1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YOLLARA BAKACAK BÜTÇEMİZ YOK!
YOLLARA BAKACAK BÜTÇEMİZ YOK!

YOLLARA BAKACAK BÜTÇEMİZ YOK!

Yollar çöktü kullanılmaz durumda...

A+A-

Suna Erden

Karayolları Dairesi Müdürü Erduran, miadını dolduran yollar olduğunu, bakım ve tamirat yapılması gerektiğini ancak bunun için yeterli personel ve bütçeleri olmadığını söyledi 

Trafik kazaları ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelirken, ülkedeki birçok yol bakım ve onarım bekliyor. Bu yollardan biri olan ve ağır vasıtaların kullandığı Değirmenlik-Dağ yolu kazalara davetiye çıkarırken, yoldaki şeritler dahi görünmez halde geldi. Yolda çökmeler olduğu ve yıllardan beridir denetim yapılmadığı ifade edildi. Öte yandan 1999 yılında tamamlanarak hizmete sokulan Girne-Lefkoşa anayolu miadını doldurmaya başlarken diğer birçok anayollarda da eksiklikler bulunuyor. Ancak anayollardan sorumlu olan Karayolları Dairesi’nin yollardaki bakım ve onarımı yapacak personeli yeterli olmadığı gibi yeterli bütçesi de bulunmuyor. 

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, Karayolları Dairesi’ndeki sıkıntıları dile getirdi. Erduran, miadını dolduran yollar olduğunu, bakım ve tamirat yapılması gerektiğini ifade ederek, hem yolların bakımı için yeterli personele sahip olmadıklarını hem de yolların tamiratı için yeterli bütçeleri bulunmadığını dile getirdi. Erduran, ayrıca mali protokolün henüz imzalanmamış olmasından dolayı Ocak ayı itibari ile tüm projelerin durduğunu da dile getirdi. 

ERDURAN, “BÜTÇE DE PERSONEL DE YETERSİZ” 

Erduran, bir yolun ortalama ömrünün en fazla 20 yıl olduğunu, bazı yolların miadını doldurduğunu, bakım ve onarıma gereksinim duyduğunu ifade etti. 

Erduran, ancak yolların bakım ve onarımı için dairede yeterli personel olmadığını belirterek, “Yasaya göre, Karayolları Dairesi’nin 350 işçi ve 95 memurla çalışması gerekiyor. Fakat şuanda 54 memur 155 işçi ile yolumuza devam ediyoruz. Bu nedenle yolların bakım ve onarımı için yeterli işçi sayısına sahip değiliz. Emekli olanların yerine başka biri alınmadığı için eleman sayısı gittikçe azalıyor” dedi. Erduran, tüm ülkenin anayollarına bakmakla yükümlü olan Karayolları Dairesi’nde eleman sorunu yaşanırken, sadece Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 700’ü aşkın kişi çalıştığına dikkati çekti. 

Acil olarak tamir ve onarım gereken yollar olduğunu dile getiren Erduran, bu yolların Haspolat’tan Gönyeli çemberine kadar olan yolu, Lefkoşa-Girne anayolu ve Değirmenlik Dağ yolu olduğunu açıkladı. 

Erduran, “Miadı dolmuş yollarımız vardır. Bu yollardan biri de 1999 yılında tamamlanarak hizmete konulan Girne-Lefkoşa anayoldur. Bu yola 16 yıldan beridir düzgün bir yenilik yapılmamıştır. Bu nedenle bu yol ve bunun gibi birçok yol elden geçirilmelidir ancak bunları yapmak için Karayolları Dairesi’nin yeterli bütçesi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı. 

YOL ÇÖKTÜ, KULLANILMAZ DURUMDA 

Dağ yolunu ağır vasıtaların kullandığını kaydeden Erduran, bu yolun kullanılmaz hale geldiğini, şeritlerinin yok olduğunu, yolun çöktüğünü ifade ederek, tehlikeli hale gelen dağ yolunda şimdiye kadar denetim yapılmadığını söyledi. 

Erduran, denetim yapacak mercilerin ise polis ve zabıtalar olduğunu belirtti. Yolun durumundan Karayolları Dairesi olarak haberleri olduğunu ancak gerekli çalışmaları yapmak için yeterli bütçe olmadığını kaydeden Erduran, ayrıca Mali Protokol’ün imzalanmamış olmasından dolayı da Ocak ayından beridir tüm projelerin durduğunu dile getirdi. 

OCAK AYI İTİBARİ İLE TÜM PROJELER DONDURULDU 

Erduran, ayrıca Görneç-Alevkayası, Yayladağ, Boğaz-Gönyeli eski yolu, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerindeki kavşaklar ile ilgili projeler ve Güzelyurt-Lefke yolu üzerinde yol yapımı için sökülen ağaçların parası, istimlak edilen yerlerin ödeneğinin mali protokolden dolayı beklemede olduğunu ifade etti. 

İhalelerin donduğunu, müteahhitlere verilmesi gereken avansların verilemediğini kaydeden Erduran, bu nedenle birçok müteahhittin de zor durumda olduğunu dile getirdi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum