1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. '3 YILDA BİR SMEAR TESTİ YAPTIRIN'
'3 YILDA BİR SMEAR TESTİ YAPTIRIN'

'3 YILDA BİR SMEAR TESTİ YAPTIRIN'

Kadınlar, cinsel organ kanserleri konusunda erkeklerden daha avantajlı. Çünkü smear testiyle vulva, vajina ve rahim ağzı kanserleri erken evrede anlaşılıyor, hatta hastalığın gelişmesi önlenebiliyor.

A+A-

Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen jinekolojik kanserler arasında 3. sırada bulunuyor. Kadın sağlığında hayati öneme sahip olan smear testi rahim ağzında kanser öncesi değişikliklerin erken dönemde tespit edilmesini sağlıyor.

Amerikan Kanser Derneği’nin rahim ağzı kanser taraması ile ilgili son görüşlerine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selçuk Selçuk, “Amerikan Kanser Derneği’nin son açıklamasına göre, rahim ağzı kanseri taramasına 21 yaşında başlanması, 21 yaş altındaki kadınlarda cinsel ilişki başlama yaşına bakılmaksızın smear testi ile tarama yapılmasına gerek olmadığı belirtilmektedir. 21-29 yaş arasındaki kadınlarda ise smear testinin 3 yılda bir yapılması önerilmektedir. Bu yaş grubunda taramanın sadece smear ile yapılması yeterlidir. Amerikan Kanser Derneği, 30 yaş üstü kadınlarda rahim ağzı kanseri taraması için smear testi ve HPV/DNA testinin beraber yapılmasını öneriyor. Çünkü bu iki testin beraber yaptırılması ile rahim ağzında mevcut anormal bir durumun tespit edime olasılığı sadece smear testine göre daha yüksektir” diyor.

30-65 yaş arası kadınlarda smear ve HPV/DNA testi beraber yapılacaksa testlerin 5 yılda bir, sadece smear testi yapılacaksa 3 yılda bir tekrarlanması gerektiğini belirten Op. Dr. Selçuk, smear testinin yaş durumuna göre uygulanışı ile ilgili şunları söylüyor:

SMEAR 3 YILDA BİR, JİNEKOLOJİK MUAYENE HER YIL
“65 yaş üstü kadınların; önceki smear testlerinde herhangi bir anormallik saptanmamışsa ve rahim ağzı hastalık öyküsü yoksa smear testi yaptırmalarına gerek yoktur. Ancak rahim ağzı kanseri öyküsü, AIDS hastalığı, önceki smear sonuçlarında anormallik bulunan veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde tarama protokolleri ve sıklığı değişmektedir. Belirtilen durumlara sahip olan bireylerin özel durumlarına göre tarama sıklığı, takibi altında bulundukları doktorları tarafından bireyselleştirilerek düzenlenmelidir. Son olarak şunu belirtmekte fayda var; smear testinin 3 yılda bir yaptırılması önerilmekle beraber kadınların jinekolojik muayenelerini yılda bir kez düzenli olarak yaptırmaya devam etmeleri gerekmektedir.”

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.