1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AYDINLATMA BEDELİNİ KİM ALACAK?
AYDINLATMA BEDELİNİ KİM ALACAK?

AYDINLATMA BEDELİNİ KİM ALACAK?

Aydınlatma bedelini kim alacak?

A+A-

 

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin, aydınlatma vergisinin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından tahsil edilmesiyle ilgili devam eden davada mahkemenin ara emri almasının ardından karar bu hafta kesinleşecek.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, Kıb-Tek’in aydınlatma vergisi adı altında bir bedel almadığını,sattığı enerjinin bedelini almak istediğini belirtirken, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise yasa gereği aydınlatma yetkisinin belediyelere ait olduğunu söyledi.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin, aydınlatma vergisinin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından tahsil edilmesi konusuyla ilgili devam eden davada mahkemenin ara emri kararı almasını Kıbrıs Postası’na değerlendiren El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, Kıb-Tek’in aydınlatma vergisi adı altında bir bedel almadığını,sattığı enerjinin bedelini almak istediğini belirtti. Cesurer, bunun da sayaçların toplam bedelinin vatandaşa bölünmesiyle ortaya çıktığını söyledi. Belediyelerin 120 milyona varan borçlarını Kıb-Tek’e ödemediğini ifade eden Cesurer, maliyetler alınmadığı zaman kurumun etkilendiğini belirtti. Cesurer şunları söyledi: “2012 yılında sokak lambalarının kesildiği dönem kararname ile aydınlatma bedeli Kıb-Tek’e devredildi. Sendikamız açısından olayın başka bir boyutuna bakacak olursak Sokak aydınlatmaları tek bir elden kontrol edilmelidir. Bunun tecrübesini daha önce yaşadık. 2012 yılında sokak lambalarındaki hatalı bağlantı nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Başka insanların hayatını tehlikeye atacak luksumuz yoktur. Umarız mahkeme doğru kararı verir”

Açıklamalarda bulunan LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise 51/95 sayılı Belediyeler Yasası gereği aydınlatma yetkisinin belediyelere ait olduğunu ifade etti. Harmancı, sokak lambası ve armatürlerin de belediyelere ait olduğunu belirtti. Harmancı, hukuki sürecin karara bağlanması için mahkemenin bir hafta ara emri kararı aldığını söyledi. 2013 yılında yaşanan anlaşmazlık sonucu hem belediyenin hem de Kıb-Tek’in aydınlatma vergisini bir süre faturaya yansıttığını hatırlatan Harmancı, bu gibi sorunların olmaması için uğraşıldığını belirtti. Harmancı, “Kıb-Tek yasallaşmalıdır” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.