1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TL MAAŞA DÖVİZ BORÇ YOK!
TL MAAŞA DÖVİZ BORÇ YOK!

TL MAAŞA DÖVİZ BORÇ YOK!

Türk Lirası kazananların dövizle borçlanmasını yasakladı

A+A-
KKTC Merkez Bankası, konut, taşıt ve tüketici kredilerine yeni düzenleme getirdi. Merkez Bankası yayımladığı tebliğ ile Türk Lirası kazananların dövizle borçlanmasını yasakladı
Duygu ALAN

TL ödenen döviz borçlanamayacak

KKTC Merkez Bankası’nın, konut, taşıt ve tüketici risklerine ilişkin getirdiği sınırlamaları içeren tebliğe göre, vatandaş artık geliri hangi para birimi üzerinden ise o para biriminden borçlanabilecek.

Buna göre, KKTC’de bundan sonra memurlar ve Türk Lirası ödenen özel sektör çalışanları, bankalardan döviz borçlanamayacak.

 

Yüzde 100 kredi devri kapandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın tebliğine göre, artık taşıt ve konut kredilerinde yüzde 100 kredi devri de kapandı.

Tebliğe göre, banka taşıt kredilerinde aracın değerinin sadece yüzde 75’i borçlandıracak, konut kredilerinde ise konut değerinin yüzde 80’i borçlandırılacak.

 

Gayrimenkul değerini şirket belirleyecek

Teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesi KKTC Merkez Bankası tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılacak.

Konut edinimleri ile konut teminatlı risklerde, risk tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 80’i aşmayacak.

 

Tüketici kredisinde en uzun vade 72 ay

Konut alımı, konut tadilatı ve diğer gayrimenkul alımı amaçlı üstlenilecek riskler ve bu risklerin yeniden finansmanı amacıyla üstlenilen riskler hariç olmak üzere, tüketici risklerinin vadesi 72 ayı aşmayacak.

Maaş karşılığı üstlenilen riskler de bu fıkra çerçevesinde değerlendirilecek. Tebliğin yayım tarihinden önce (9 Mayıs 2018) üstlenilen risklerin yeniden yapılandırılması halinde, tahsis edilen vadenin uzatılmaması şartıyla, bu madde hükümleri uygulanmayacak.

kupur-2-1.jpg

Haber Kaynağı: Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.