1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ MAKYAJ DEĞİL REFORM”
“YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ MAKYAJ DEĞİL REFORM”

“YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ MAKYAJ DEĞİL REFORM”

“Yapmaya Çalıştığımız Makyaj Değil Reform”

A+A-

 

ŞAHALİ: “YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ MAKYAJ DEĞİL REFORM”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Ocak ayı başında hayata geçirmeyi hedefledikleri reform ile ilgili değerlendirmesinde, yapmaya çalıştıklarının makyaj değil reform olduğunu vurgulayarak, sürdürülebilirliği kalmamış olan mevcut sistemin, verimlilik esas alınarak yeniden yapılandırılacağını anlattı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Şahali, katıldığı bir televizyon programında bakanlığı ile ilgili soruları yanıtladı.

“DESTEKLER ÖNCEDEN ÖNGÖRÜLÜR OLACAK”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, bakanlığının tarım sektörüne taahhüt ettiği ödemeler ile ilgili sorulan soruya, tarım sektörünün talep etmekte olduğu alacakların birden bire ortaya çıkan alacaklar olmadığını, devletin tarım sektörüne önceden gerçekleştireceğini taahhüt ettiği alacaklar olduğunu vurguladı.

Çiftçi ve hayvancıların taleplerinde haklı olduğunu dile getiren Şahali, geçmişten gelen mevcut sistemin tarım bütçesinde açıklar yaratmış olduğunu, reform yapılmadığı taktirde tarımın ekonomiye katkısının da giderek azalacağını kaydetti.

Şahali, mevcut bütçe açıklarının daha da büyümemesi ve mevcut sorunların aşılması için bir reformun şart olduğunu vurgulayarak, Ocak başı itibarıyla hazırladıkları reformların hayata geçmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını dile getirdi.

Şahali, ileriki günlerde tarım sektörü ile paylaşılacak reform paketinin, 2016 yılında öngörülen desteklerin nerelere kullanılacağını açıkça ortaya koyacağını anlattı.

Reform çalışmasının, bütçe olanaklarının tarımsal desteklerin yeniden dağılımını içeren yeniden yapılanma olduğunu belirten Şahali, reformun tarım sektörünü güçlendireceğini, üretilen ürünlerin rekabet gücünü artıracağını, tarımsal faaliyetin istihdam yaratır kapasiteye gelmesini sağlayacağını ifade etti.

“TARIMIN KAYNAK VERİMLİLİĞİ ESASINA GÖRE DESTEKLENMESİ ESAS OLMALI”

Tarım sektörünün her ülkede farklı oranlarda olsa da mutlaka desteklenen bir sektör olduğunu dile getiren Şahali, tarımın ciddi bir ekonomik faaliyet olarak, kırsal kalkınmanın lokomotifi olduğunu söyledi.

Şahali, tarımın kaynak verimliliği esasına göre desteklenmesinin hedeflendiğini belirterek, geçimini tarımdan sağlayan kesimin, tarımsal faaliyetleri ek uğraş olarak yapanlardan daha fazla desteklenmesinin gündeme gelebileceğini kaydetti.

Şahali, tarımda yapmaya çalıştıklarının makyaj değil reform olduğunu vurgulayarak, üründe verim artışı, sertifikasyon ve gıda güvenliği gibi konuların da destek unsuru olacağını dile getirdi.

TÜK’ÜN MALİ DURUMU

Toprak Ürünleri Kurumu’nun içinde bulunduğu durum ile ilgili sorulan soruyu da cevaplayan Şahali, kağıt üzerinde batmış gibi görünmesine karşın, TÜK’ün bilançosuna bakıldığında durumun böyle olmadığını, sorunun devletin TÜK’e karşı mükellefiyetlerini yerine getirmemesinden kaynaklandığını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.