1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TELEFON ALKOLDEN TEHLİKELİ!
TELEFON ALKOLDEN TEHLİKELİ!

TELEFON ALKOLDEN TEHLİKELİ!

Telefon ölüme götürüyor

A+A-

Trafik Bölüm Müdürü Ahmet Beşerler, ülkenin trafik raporunu açıkladı. Özel açıklamalar yapan Beşerler, sosyal bir yaraya dikkat çekti.

 

Devrim DEMİR

Polis Trafik Müdürü Ahmet Beşerler, ülkedeki trafik kazalarının en büyük nedeninin telefon kullanımına bağlı dikkatsiz sürüş olduğuna dikkat çekti.

Beşerler, gençlerin orta yaşlı ve yaşlı insanlara göre daha fazla kaza yaptığını ve kazaya sebebiyet verdiğini ifade ederek bunun bir sebebinin de ehliyet eğitiminin yetersizliği olduğunu belirtti.

Beşerler, gençlerle ilgili alınması gereken önlemin ehliyet sistemini geliştirme olabileceğini kaydederek, çocukların 18 yaşına gelene kadar da trafik eğitimi alması gerektiğini belirtti.

Polis Trafik Müdürü Ahmet Beşerler, Havadis Gazetesi’ne trafik suçlarını, rakamlarla kazaların sebeplerini anlattı.

havadis-infografik-trafik.jpg

Telefon ölüme götürüyor

Ahmet Beşerler, dikkatsiz sürüşe neden olan en önemli etkenin araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak olduğunu ifade etti. Konuşma yanında, araç kullanırken sosyal medyada gezintiye çıkan, mesaj yazan bir çok isim ciddi kazalara neden oldu.

Beşerler, yapılan araştırmalar sonucu cep telefonu ile konuşan kişide yüzde 30 oranında algı bozukluğu olduğuna dair tespitler yapıldığını belirterek, “Algı bozukluğu güvenli sürüşe yansır. Sürücüler süratlerini ve nereye gittiklerini dahi bilmeyecek duruma gelir” dedi.

Sürücü hataları engellenemiyor

Ülkede son yıllarda meydana gelen ölümlü kazalara dikkati çeken Beşerler, Kasım ayında ülkeyi yasa boğan iki öğrencinin ve bir minibüs şoförünün hayatını kaybettiği kazayı anımsattı.

Beşerler, 29 Kasım 2016’da meydana gelen kazanın ardından kaza yerinde olayın gerçekleştiği gün ve ilerleyen günlerde detaylı incelemeler yaptıklarını söyledi.

Girne-Dağyolu güzergâhında Acapulco kavşağına kadar ciddi sıkıntılar olduğuna dikkati çeken Beşerler, kaza mahallinin standart bir yol olmamasına rağmen üzücü kazanın yaşandığı gün sürücü hatası olduğunu ifade etti.

Beşerler, “Kaza noktasında yol ile ilgili bir sıkıntı yok. Tamamen sürücü hatasından kaynaklanan bir hataydı, yolda çökme yoktu. Ülkede yaşanan kazaların %95’i sürücü hataları, kurallara uymama ve dikkatsiz sürüşten kaynaklanıyor” dedi.

Eksiklikleri polis rapor ediyor

Trafik Bölüm Müdürü Ahmet Beşerler şu ifadeleri kullandı:

“Düzenli bir şekilde anayollarda rutin devriye yapan polis ekipleri, deforme olmuş, çökme oluşan, sürücülerin görüş mesafesi engelleyen otlar vs. gibi sorunlar, rapor olarak düzenli bir şekilde hazırlanıyor.

Polis Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan resmi yazı Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Dairesi ve tüm ilgili belediyelere gönderiliyor.”

 

Cep telefonu riski artırıyor

Trafikte cep telefonu kullanımı ile ilgili bilimsel araştırma yapıldığını kaydeden Beşerler, araştırma sonucu ortaya çıkan ilginç tespitleri aktardı.

Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın kaza riskini 5 kat artırdığını kaydeden Beşerler, bilimsel veriler ışığında hazırlanan , “Türkiye’de Trafik Kazaları Gerçeği” isimli kitaptan alıntı yaparak şunları ifade etti:

“Cep telefonunun algı üzerindeki olumsuz etkilerinin konuşma bittikten sonra da devam ettiği bilimsel olarak ispatlandı. Biz de bu noktadan hareketle cep telefonu konusunda çok hassasız ve suçları cezasız bırakmıyoruz.”

En önemli etken sürat

Trafik kazalarına neden olan ilk etkenin süratli sürüş olduğunu yineleyen Beşerler, sürat arttıkça görüş açısının azaldığını,100 km hızla giden bir sürücünün 40 derece açı ile yolu gördüğünü, hızın yanında algıyı yüzde 30 oranında bozan cep telefonu ile konuşulması halinde ise daha tehlikeli hale geldiğini ifade etti.

Beşerler, görüş açısı ve algısı azalan bir sürücünün, yolda olup bitenden habersiz hale geldiğini dile getirdi. Beşerler, “Bu durumdaki bir sürücü ne trafik levhalarını ne yayaları ne de araçları fark edebilir” dedi.

Çalışma yapılıyor

Dikkatsiz sürüşe neden olan etkenlerden bir tanesinin de şehirlerarası yolların kenarındaki yasal mevzuatın dışında koyulan reklam tabelaları olduğunu kaydeden Beşerler, reklam tabelalarının bulunduğu yerde algıyı bozduğunu belirtti.

Beşerler, tabelalarla ilgili şu saptamayı yaptı:

“Gözlemlerimiz sonucu dikkatsiz sürüşün etkenlerinden birinin de şehirlerarası yol kenarlarındaki reklam tabelaları. Şehirlerarası yollarda sürat limiti 90 ile 100 km olduğu için algı önem kazanır. Bu nedenle trafik levhaları sürücüler tarafından kolay algılanmalıdır. Algılamayı bozacak tabelalara göz yummak mümkün değildir.

Tabelaların karmaşık olması, standartlara uygun olmaması algı güçlüğüne neden olacaktır. Ancak trafik levhalarının algılamasını bozmadığı ve Fasıl 50 reklamların teşhiri yasasına aykırı olmadığı sürece sorun teşkil etmiyor.

Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Dairesi ve Hukuk dairesi mevzuat dışındaki tabelalar için bir çözüm bulacak.”

 

“Sadece sürüşe odaklanmalıyız”

Beşerler, dikkatsiz sürüşe neden olan diğer etkenlerin ise aracın radyosu ile oynanması, araç kullanırken bir şeyler yemek veya içmek, psikolojik sorunlar gibi kişisel nedenler olduğunu dile getirdi.

Beşerler sözlerine şöyle devam etti:

“Bir kişi eğer morali çok bozuksa araç kullanmaması gerekiyor. Güvenli sürüş için aracın freni, ışığı nasıl kontrol ediliyorsa kişi kendisini de kontrol etmelidir. En küçük bir hatamız ya kendimizin ya da başkalarının hayatına mal olabilir.

Öte yandan emniyet kemeri de hayati önem taşımaktadır. Emniyet kemeri kullanmayı, araç kullanırken cep telefonu ile konuşmamayı benimsememiz gerekiyor. Ayrıca motosiklet sürücüleri ve yolcuları da mutlaka kask kullanmalıdır.

ATV sürücüleri veya yolcuları için ise yasal düzenleme yapıldı ve kask takmaları zorunlu hale getirildi. Yasal düzenleme ile polis, kask takmayan ATV sürücüsü veya yolcusuna ceza yazabilecek.”

 

Bir yılda 46 bini aşkın kişi trafik suçu işledi

Trafik Müdürü Beşerler, 2015 yılında yapılan denetimlerde 5 bin 677 kişi hakkında trafikte cep telefonu kullanması nedeni ile yasal işlem yaptıklarını ifade ederek, 7 bin kişiye kemer takmadığı, 9 bin 200 kişiye sürat yaptığı ve 1052 kişi hakkında ise alkolden dolayı yasal işlem yaptıklarını söyledi. Beşerler, trafikteki diğer suçlar dâhil 2015 yılında toplamda 46 bin 500 kişi hakkında kurallara uymadıkları için yasal işlem yapıldığını belirtti.

Beşerler, trafikteki denetimlerin sıklaşarak devam edeceğini, arzularının 2017 yılında trafik suçu oranlarının aşağıya çekilmesi olduğunu dile getirdi.

Beşerler, seyir halindeyken dahi sürat tespiti yapabilen aracın denetimlere başladığını, şuanda bir araçla başlayan uygulamanın ileriki zamanlarda 8 araçla devam etmesinin hedeflendiğini söyledi. Beşerler, kazalarda birinci sırada sürattin gelmesinden dolayı bu uygulamanın elzem olduğunu vurguladı.

Polisin amacı para toplamak değil

Beşerler, polisin amacının ceza yazmak değil, sürücüleri korumak olduğunu ifade ederek, toplumda “Polis para toplamak için ceza yazıyor” şeklinde yanlış bir algı oluştuğunu, cezalardan elde edilen paranın 1 lirasının dahi polis örgütünün mali bütçesine girmediğini dile getirdi.

Yazılan cezaların bir kısmının devlete bir kısmının ise belediyelere aktarıldığını kaydeden Beşerler, polisin tamamen yasaların kendisine verdiği görevi yerine getirdiğini, yasaya göre suç işleyenlere ceza yazdığını dile getirdi.

 

Amacımız kurallara uyulması

Beşerler, “Tek amacımız sürücülerin ve yayaların kurallara uymasını sağlamak” ifadesini kullanarak, “Alt yapımızdaki eksiklikleri ancak kurallara harfiyen uyarak minimize edebiliriz. Alt yapımızın AB standartlarında olmadığını biliyoruz. Sürücüler yollarımızın kapasitesine uygun sürüş yaparsa, kemer kullanmayı bir yaşam tarzı haline getirirse ve diğer trafik kurallarına uyarsa bugün AB birliği ortalamalarının üzerinde olan trafik kazalarının azalacağına inanıyorum” dedi.

 

En büyük hata sürücülerin

Beşerler, meydana gelen trafik kazalarının yüzde 95’inin sürücü hatalarından kaynaklandığını ifade etti.

2015 yılında 210 bin aracın sigorta poliçesi yaptırdığını kaydeden Beşerler, 2 bin km yol ağı olan ve 300 bin nüfuslu ülkede 210 bin aracın aktif olarak trafikte bulunmasının ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi.

 

Gençler daha çok kaza yapıyor

Beşerler, meydana gelen kazaların yüzde 30’nun gençlerin karıştığı kazalar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Meydana gelen kazalara bakıldığında 1 veya 2 yıllık ehliyet sahibi olan sürücülerin kazalar içerisindeki oranı yüzde 30. Öte yandan 20 yıllık ehliyet sahibi olanların ise kaza yapma oranları gençlere nazaran daha düşük. Yeni ehliyet alanların neden daha çok kaza yaptığı irdelenmeli. Bu ehliyet eğitiminin yetersiz olduğunu gösteren bir tablodur. Bu nedenle ehliyetlendirme eğitimi ele alınmalı, ders saatleri çoğaltılmalıdır. Ayrıca ilkokuldan ehliyet alma yaşı olan 18 yaşına kadar trafik eğitimi verilmelidir.

Trafiğin hayatın bir parçası olduğunu, kurallara uyulduğu zaman iyi ancak uyulmadığı zaman hayatları mahveden bir etken olacağını çocuklara anlatmalıyız. Biz Polis Örgütü olarak, her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.”

Beşerler, trafikte kurallara uyulmasının hayat kurtardığını ifade ederek “toplum olarak bunun bilincine varmalıyız” dedi.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.