1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. AĞRI ÇEKMEK GENETİĞİMİZDE VAR
AĞRI ÇEKMEK GENETİĞİMİZDE VAR

AĞRI ÇEKMEK GENETİĞİMİZDE VAR

Ağrı çekmek genetiğimizde var

A+A-

Ağrı algısının ve ağrıya verilen reaksiyonun kişiler arasında değişiklik gösterdiği, bu konuda farklı kültürler arasında ciddi ayrımlar olduğu biliniyor. Kişiler arasındaki ağrı eşiği farklılıkları üzerine yapılan araştırmalar, bazı kişilerin ağrıya daha hassas olmasına karşın, bazılarının çok dirençli olduğunu gösteriyor. Bu farklılıkları ortaya koymak için yapılan çalışmalarda farklı ırk, cinsiyet ve yaş gibi faktörlerin değerlendirildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, "Kişilerin çektiği ağrı genetik mirastan mı kaynaklanıyor?" sorusunu yanıtladı. 

Ağrının akut ve kronik olarak ikiye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Yücel, “Akut ağrı; böbrek taşı ağrısı, doğum ağrısı, ameliyat sonrası ağrı ya da diş ağrısı gibi bir uyarana bağlı ağrılar olurken kronik ağrı çok daha karmaşık bir klinik tablo gösteriyor” dedi. 

Dünyada her yüz kişiden 15-20’sinin  nedeni bilinmeyen ağrı sendromları hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel “Kronik baş ağrısı ve pelvik ağrı gibi birçok hastalık bu grupta yer alıyor. Bu kişilerin sadece psikolojik olarak ağrı çektiğini söylemek çok doğru değil. Bu da, son yıllarda bu hastalıklar ile genetik arasında bir bağlantı olup olmadığına ilişkin çalışmaları hızlandırıyor” diye konuştu.

AĞRIYLA İLİŞKİLİ 200 GEN BULUNDU

Son yıllarda kronik ağrılı hastalıkların genetik bir temelinin olup olmadığı sorusuna yanıt arandığını anlatan Prof. Dr. Yücel “Özellikle hangi genlerin ağrı duyarlılığını oluşturduğuna dair birçok laboratuvar çalışması gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sonucunda ağrıya duyarlılık oluşturan yaklaşık 200 gen bulundu ve Ağrı Genleri Veri Bankası (Pain Genes Database) adlı yayın çıkarıldı” diye konuştu.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.