1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BANKALARIN ÇÖKMESİYLE İLGİLİ RAPOR DÜN YAYIMLANDI
BANKALARIN ÇÖKMESİYLE İLGİLİ RAPOR DÜN YAYIMLANDI

BANKALARIN ÇÖKMESİYLE İLGİLİ RAPOR DÜN YAYIMLANDI

Güney Kıbrıs’taki finans sisteminin çökmesi ve ülkenin bunun sonucunda memoranduma katılmasına yol açan nedenler hakkında

A+A-

BANKALARIN ÇÖKMESİYLE İLGİLİ RAPOR DÜN YAYIMLANDI

RUMLARIN YAŞAM SEVİYESİ 2004 YILINDAN BU YANA YÜZDE 13 DÜŞTÜ

İŞSİZLİK YÜZDE 17,4… BÜTÇEDE İLK ÜÇ AYDA YÜZDE 18,95 AÇIK…

Rum Meclisi Kurumlar Komitesi’nin, Güney Kıbrıs’taki finans sisteminin çökmesi ve ülkenin bunun sonucunda memoranduma katılmasına yol açan nedenler hakkında kaleme aldığı raporun, dün kamuoyunun bilgisine sunulduğu haber verildi.

Haravgi gazetesi “20 Milyar Euro’luk Vurgun” başlığıyla manşete çektiği haberinde, raporda “20 milyar Euro’luk bir vurgunun” yanı sıra, banka yönetimleri ile denetleme makamlarına yönelik ağır sorumluluklar kaleme alındığını haber verdi.

Dün açıklanan raporun, cezai suçlara da atıfta bulunmakta olduğunu kaydeden gazete, Kurumlar Komitesi’nin kovuşturma makamlarını (Polis ve Başsavcılık) konuları daha ayrıntılı incelemeye çağırdıklarını belirtti.

Raporun bin 200 sayfa olduğunu ve 17 başlığa ayrıldığını yazan gazete, raporun, bankaların çökmesi skandalına karışanların hepsinden isimleriyle söz ettiğini ifade etti.

Yunan tahvillerine yatırım yapılmasıyla 4,5 milyar Euro zarar edildiğini yazan gazete, Marfin Popular Bank ile Marfin Egnatia Bank’ın sınır ötesi birleşmesinin Rum kesimine zararının ise 4,5 milyar Euro’luk başka bir zarara daha yol açtığını anlattı.

Bu faaliyetle birlikte, Rum kesiminin “Acil Likidite Fonuna” 5 milyar Euro daha yüklendiğini ifade eden gazete, Rum bankalarının Yunanistan’daki şubelerinin satılmasından doğan zararın ise 3,5 milyar Euro olduğunu ekledi.

RUMLARIN YAŞAM SEVİYESİ 2004 YILINDAN BU YANA YÜZDE 13 DÜŞTÜ

Alithia gazetesinin haberine göre ise, Economist dergisinde yer alan bir haberde, Rum kesiminin, 2004 yılında toplu bir şekilde AB’ye katılan 10 ülkenin “en büyük kaybedeni olduğunun belirtildiği” ifade edildi.

Gazete, dergideki habere göre “Kıbrıslıların daha az varlıklı hale geldiklerini, çünkü yaşam düzeylerinin 2004 yılından bu yana yüzde 13 oranında azaldığını” aktardı.

İŞSİZLİK YÜZDE 17,4

Gazetede yer alan başka bir haberde ise, Eurostat’ın yayımladığı verilere göre, Rum kesimindeki işsizlik oranının Mart ayında aktif nüfusun yüzde 17,4’üne, mutlak rakamlarla ise 78 bine ulaştığı haber verildi.

Gazete, işsizlik oranının geçtiğimiz Şubat ayında ise yüzde 16,8 olduğunu ekledi.

BÜTÇEDE İLK ÜÇ AYDA YÜZDE 18,95 AÇIK

Haravgi’de yer alan bir haberde ise, merkezi hükümetin hesaplarının, 2014 yılının Mart ayı sonunda, 18,95 milyon Euro’luk bir açık gösterdiği haber verildi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.