1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Vatandaşlar tedirginlik yaşıyor!
Vatandaşlar tedirginlik yaşıyor!

Vatandaşlar tedirginlik yaşıyor!

Ülkemizde yaşanan kundaklama olaylarındaki artış vatandaşları tedirgin etti. Vatandaşlar bu konuda güvenlik önlemlerinin artırılmasını istiyor.

A+A-

Mustafa ÖZYAĞCI

Ülkede birçok suç türünde olduğu gibi kundaklama olayı sayısında da ciddi anlamda artış yaşanıyor. Kayıtlara göre 2017 yılında yedisi araç, ikisi işyeri, bir ev ve bir de arazi olmak üzere 11 kez kundaklama olayı yaşandı.

Özellikle kısa süre önce Gazimağusa’da meydana gelen ve bir kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kundaklama olayı bu konudaki tedirginliği iyice artırdı.

Kundaklanan yerler arasında evler, iş yerleri ve araziler yer alırken, birçok kez de araçların kundaklandığı biliniyor.

Bu kundaklama olaylarının başlıca nedenleri arasında ise alacak verecek meselesi, kıskançlık, sinirlenme yer alıyor.

Vatandaşlar, güvenlik zaafının giderilmesini istiyor

Giderek artan kundaklama olayları, vatandaşların bu ülkenin yaşanamaz hale geldiğini düşünmesine neden oldu.

Vatandaşlar ülkenin durumunun giderek kötüleştiğini söyleyerek bu konuda önlemler alınmasını istedi.

Küçük bir ülkede bu tür adli olayların her geçen gün giderek artmasının ciddi sorunları da beraberinde getirdiğine vurgu yapan vatandaşlar, ülkedeki güvenlik güçleri sayısının yetersizliğinden yakınarak, bu teşkilatlardaki personel sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Köroğlu: Fiziksel şiddetin dışavurumudur

Kundaklama olaylarının toplumda yarattığı etkiyi değerlendiren Uzman Psikolog Beliz Köroğlu, kundaklama olaylarının en belirgin sebeplerinin şiddetten dolayı fiziksel öfkenin dışa vurumu olduğunu belirtti. Köroğlu, bu tür öfkeden kaynaklanan tehdit olaylarının toplum üzerinde travma etkisi oluşturduğunu kaydetti.

Bu tarz eylemleri gerçekleştiren bireylerin, öfke kontrol zorluğu yaşamakta ve öfkesini ifade edemeyip, zarar vermeye yönelik davranış bozuklukları sergilediğine işaret eden Köroğlu, “bu davranışlar bazen karşısındaki kişiyi korkutmak ya da sindirmeye yönelik gerçekleşebilir. Tabii ki bu olayların son zamanlarda sıklıkla yaşanması toplumumuzu psikolojik olarak olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle bu tarz olaylara yakından şahitlik etmek korkuya, önüne geçmekte zorluk çektiğimiz bir durum olduğundan kaygıya ve hatta bazen travmalara neden olabilmektedir.

Kaygı, bireyin hayatını normal bir biçimde devam ettirme konusunda ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bunun yanı sıra, insanların kendi hayatları ya da yakınlarının başına kötü bir şey geleceğine dair bir gerginlik yaşamaları mümkündür” diye konuştu.

Köroğlu son olarak, bu tarz korku ve yoğun yaşanan kaygıların, bireylerin iş, aile ve sosyal yaşantısını direk olarak olumsuz yönde etkileyebildiğini belirterek, bu duygulara genellikle eşlik eden bedensel şikayetlerin de (kas gerginliği, kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk vb.) yaşam kalitemizi kötüleştirdiğini söyledi.

Ülkemizde 2017 yılında, Polis Basın Subaylığı’nın bültenlerinde yer alan, farklı bölgelerde yaşanan bazı kundaklama olayları şöyle:

Lefkoşa’da 1 Şubat’ta sabahın erken saatlerinde Evren Kasaboğlu’na ait salon araç üzerine yanıcı madde dökülerek kundaklanmış ve Kasaboğlu çiftinin aracının yanı sıra, Mehmet Massenoğlu’na ait araç da yandı.

Hamitköy’de 26 Nisan’da yine sabahın erken saatlerinde makinist Serbay Karahüseyin’in evinin avlusunda bulunan iki araç üzerine yanıcı madde dökülerek ateşe verildi.

Yedidalga-Bademliköy anayolunun güney kısmında 9 Haziran’da gece çıkan yangında 4 dönümlük orman arazisi zarar görürken, 150 akasya, 15 servi, 5 yabani zeytin ve 1 adet çam ağacı tamamen yandı.

Balalan - Kaplıca Kuzey Sahil Yolu’nun 5-6’ncı kilometreleri arasında 25 Haziran’da Yudi Plajı mevkiinde, Mehmet Öztürk’e ait karavan tipi araç, üzerine yanıcı madde dökülüp yakılmış, araç ile içerisinde bulunan 3 adet mutfak tüpü, 1 adet mini buzdolabı, 1 adet tezgah üstü gaz ocağı,1 adet gözleme ocağı, elektrik sistemi, 4 adet masa, 6 adet plastik sandalye ve muhtelif büfe malzemeleri tamamen yandı.

Lefkoşa’da 25 Haziran’da Süleyman Aknar’a ait salon araç üzerine muhtemelen yanıcı madde dökülerek yakılmış, ayrıca yanan aracın yanında bulunan bir başka araç da tutuşarak tamamen yandı.

Taşkınköy’de 26 Temmuz’da sabahın erken saatlerinde Nazime Bozok’a ait araç park halindeyken üzerine yanıcı madde dökülerek yakıldı.

Gönyeli’de 2 Ağustos’ta Hasan Arslan’ın kirasında bulunan ev ateşe verilerek yakılmıştı ve evde çok büyük maddi hasar oldu.

Lefkoşa Metehan Bölgesi’nde 30 Eylül’de “Zabit Route Off Licence” isimli işyeri, sabahın erken saatlerinde kimliği meçhul kişi ya da kişilerce ateşe verilerek yakıldı.

Lefkoşa Dereboyu’nda 2 Ekim’de Gürel Ereçer’e ait salon araç, üvey kardeşi tarafından alacak verecek yüzünden ateşe verildi.

Haspolat’ta 19 Kasım’da Ferdi Celepci’ye ait salon araç, üzerine yanıcı madde dökülerek, ateşe verilmişti.

Son olarak, 11 Aralık Pazartesi günü Gazimağusa’da “Big Boss” isimli bar ile eş zamanlı olarak bir araç kundaklanmış ve çıkan yangında bir kişi feci şekilde yanarak yaşamını yitirdi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.