1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. UBP HÜKÜMETİNE GÜVENSİZLİK ÖNERGESİNİN GÖRÜŞÜLMESİ OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
UBP HÜKÜMETİNE GÜVENSİZLİK ÖNERGESİNİN GÖRÜŞÜLMESİ OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

UBP HÜKÜMETİNE GÜVENSİZLİK ÖNERGESİNİN GÖRÜŞÜLMESİ OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Meclis Genel Kurulu, UBP hükümetine karşı güvensizlik önergesini görüşmeyi oyçokluğuyla kabul etti.

A+A-

UBP HÜKÜMETİNE GÜVENSİZLİK ÖNERGESİNİN GÖRÜŞÜLMESİ OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

YORGANCIOĞLU: “İMZALARIN ATILMASIYLA BİZİM HAKKIMIZDA ÇOK ŞEYLER SÖYLENDİ, HAKSIZ ELEŞTİRİLER YAPILDI. KIBRIS TÜRK HALKI GERÇEĞİ GÖRECEK”

KÜÇÜK: “BUGÜN BİR ERKEN SEÇİM GÜNDEME GELMİŞSE, UBP’NİN ONAYIYLA GELMİŞTİR. ÜLKENİN KAOSA SÜRÜKLENMEMESİ, HÜKÜMETSİZ KALMAMASI İÇİN PARLAMENTOYU SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUM”

Meclis Genel Kurulu, UBP hükümetine karşı güvensizlik önergesini görüşmeyi oyçokluğuyla kabul etti.

Meclis’te “CTP Grubu, TDP, DP ve UBP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin birlikte sundukları Başbakan İrsen Küçük ve hükümetine karşı güvensizlik önergesi isteminin gündeme alınıp alınmaması” 20 ret oyuna karşı 27 oyla onaylandı.

YORGANCIOĞLU: “HÜKÜMET UZUN ZAMANDIR MEŞRUİYETİNİ YİTİRDİ”

Güvensizlik önergesi ile ilgili lehte söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, UBP hükümetinin uzun zamandır meşruiyetini yitirdiğini söyledi, partinin siyasal iradeyi temsil etmediğini savundu.

Erken seçimle ilgili taleplerini uzun süredir dile getirdiklerini anımsatan Yorgancıoğlu, UBP hükümetinin icraatlarını eleştirerek, “Toplum büyük travmalar yaşanan bir dönemden geçiyor. Kıbrıs Türk halkı kimliğini, kendine güvenini kaybetti” diye konuştu.

Özkan Yorgancıoğlu, siyasal iradenin demokratik şekilde yeniden oluşturulmasının seçimle mümkün olduğunu belirtti.

UBP hükümetinin icraatlarını eleştirmeye devam eden Yorgancıoğlu, “Seçim tarihi belli olmasına rağmen, gece gündüz vatandaşlık dağıtılıyor. Bunların yapanları, bu emirleri verenleri sorgulayacağız” diye konuştu.

Özkan Yorgancıoğlu, seçim öncesinde arsa ve ağıl bölgesi dağıtıldığını da savunarak yapılanları “siyasi ahlaksızlık” olarak niteledi.

Güvensizlik önergesinin imzalanması konusunda değinen Yorgancıoğlu, “İmzaların atılmasıyla ilgili bizim hakkımızda çok şeyler söylendi. Haksız eleştirileler yapıldı. Biz imzalarımızın arkasındayız. Halk gerçeği görecek. Kıbrıs Türk halkına kendilerini yönetecek insanları seçme hakkını teslim edeceğiz. Süreç Kıbrıs Türk halkına hayırlı olsun” dedi.

KÜÇÜK: “ÜLKE HÜKÜMETSİZ KALMAMALI”

UBP Genel Başkanı, Başbakan İrsen Küçük, 28 Temmuz’da erken seçime gidileceğini belirterek, ülkenin iki ay hükümetsiz kalmaması için parlamentoyu sağduyuya çağırdı.

Küçük, Meclis’te hükümete karşı güvensizlik önergesiyle ilgili aleyhte söz alarak yaptığı konuşmada, ülkede ilginç bir senaryo oynandığını belirterek “Bugün bir erken seçim gündeme gelmişse, UBP’nin onayıyla gelmiştir” diye konuştu. UBP’nin onayı olmadan erken seçim veya güvensizlik görüşülemeyeceğini kaydeden Küçük, 28 Temmuz’da erken seçimin önerisinin kendilerine ait olduğunu söyledi.

Başbakan Küçük, geciktirmek için hiçbir girişiminde bulunmadıklarını; hatta 21 Temmuz’u da önerdiklerini ancak komitede 28 Temmuz’un oybirliğiyle kabul edildiğini kaydederek “UBP olarak endişemiz yoktur. Bugün dahi örneğini gösterdik. Az önce UBP’den milletvekilleri bu genel kurula girmemiş olsaydı, meclis toplanamazdı çünkü iki parti başkanı oturumda yoktu. Biz meclisin açılmasına bugün dahi katkı koyduk” diye konuştu.

Halkın iradesiyle parlamentonun yeniden oluşacağını kaydeden İrsen Küçük, demokrasilerde iradeyi halkın belirlediğini vurguladı. Halktan kaçmadıklarını, kopmadıklarını ifade eden Küçük, halkın ve seçmenin kararına her zaman saygılı olduklarını, bir kez daha bu erken seçim kararını talep ederek ortaya koyduklarını söyledi.

Parti içi demokrasiyi hazmedemeyenlerin ülke demokrasisini hiç hazmedemediğini ifade eden Küçük, UBP’ye karşı güvensizlik önergelerine imza atan UBP’lileri eleştirdi.

Senaryonun sonucunun 28 Temmuz’da görüleceğini belirten Başbakan Küçük, seçim gününün Perşembe günü kesinleşeceğini; güvensizlikle ülkeyi kaosa sürüklemenin kendi işleri olamayacağını söyledi.

Hükümet düşünce nasıl bir hükümet kurulacağının belli olmadığını, ülke düşünülürse iki ay hükümetsiz kalmasının düşünülemeyeceğini belirten Başbakan İrsen Küçük, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için parlamentoyu sağduyuya çağırdı.

İrsen Küçük, erken seçimden dönmeyeceklerini, 28 Temmuz’a onay vereceklerini ama ülkeyi kaosa sürükleyecek, hükümetsiz bırakacak, bulanık suda balık avlayanlara fırsat vermemek için güvensizlik önergesine ret oyu vereceklerini açıkladı.

Yerinden söz isteyen DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, salona zamanında girememelerinin nedeninin seçim yasakları öncesi koridorları dolduranlar olduğunu söyledi. Denktaş’ın bu sözleri bazı UBP’lilerin tepkisiyle karşılandı.

Daha sonra hükümete güvensizlik önergesinin dikkate alınıp alınmaması oylandı ve önerge oyçokluğuyla kabul edildi. 27 milletvekili kabul, 20 milletvekili de ret oyu kullandı.

SÜREÇ NASIL OLACAK?

Güvensizlik önergesinin ne zaman görüşüleceği Meclis Danışma Kurulu’nca belirlenecek.

Meclis İçtüzüğü’ne göre, Danışma Kurulu’nca saptanan günde Meclis özel gündemle toplanacak. Bu toplantıda güvensizlik önergesi üzerinde görüşme açılacak. Güvensizlik önergesi üzerinde yapılan genel görüşmeler bittikten sonra, aradan bir tam gün geçtikten sonra oylanacak. Oylamanın yapılacağı gün ve özel gündem Danışma Kurulunca saptanacak. Oylama açık oyla yapılacak ve oylama sonucunda güvensizlik önergesi Meclisin üye tamsayısının salt çoğunluğu ile kabul edilirse, Başkanlık, Bakanlar Kurulu’na karşı güvensizlik oyu verildiğini Genel Kurula bildirilecek. Bu durumda, Başbakan, istifasını Cumhurbaşkanına sunacak.

İSTİFALAR BİLGİYE GETİRİLDİ

Diğer yandan Meclis’te bugün son olarak 8 milletvekilinin UBP’den istifaları okundu. Ahmet Kaşif, Afet Özcafer, Hasan Taçoy, Ejder Aslanbaba, Ergün Serdaroğlu, İlkay Kamil, Türkay Tokel, Zorlu Töre’nin  UBP’den istifaları milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Ardından gündemindeki konular tamamlanmadan Meclis bugünkü toplantısını mutabakatla tamamladı. Bir sonraki toplantı Perşembe günü yapılacak.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.