1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAŞLANDIKÇA MUTSUZLAŞIYORUZ!
YAŞLANDIKÇA MUTSUZLAŞIYORUZ!

YAŞLANDIKÇA MUTSUZLAŞIYORUZ!

Yaşlandıkça mutsuzlaşıyoruz!

A+A-

CMIRS’ın üç ayda bir düzenlediği anket çalışmasında mutluluk ortalamasının, yaşla birlikte düşüş gösterdiği, erkeklerde en mutsuz hissedilen yaş grubunun 45-54 arası, kadınlarda ise 55 ve üzeri olduğu ortaya çıktı

Ergül ERNUR

Ülkemizde kadınlar, erkeklerden; Mağusa ve İskele ilçeleri ise diğer ilçelere kıyasla çok daha mutlu...

Eğitim seviyesi arttıkça mutluluk seviyesinin de arttığı ülkemizde, mutluluk ortalaması yaşla birlikte düşüş gösteriyor.

Bu da yaş ilerledikçe daha mutsuz bir toplumla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor.

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) üç ayda bir yaptığı, Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçtüğü anket sonuçları farklı açılardan da değerlendirildi.

Mutluluk hissinin cinsiyet ve ilçe bazında incelendiği çalışmada, ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Yücel: Günlük stresler mutluluğu etkiliyor

CMIRS Direktörü Mine Yücel, ilçeler arası mutluluk oranlarında İskele’nin genelde tüm anketlerde en mutlu ilçe olarak ön plana çıktığını söyledi.

Sonucun ülkemiz için öngörülen kalkınma modelleri üzerinde yeniden düşünmek gerektiğini ortaya koyduğunu ifade eden Yücel, ülkemizdeki kalkınma modelinin ekonomik refah ve ‘gelişmişlik/modernlik’ tanımıyla var olduğunu belirtti.

Yücel, ülkemizde altyapı eksikliğiyle Lefkoşa’nın merkez konumda olduğunu onu, Girne’nin izlediğini söyleyerek “Altyapı eksikliği, kalabalık nüfus ve artan ekonomik kalkınmaya rağmen çarpık yapılaşmanın getirdiği günlük stresler aslında insan mutluluğu üzerinde olumsuz etki yapmaktadır” dedi.

Yücel, en kısa zamanda Lefkoşa üzerindeki çarpık yapılaşma stresinin kaldırılması, bölgesel kurumların veya e-devlet uygulamalarının devreye girerek ‘günübirlik Lefkoşa devlet daireleri ziyaretlerinin’ hem trafik, hem çevre hem de ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Lefkoşa en mutsuz ilçe

İlçelerin mutluluk karnesi incelendiğinde en mutlu ilçe 10 üzerinden 6.35 puanla İskele; en mutsuz ilçe ise 10 üzerinden 5.85 puanla Lefkoşa oldu.

İlçelerin mutluluk karnesi şöyle:

“Lefkoşa 10 üzerinden 5.85; Girne 10 üzerinden 5.96; Mağusa 10 üzerinden 6.22; Güzelyurt 10 üzerinden 6.00;

İskele 10 üzerinden 6.35”.

Kadınlar daha mutlu

CMIRS’in düzenlediği ve halkın mutluluk düzeyinin de ölçüldüğü anket sonuçları, cinsiyete, eğitime ve ilçeye göre DE değerlendirildi.

10 üzerinden gerçekleştirilen değerlendirmede puanlama “0-3 düşük”,  “4-6 orta”, “7-10 yüksek” olarak tanımlandı.

Anket sonucuna göre, Kıbrıs Türk toplumunda kadınlar, erkeklerden daha mutlu.

Erkeklerin mutluluk oranı 10 üzerinden 5.91 puanken, kadınlarınki 10 üzerinden 6.10 puan olarak ölçüldü.

Ülkemizin mutluluk seviyesindeki genel ortalaması ise 10 üzerinden 6.02 puanla, orta düzeyde çıktı.

Yaşlandıkça mutsuzlaşıyoruz

Anket sonucuna göre, mutluluk ortalamasının yaşla birlikte düşüş gösterdiği de ortaya çıktı. Bu da yaş ilerledikçe daha mutsuz bir toplumla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor.

Kadın ve erkeklerde en mutlu olan yaş grubu 18-24’ken; erkeklerde en mutsuz hissedilen yaş grubu 45-54 arası, kadınlarda ise 55 ve üzeri.

10 üzerinden hesaplanan cinsiyete ve yaşa göre incelenen mutluluk karnesi notları şöyle:

18-24 yaş arası erkeklerin mutluluk karne notu 10 üzerinden 6.57; kadınların 6.76

25-34 yaş arası   erkeklerin mutluluk karne notu 10 üzerinden 6.26; kadınların 6.39

35-44 yaş arası   erkeklerin mutluluk karne notu 10 üzerinden 5.82; kadınların 6

45-54 yaş arası   erkeklerin mutluluk karne notu 10 üzerinden 5.55; kadınların 6.10

55 yaş ve üzeri erkeklerin mutluluk karne notu 10 üzerinden 5.79; kadınların 5.75

İlkokul mezunları hem mutsuz hem çaresiz

Eğitim durumuna göre mutluluk karnesi de değişiklik gösteriyor.

Toplumda ilkokul mezunları en mutsuz olanlar kategorisinde yer alırken, en mutlu olanlar lisans üstü mezunları.

İlkokul mezunlarının mutluluk seviyesi 10 üzerinden 5.53; ortaokul-lise mezunlarının 10 üzerinden 5.92; üniversite mezunlarının 10 üzerinden 6.48 ve lisans üstü mezunlarının ise 10 üzerinden 6.65 puan.

Son bir hafta içerisinde en sık yaşanan duygu sıklıklarını da tarif eden anket katılımcıları, ruh hallerini ortaya koydu.

Buna göre, ilkokul mezunları kendilerini sıklıkla “çaresiz ve endişeli”; ortaokul ve lise mezunları ise “depresif” hissediyor.

Umutlu kesim ise üniversite mezunları oldu.

Lisans üstü mezunları ise farklı duyguları bir arada yaşıyor. Onlar, kendilerini “öfkeli, kendine güvenen, huzurlu ve geleceğe umutla bakan” olarak tanımladı.

Yücel: Ülkemizde, uluslararası çalışmalarda kullanılacak geçerlilikte veri yok

CMIRS Direktörü Mine Yücel, UNDP’nin mutluluk raporunu ise şöyle yorumladı:

“Mutluluk kavramı dünyada ilk olarak Bhutan prensliğinde bir gelişmişlik modeli olarak kullanılmaya başlanmış ve giderek yayılmıştır. Birleşmiş Milletler de bu kavramı kullanmadan kalkınma üzerine rapor hazırlanamayacağını kabul etmiş ve kendi mutluluk endeksini oluşturmuştur.  Birçok farklı ülke mutluluğu farklı şekillerde ölçmektedir.  Bizim yıllardır yaptığımız mutluluk ölçümleri anket şeklindedir ve birebir halka sorularak yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan BM Mutluluk Raporu ise ülkelerin resmi istatistik ve verileri kullanılarak hesaplanıyor.  Ülkemizde maalesef uluslararası çalışmalarda kullanılacak standart ve geçerlilikte veri bulunmamaktadır.  Bu raporda Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2011 ve 2014 rakamları kullanılmıştır.

Yabancı kurumlar bizden veri istedikleri zaman resmi DPÖ rakamlarını kullanmak yerine 'sizin en iyi tahmininizi gönderin' diyorlar. Ülkemizin resmi istatistikleri maalesef bu boyutta güvenilirdir”.

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.