1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞLIK İLE İLGİLİ SKANDAL İDDİA!
VATANDAŞLIK İLE İLGİLİ SKANDAL İDDİA!

VATANDAŞLIK İLE İLGİLİ SKANDAL İDDİA!

Şok!

A+A-

Hepatit B”liler vatandaş yapıldı!

UBP-DP azınlık hükümeti Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık dağıtmakta  rekora doğru gidiyor.

Yeni Bakış’a ulaşan güvenilir bir kaynak,  hem Hepatit B hastası olduğu belirlenen hem de   olumsuz   güvenlik raporu olan bir şahsın bu raporunun olumluya çevrilerek vatandaş yapıldığını belirtti.

Deniz ABİDİN

Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık dağıtılması rekora doğru koşuyor. UBP-DP Azınlık Hükümeti  KKTC yurttaşlığı dağıtmaya devam ediyor.

Yeni Bakış’a ulaşan güvenilir bir kaynak,  KKTC Yurttaşlık Yasası’nın 8’nci maddesinin “D” bendine göre “Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden hastalığı bulunmamalıdır” denilmesine karşın Hepatit B rahatsızlığı olan birçok kişinin son dönemde vatandaş yapıldığı bilgisini verdi. Bunun yanında birçok kişinin güvenlik raporlarının olumsuz tespit edilmesine rağmen son bir yıl içinde bu raporların olumluya dönüştürülerek vatandaş yapıldığı belirtiliyor.

Hepatit B olduğu tespit edilenler vatandaş yapıldı

Alınan bilgiye göre, TC Elçiliğinde görevli B.K., Hepatit B olduğu tespit edilmesine rağmen geçtiğimiz Mart ayında Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapılırken, M.T.K.’nin de Hepatit B hastalığı tespit edilmesine rağmen geçtiğimiz Ocak ayında vatandaş yapıldığı ifade edildi.

2004 yılından beri Hepatit B hastası olan İ.A. ve Ö.B’ nin ise vatandaşlık başvurularının kabul görmemesi gerekirken, bu şahıslardan yeniden sağlık raporu istendiği ve işlemlerinin ileriye götürüldüğü belirtildi.

Söz konusu kaynak, A.K.’nin bir süre önce ülkeden ihraç edilmesine ve güvenlik raporunun olumsuz tespit edilmesine rağmen birkaç ay önce raporun olumluya çevrilerek vatandaş yapıldığını ifade ederken, M.Ç.’nin ise Hepatit B rahatsızlığı olduğu tespit edilmesine rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından “toplum sağlığını teşkil edecek bir rahatsızlığı yok” belgesi verilerek takip çizelgesiyle birlikte işleminin ileriye sevk edildiğini söyledi.

Giriş çıkış mührü fazla olanlar vatandaş yapıldı

Yine aynı şekilde Ö.Y’nin bir süre önce ihraç kararı almasına rağmen eşinin vatandaş olmasından dolayı ihraç kararının iptal edilerek vatandaş yapıldığı belirtildi. Ş.A.‘nın da güvenliği olumsuz olmasına rağmen bir süre önce Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapıldığı kaydedeildi.  E.A.’nın ise ülkeye giriş çıkış mührünün fazla olmasına karşın Bakanlar Kurulu kararıyla yasaya aykırı bir şekilde Ocak ayında vatandaş yapıldığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı’nın talimatı mı var?

Uzmanlar , Hepatit B hastalığının kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Bu doğrultuda Hepatit B hastalığının tedavisi mümkün olmakla birlikte bir kişinin vatandaş yapılabilmesi için mutlaka yasada düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Ancak hükümet yeni yasa yapıp bunları değerlendirmek yerine yasaları delerek bu tarz uygulamalara başvuruyor. Bu durumda Sağlık Kurulu’nun onay vermemesi önem taşıyor. Buna karşın, İçişleri Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ve hastanelere, Hepatit B rahatsızlığı olanlarla ilgili Sağlık Kurullarının olumlu rapor vermesi yönünde talimat verdiği kaydedildi.

CTP Milletvekili Akansoy:

“Acil Vatandaşlık Yasasına ihtiyaç var”

Görüşüne başvurduğumuz İçişleri Eski Bakanı, CTP Milletvekili Asım Akansoy, acil bir vatandaşlık yasasına ihtiyaç olduğunu belirterek, yasa olmadan bu belirsizliklerle ülkede var olan Yurttaşlık Yasası üzerinden vatandaşlık politikası yürütmenin ciddi sakıncaları olduğunu vurguladı. Akansoy, bu konunun sadece UBP-DP meselesi olmadığını, yasa yapma konusunda genel bir isteksizliğin varlığına dikkat çekti. Akansoy , sivil toplum ve muhalefetin konuyu gündeme taşınması gerektiğini kaydetti.

“Sıkıntı yaratılmaması yönünde talimat var”

Akansoy, ülkede gayrı ciddi bir vatandaşlık politikası yürütülmekte olduğuna dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’nın hastanelere Hepatit B ve C rahatsızlığı olan kişilerin vatandaş olmaları için herhangi bir sıkıntı yaratılmaması gerektiği yönünde talimatın verildiği duyumunu aldığını belirtti.

Akansoy, Hepatit C hastalığının oldukça tehlikeli bir hastalık olduğuna işaret ederek, Hepatit B’nin de yasa kapsamında vatandaşlık verilmemesi gereken kişileri kapsadığını kaydetti. Akansoy,  söz konusu  gayrı yasal durumun biran önce durdurulması gerektiğine vurgu yaparak, UBP ve DP’nin vatandaşlık konusunda ülkeye verdiği zararın haddi hesabının olmadığını belirtti.

Akansoy, şöyle devam etti, “Kontrolsüzlüğün, iş bilmezliğin, günü kurtarmanın ve popülizmin bedeli bütün topluma vatandaş olanlar da dahil olmak üzere fatura edilecektir. Bu iyi bilinmesi gerekir. Başbakan Yardımcısının ‘Ben yaptım olur’ mantığıyla toplumda gerilimi, huzursuzluğu artıracak tavırlardan da vazgeçilmesi gerekiyor. Yeni Vatandaşlık Yasasını biran önce Meclis’e getirsinler. Biz bu yasayı tartışarak geçirmeye hazırız. Daha önce öngördüğümüz bir yasa hükümet tarafından masadan çekilmişti. Gelişigüzel, geleceğimizi yok eden hükümetin bu ve buna benzer uygulamalardan vazgeçmesi gerekir”

TDP Milletvekili Angolemli:

“Yurttaşlık Bakanlar Kurulu yetkisinde olmamalı”

Yeni Bakış’a konuşan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, yetkinin İçişleri Bakanında  olduğunu söyledi. Angolemli, bunun değişmesi için objektif bir yasa gerektiğine vurgu yaparak, vatandaşlık için  gerekli şartların belirtilmesi gerektiğini belirtti. Angolemli, yurttaşlığın bakanın ya da bakanlar kurulunun yetkisinde olmaması gerektiğini söyleyerek, bunun meclisten bir konsensus ile geçmesi gerektiğini kaydetti. Yıllardır yapılmakta olan vatandaşlıklarla ilgili tartışmaların sonunun ancak bu şekilde gelebileceğini ifade eden Angolemli, şöyle devam etti, “Objektif bir yasa gündeme gelmez ve bunlar düzeltilmezse bunlar yaşanmaya devam edecektir. Çünkü tam yetki bakana ya da bakanlar kuruluna kalmıştır. Yasa çıkmazsa bu tarz yurttaşlıklara sık sık tanık olacağız. Sağlığı temiz çıkmayan ya da güvenliği olumsuz çıkan vatandaş edilirken, yıllarca bekleyenler isyan ediyor. Bunun dışında son zamanlarda Bakanlar Kurulunun aldığı birçok karar ya geri çekildi ya da mahkemeden geri döndü”

Başbakan Yardımcısı Denktaş:

“Vatandaşlıklar konusunda hassasız”


Öte yandan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise kısa bir süre önce katıldığı bir TV programında vatandaşlıklar konusunda oldukça hassas olduğunu belirtmiş, bu konunun istismar edilmemesi gerektiğini söylemişti. Denktaş, hem sağlık, hem güvenlik soruşturması temiz gelen ve 11 çalışma izni mührü bulunan insanların vatandaş yapıldığını kaydederek, “Bakanlar Kurulu’nda verilen vatandaşlıktan, burada doğmuş, burada büyümüş daha çok 18 yaşını geçmiş bu memleketin çocukları yararlandı” demişti.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.