1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA; TARTIŞMASIZ, NET VE ANLAŞILIR OLMALI!
YASA; TARTIŞMASIZ, NET VE ANLAŞILIR OLMALI!

YASA; TARTIŞMASIZ, NET VE ANLAŞILIR OLMALI!

'Yasada ciddi bir sıkıntı var!'

A+A-

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, bir uyuşturucu davasının kararında, Denetimli Serbestlik Yasası’nda tasarruf edilecek miktarı 12 gramla sınırlarken, miktarın aşılması durumunda mahkemenin kanaatine göre karar verilebileceğinin yer almasını eleştirdi:

Emine UYSAL

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, iki yıl önce 35 gram sentetic uyuşturucuyu ithal ve tasarruf ettiğini kabul edip, Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanmak isteyen Erhun Şeytanoğlu’nun talebini oy çokluğu ile reddedip, 9 ay hapis cezası verdi.

Erhun Şeytanoğlu, 12 Kasım 2015 tarihinde Güney Kıbrıs’ta 125 Sterlin ödeyerek, kargo aracılığı ile 35 gram sentetic cannabionid türü uyuşturucu maddeyi ithal etmiş ve kuzeye ithal ettikten sonra ihbar üzerine evinde yapılan aramayla yakalanmıştı.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, Yargıç Gökan Asafoğulları ve Yargıç Meltem Dündar’ın huzurunda görüşülen davada KKTC Başsavcılığı adına Savcı Doğa Tokay ve sanığın avukatları Altan Erdağ ile Süleyman Dolmacı hazır bulundu.

Sanığın avukatları, iyi bir aile bireyi olan Erhun Şeytanoğlu’nun, İngiltere’de Essex Üniversitesi’nde finans eğitimi aldığını, muhasebe bürosu işlettiğini ve İngiltere’de eğitim görürken uyuşturucuya alıştığını belirtti.

Avukatları, Şeytanoğlu’nun 35 gramı kullanım amaçlı tasarruf ettiğini ve satma niyeti olmadığını söyleyerek, Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanmasını talep etti.

Güran: Yasada ciddi bir sıkıntı var

Yargıç Gökan Asafoğulları’nın katılımı ile oy çokluğuyla alınan kararı okuyan Başkan Ömer Güran, sanığı kendi ikrarı, olgu ve emareler ışığında aleyhine getirilen davalardan suçlu bulup, mahkum ettiklerini açıkladı.

Başkan Ömer Güran, Denetimli Serbestlik Yasası’nda tasarruf edilecek miktarı 12 gramla sınırlarken, yasayla sınırlanan miktarın aşılması durumunda ise mahkemenin kanaatine göre karar verilebileceğinin yer almasını eleştirdi.

Güran, kararında şu hususlara değindi:

“Bu yasa, hiç şüphe yok ki, kişilerin düştüğü uyuşturucu batağından kurtarmak için çıkarıldı. Ancak yasada imali, ihracı ve kullanılması yasakken, ithalinin serbest olması düşündürücüdür. Burada, bu yasada ciddi bir sıkıntı görülüyor. Yasa, bir yandan kesin olarak 12 gram sınırı koyuyor, diğer yandan yasada ucu açık ve değerlendirmelere yol açacağı görülüyor. Yasa, mümkün mertebe tartışmaya kapalı olmalı ve net ve anlaşılır olmalıdır. Sanık 35 gram sentetic cannabionid ithal ve tasarruf etti. Peki, bu sanık bu yasadan faydalanabilecek mi? Yasanın bu şekilde hazırlanması büyük bir zafiyettir. Bir kişi, 12 gramın üzerinde 20, 30, 35, 40, 50 veya 100 gram kullanım amaçlı tasarruf edebilir ve KKTC’ye sokabilir mi? Bu kişiler Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanabilirler mi? Sadece kullanım amaçlı uyuşturucu getirebilir mi? Bu algı ve olguyla karşı karşıyayız. Yasa, sınırları belirlenen miktarın, cüzi bir miktar üzerinde olması halinde mahkemeye takdir hakkı veriyor. Mahkeme, takdir hakkını kullandıktan sonra sanığa bu yasadan faydalanma hakkı veriyor. İthal ve tasarruf edilecek miktarın ne kadar olacağının kestirilmesi mümkün değil. Bu miktarı 30, 40 veya 100 gram olabilir. Her kullanıcıya mahkeme bu takdiri ortaya koyarsa, bu ek cetvelin hiçbir manası kalmaz.”

Başkan Ömer Güran, “Yasada belirtilen ek cetvelin kat ve kat üzerinde uyuşturucu ithal ve tasarruf eden sanıklara Denetimli Serbestlik Yasası mevzuatından yararlanma prosedürünün uygulanmasının doğru bir yaklaşım olmadığı kanaat ve sonucuna ulaşırız” dedi.

Güran, sanığın işlediği suçun yaygın olduğuna vurgu yapıp, kamu yararı dikkate alınarak, 9 ay hapis cezası verdiklerini açıkladı.

Yargıç Meltem Dündar, karara katılmadı

Yargıç Meltem Dündar, sanığın bağımlılık tedavisi gördüğüne, uyuşturucu maddeyi şahsi kullanım için tasarruf ettiğine, ancak bu miktarın yasada öngörülen miktarın üç katı olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Yargıç Dündar, uyuşturucu maddenin cüzi olmadığına, ancak şahsi kullanım amaçlı tasarruf edildiğine dikkat çekip, sanığın Denetimli Serbestlik Yasası seçeneğinin sunulması gerektiğine kanaat getirdiğini açıkladı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.