1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. TÜRKİYE’DEN VAZGEÇEMEYİZ
TÜRKİYE’DEN VAZGEÇEMEYİZ

TÜRKİYE’DEN VAZGEÇEMEYİZ

Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler, Erenköy’de düzenlenen törenle anılırken, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu önemli mesajlar verdi

A+A-

Kıbrıs Türk mücadele tarihinde önemli bir yeri olan Şanlı Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler, Erenköy’de düzenlenen törenle anıldı.
   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, esas olanın Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü, refahı ve güvenliği olduğunu belirterek, Kıbrıs konusunun, milli bir dava olduğunu ve kimsenin bunun yadsıyamayacağını söyledi.
   “Halkımızın istemleri, çıkarları için özgürlüğümüzden, egemenliğimizden, güvenliğimizden, topraklarımızdan, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden vazgeçemeyiz” diyen Eroğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bize ecdadımızdan mirastır. Bu mirasa sahip çıkmak, şehitlere, atalara borçtur” şeklinde konuştu.
   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devletin geleceğe bırakılabilecek en değerli ve önemli varlık olduğunu vurguladı.
   1964 yılında İngiltere’de yaşayan ve Türkiye’de yüksek eğitim alan 500 dolaylarında Kıbrıslı Türk gencin adaya teknelerle gelerek, Erenköy bölgesi halkıyla birlikte Rum saldırılarına karşı verilen mücadele ve mücadelede şehit düşenler için düzenlenen törene, deniz ve kara yoluyla, aralarında eski mücahitlerin de bulunduğu çok sayıda Kıbrıslı Türk katıldı.
   Kıbrıslı Rumlara karşı verilen mücadelede kullanılmak üzere adaya silah sokulmasında önemli noktalardan olan Erenköy’deki direnişin bu yıl 49’uncu yıldönümü. Erenköy'de, 18'i 1964, 3'ü de 1974'te olmak üzere toplam 21 kişi şehit olmuştu.

Üst düzey katılım
   Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı adına Esat Ergün Serdaroğlu, Başbakan Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi temsilcisi Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, diğer bazı bakanlar, milletvekilleri, kurum kuruluş, dernek ve okullardan temsilciler ile diğer bazı yetkililer katıldı.
   Erenköy’deki şehitlikte yer alan anma töreni saat 10.00’da protokol sırasına göre anıta çelenk konulması ile başladı. Saygı duruşu, saygı marşı, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından şehitlik özel defteri imzalandı.
   Törende, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Erenköy Belediye Başkanı Özay Öykün ve Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Kutlay Keço birer konuşma yaptı. 

Eroğlu: Mücahidimiz direndi
   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk tarihi açısından Erenköy Direnişi’nin öneminin, Anavatan Türkiye için Çanakkale Direnişi’nin taşıdığı kadar yüksek olduğunu söyledi.
   21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türk halkının devletten atılmasının temel nedenin Kıbrıs Ada’sının bütününün Yunan yapılması hedefinden kaynaklandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Erenköy Bölgesi’nin, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın direniş için Türkiye'den silah getirebildiği en önemli liman olduğunu anımsattı.
   Erenköy’ün Anavatan Türkiye ile en güvenli bağlantı noktası konumunda olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yaşanan olayları anlattı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şöyle devam etti:
   “21 Aralık 1963’te başlatılan Rum saldırılarının devam etmesi üzerine 500 civarında Anavatan Türkiye'de üniversite okuyan Kıbrıslı Türk öğrenci ve onlara katılan İngiltere’den kardeşlerimiz, fasılalarla ve önceleri botlar sonrasında ise hücumbotlarla Nisan 1964'te Erenköy’e çıktı.
   Rumlar 25 Nisan 1964 günü Erenköy’e yönelik ilk saldırılarını yapmaya başladılar.
   Saldırılar aralıklarla sürdürüldü ama yaklaşım 500 gencimiz ve Erenköy’de toplanan Mansura, Süleymaniye, Alevkaya, Bozdağ ve Erenköylü yaklaşık 200 mücahidimiz direnmekte kararlı idi.
   9 Haziran 1964’te EOKA örgütünün lideri Grivas Digenis Kıbrıs’a geldi ve Erenköy’e saldıracak birliklerin başına geçirildi. 1 Ağustos’ta Rumlar yenide Erenköy’e saldırıya geçti. 

“Türkiye’nin kalbi Erenköy’de attı”
   Erenköy’den aylar boyunca gelen iyi haberlerin tüm topluma moral verdiğini, yaşanan sıkıntıların ise herkesi üzdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu süreç içinde Kıbrıs Türkü’nün ve Anavatan Türkiye’nin kalbinin nerdeyse Erenköy’de attığını vurguladı.
   2 Ağustos 1964 günü Rum saldırılarının şiddetlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şöyle devam etti:
   “Bu arada, Ocak 1964’te Londra Konferansı’na katıldıktan sonra istenmeyen adam ilan edilerek Kıbrıs’a dönüşü engellenen kurucu Cumhurbaşkanımız dönemin Türk Cemaat Meclisi Başkanı Rauf Denktaş da bazı gazetecilerle birlikte Erenköy direnişini dünyaya duyurmak ve direnişçi mücahitlere moral vermek üzere Erenköy’e çıktılar.
   8 Ağustos günü ise Rumlar yaklaşık 10 bin asker ve yüksek ateş gücüne sahip silahlarla Erenköy’e karşı büyük bir taarruza geçti. Bunun üzerine iki Türk uçağı Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili garantörlük sorumluğunu yerine getirerek Erenköy üzerinde uyarı uçuşu yaptı.
   Bu sırada yüzbaşı Cengiz Topel’in uçağı düştü ama kendisi paraşütü ile atlamayı başardı. Rumlar uluslararası kararlara rağmen Yüzbaşı Cengiz Topel’i işkence ile öldürdü ve ancak 12 Ağustos günü Türk tarafına teslim etti. Rumlar 8 Ağustos’taki ihtar uçuşlarına ve ihtar ateşlerine rağmen ilerlemeye, kardeşlerimiz ise direnmeye devam etti. 9 Ağustos günü ise Anavatan Türkiye 64 savaş uçağının katıldığı ciddi bir hava müdahalesinde bulunarak direnen Kıbrıs Türk gençlerinin Erenköy’de katliama tabi tutulmasına dur dedi.”
   Kıbrıs Türkü’nün şanlı direnişi ve Anavatan Türkiye’nin fiili müdahalesiyle Rumların geri çekildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 10 Ağustos günü ise ateşkes imzalandığını ve Rauf Raif Denktaş’ın Ankara’ya geri döndüğünü anlattı. 

“Tarihi açıdan önemli”
   Cumhurbaşkanı Eroğlu, Erenköy’de yaşananların her bakımdan Türk tarihi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının Erenköy direnişi ile topyekûn Kıbrıs’ın Yunan Adası haline gelmesine, kanı, canı pahasına izin vermeyeceğini tüm dünyaya gösterdiğini kaydetti.
   “Anavatan Türkiye, Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlük tutkusunu, mili ve dini aidiyetine verdiği değeri bu direniş ve gösterilen fedakârlık sayesinde daha da yakınen idrak etti” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Halkı’nın, Anavatan Türkiye’nin kendisini asla yalnız bırakmayacağını, bunun için gerekirse savaşı göze alacağını Erenköy sayesinde yaşayarak gördüğünü vurguladı.

“Dünya, Barış Harekatı’nı sürpriz olarak niteleyemedi”
   Konuşmasına, “Rum tarafı, Kıbrıs Türk Halkı’nın ve Türkiye’nin Enosis hayallerine boyun eğmeyeceğini Erenköy’de anlamalıydı... Anlamadılar ve 15 Temmuz 1974’te Enosis için yeniden harekete geçerek 20 Temmuz 1974 sabahı bunun olmayacağını gördüler” şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dünyanın da Erenköy’e Türkiye tarafından yapılan müdahale ve Kıbrıs Türk halkının direnişi sayesinde 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtı’nı sürpriz olarak niteleyemediğini söyledi.
   Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin ise, uluslararası antlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta tereddüt etmeyeceğini, Türk hak ve çıkarları söz konusu olduğunda savaşı göze alabileceğini Erenköy müdahalesi ile tüm dünyaya ispatladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Erenköy ve Erenköy destanını yaratanların, Kıbrıs Türk tarihindeki yerlerinin çok iyi etüt edilmesi gerektiğini kaydetti.  

“Antlaşma niyetleri yok”
   Bugün Erenköy Direnişi’nin özünün, ruhunun iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, “çünkü 49 yıl önce Erenköy’e saldıranların henüz bizimle Kıbrıs’ta var olan gerçekler temelinde bir antlaşma niyetleri yok” dedi.
   “Rum Ulusal Konseyi’nden basına yansıyanlar, seçimlerinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen henüz görüşme masasında buluşulamayan Nikos Anastasiades’in seçim sürecinde ortaya koyduğu görüşler umutlanmamızı engelliyor” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Umarız, yanılırız ve ekim ayı başında bizim gibi samimi olarak antlaşma isteyen bir Rum lideri ile masada karşılaşırız” dedi.
 
“Kıbrıs konusu milli bir davadır”
   Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle devam etti:
   “Değerli kardeşlerim, Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşen kardeşlerimizi andığımız bugün, bir kez daha onlara ve Kıbrıs Türk Halkı’na sesleniyorum. Esas olan Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlüğü, refahı ve güvenliğidir. Kıbrıs konusu Milli bir davadır ve kimse bunu yadsıyamaz.
   Halkımızın istemleri, çıkarları için özgürlüğümüzden, egemenliğimizden, güvenliğimizden, topraklarımızdan, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden vazgeçemeyiz.”
   “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bize ecdadımızdan mirastır” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu mirasa sahip çıkmanın şehitlere, atalara borç olduğunu söyledi.
   Devletin geleceğe bırakılabilecek en değerli ve önemli varlık olduğunu da vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu duygu ve düşüncelerle Erenköy direnişine katılan ve aramızda olmayan herkesi, Anavatan Türkiye’den Kıbrıs’a silah taşımak için fedakarca uğraş veren ve aramızda olmayan bereketçilerimizi, pilot yüzbaşı Cengiz Topel’i, Uluçamgil’i, Albay Rıza Vuruşkan’ı, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş başta olmak üzere rahmetle, aramızda olan gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Erenköy’deki direnişçi, özgürlükçü ruh her zaman rehberimiz olmaya devam edecektir. Erenköy destanı nesilden nesile hep yaşayacak, yaşatılacaktır” dedi.

Öykün: İbretle izlendi
   Erenköy Belediye Başkanı Özay Öykün de, 8 Ağustos’un Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs Türkü’nü Kıbrıs’tan yok etmek için saldırdıkları gün olduğunu aktararak, bu günde bölge halkının kenetlenerek Türkiye’ye köprü kurduğunu söyledi.
   8 Ağustos’un Kıbrıs Türk gençlerinin vatanı korumak ve özgürlüğe kavuşmak için akın akın gelişlerini hatırlatan gün olduğunu belirten Öykün, Türkiye’den ve dünyadan vatan savunması için gelen gençlerin halkla birlikte nasıl bir mücadele verdiğinin herkesçe ibretle izlendiğini ifade etti…
   20 Temmuz 1974’ün ise Erenköy-Türkiye arasında kurulan köprülerin daha da geliştiği gün olduğunu belirten Öykün, şehitlerin gösterdiği yolda onlardan aldıkları özgürlüğü ileriye taşımak görevleri olduğun söyledi. 

Eroğlu’nun özel deftere yazdıkları
   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şehitlik özel defterine ise duygularını şu ifadelerle aktardı:
   “Aziz şehitlerimiz Kıbrıs’ta Türk varlığına tahammül edemeyen Rum Yunan ikilinsin ada genelinde başlatmış olduğu katliamlara dur demek ve vatan topraklarını müdafaa etmek için canlarınızı seve seve feda ettiniz.
   Erenköy’ü kanınızın son damlasına kadar müdafaa ederek, 8 Ağustos günü Türk uçaklarının gelişine kadar Rum Yunan ikilisine geçit vermediniz.
   Bölge halkı ve yurt dışındaki öğrenimlerini yarım bırakarak adaya gelen yurtsever gençler olarak, nesilden nesile anlatılacak büyük bir destan yazdınız.
   Bu destanı kanıyla yazan aziz şehitlerimiz ebedi istirahatgahınızda ay yıldızlı bayraklarımızın gölgesinde rahat uyuyunuz.
   Kanlarınızla vatan yaptığınız bu topraklar ebediyen Türk yurdu olarak kalacak, Türk varlığı Kıbrıs’ta asla silinmeyecektir.
   Özgür bir vatan ve bağımsızlık uğruna kahramanca direnerek canlarını feda eden, siz aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anar, gazilerimize sağlık ve uzun ömürler dilerim." 
   Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, şehitlik özel defterine şunları yazdı:
   “Kahraman Kıbrıs Türk halkının kutsal davasında dönüm noktalarından birisi olan şanlı Erenköy, direnişinde canlarınızı korkusuzca feda ederek mukaddes şahadet mertebesine eriştiniz.
   Kutsal hatıranız şanlı Türk ulusunun hafızasında sonsuza dek yaşatılacaktır. Bu duygularla Erenköy direnişinin 49. Yıldönümü vesilesiyle manevi huzurunuzda minnet ve şükranla eğiliyoruz. Ruhlarınız şad olsun.” 

Korgeneral Savaş
   KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da deftere şunları kaydetti:
   “Aziz şehitlerimiz, dünyanın bir yanından tüm gençlik heveslerinizi, arzularınızı ve menfaatlerinizi tereddüt etmeden ardınızda bırakarak, cesur yüreklerinizde yalnızca özgürlüğünüzün ateşi, haksızlığa ve zulme direnmenin Türk’e has arzusuyla Kıbrıs Türkü’nün anavatana açılan tek kapısı Ereneköy’e koştunuz.
   Burayı canınız pahasına savunarak, şahadet mertebesine ulaştınız. Yarattığınız bu destan Türklük var oldukça yaşayacak, tutuşturduğunuz özgürlük meşalesi asla sönmeyecektir.
   Aziz şehitlerimiz emin olunuz ki, uğruna canınızı verdiğiniz yavru vatan topraklarını bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kanımızın son damlasına kadar koruyacak ve tertemiz mübarek kanlarınızla renk verip özgür kıldığınız şanlı bayrağı en yükseklerde dalgalandırmaya devam edeceğiz.
   Bıraktığınız emanet, sonsuza dek yaşayacaktır. Hepinizi şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhlarınız şad olsun.”
      GKK Komutanı Tümgeneral Baki Kavun da deftere duygularını şöyle aktardı:
   “Aziz şehitlerimiz Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin gurur kaynağı olan Erenköy Direnişi’nin 49’uncu yıldönümünde bir kez daha manevi huzurunuzdayız.
   Burada göstermiş olduğunuz şanlı direniş Türk Milletinin şanlı tarihinde yeni bir kahramanlık destanı olarak yerini almıştır. Canınızı feda ederek vatan yaptığınız bu topraklar ve göklerde dalgalanan şanlı bayraklarımız uğruna bizler de seve seve canlarımızı feda etmeye hazırız.
   Özgürlük mücadelesi ile destanlaşan hatıranız ilelebet yüreğimizde yaşayacak mücadele azim ve kararlılığınız gelecek nesillere ışık tutacaktır. Sizleri rahmetle anıyor manevi huzurunuzda saygı ile eğiliyoruz ruhunuz şad olsun”
   Törende şehitlik gezilerek, şehit kabirlerine çelenk konuldu. Tören müze ve serginin gezilmesiyle sona erdi.

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.