Çağdaş bir kent olma yolunda hızla ilerleyen Geçitkale’deki küçük esnaf, işyerlerinin hareketlenmesi için, yetkililere çözüm önerisi sundu.

esnaf.jpg

Satış yapamamaktan adeta kan ağlayan küçük esnaf, yetkililere, alış veriş merkezlerini, haftanın bir günü kapatma çağrısı yaptı ve ekledi: “Köy bakkallarının cazipliği kalmadı. Ekmek, süt ve yumurtadan başka bir şey satamaz olduk. Satışlar durdu. Adeta sinek avlıyoruz. Maaşı alan dev merkezlere koşuyor. Veresiyeciler de bize… Elektriğimizi, çalışanımızı ödeyemez hale geldik. Perişanız, böyle giderse tek tek kepenk indireceğiz!”

Ne dediler?...Ne dediler?...Ne dediler?...

Cemal Güçeri (Güven Market)

“Küçük esnafın hali perişan, zor günler yaşıyoruz. Önlem alınmazsa, batacağız. Kötü olan işler günden güne daha da kötüye gidiyor. Vatandaş büyük alışveriş merkezine koşuyor. Buralardaki fiyat ve kampanyalar cazip geliyor. Devlet bu konuda bir an evvel tedbir almalı. Önceleri günde bir kasa domates satarken, şimdi bir kasayı bir haftada satamıyoruz. Tavuk satışları bile düştü. Ekmek, süt ve sigaradan başka bir şey satmaz olduk. Elektriği ödeyemez hale geldik. Buzluktaki ürünler süs duruyor, satamıyoruz. Üç çalışanın maaşı kadar, elektrik faturası ödüyoruz. Adamlar bizim alış fiyatımızın altında satış yapıyor. Üstüne de hediye veriyor. Vatandaş gitmesin de ne yapsın? Küçük esnafı korumak devletin elinde. Önlem istiyoruz.”

Mustafa Güçeri (Kardeşler Market)

“Devlet politikası çok zayıf. Denetim yok. Önlem almazlarsa batacağız. Tüccarların fiyat istikrarı yok. Bize verdikleri satış fiyatının altında büyük merkezlere ürün veriyorlar. Dolayısıyla bizim alış fiyatımızın altında satış yapıyorlar. Kontrol yok. Böyle giderse küçük esnaf diye bir şey kalmayacak. Tümü batacak. Büyük alışveriş merkezlerinin açılmasından şikayetçi değiliz, yalnızca hizmet saatlerine sınırlama istiyoruz. En azından günün belirli saatlerine kadar açık olup, haftanın bir günü kapalı kalsınlar. Küçük esnaf da iş yapsın. Biz amme hizmeti yapıyoruz, müşteriye eve hizmetin yanı sıra, tüpünü değiştirip, suyunu sebile koyuyoruz. Ancak bunu çok az vatandaş takdir ediyor. Büyük merkezlerde alışveriş yapanlar, bilinçsiz müşterilerdir. Bu merkezlerde gereksiz ihtiyaçlar alınıp fazla para harcanıyor. Önlem şart”

Necmi Şabanoğlu (Nemmar Market)

“Ayakta kalabilmek için düşük kâr marjıyla çalışıyorum. Sermayem alışveriş merkezlerinki kadar büyük değil. Buna karşın, elimden geldiğince kampanya yaparak işleri hareketlendirmeye çalışıyorum. Basamakları tek tek çıkmak için, direniyorum. Ancak yıllar sonra ne olacak bilemeyiz. Küçük esnafın büyüklere karşı korunması için gerekli tedbirler alınmalı. Aksi halde sıkıntılar yaşanacak.”

Ruhsan Kuran (Sancy Kuyumculuk)

“Devalış-veriş merkezlerinin artmasıyla, küçük esnaf kötü yönde etkileniyor. Sermayemiz büyükler kadar güçlü değil. Onlar karşısında, ayakta kalabilmek için direniyoruz. İmkânlarımız çerçevede kampanyalar düzenleyip, durgun işleri hareketlendiriyoruz.  Öte yandan, şehirdeki küçük esnafa göre köylerdeki esnaf biraz daha şanslı. Küçük yerleşim yerlerinde herkes birbirini desteklediği için çark dönüyor. Önem alınmalı, alınmazsa küçük esnaf büyük sıkıntı yaşayacak.”

Tolgay Birşen (Nilsu Kebap House)

“Büyük alışveriş merkezlerinin açılması, küçük esnaf için dezavantaj. Bu merkezler sayesinde küçük esnafın işleri düşüyor. Bizim işlerimiz çok şükür iyi. Bizi tanıyanlar destekliyor. Bu sayede ayaktayız. Ancak büyük küçüğü her zaman yer. Bu gerçekten hareketle, yetkililer önlem almalı.”

Kıbrıs 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.