1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BİN TON PATATESE PAZAR ARANIYOR
BİN TON PATATESE PAZAR ARANIYOR

BİN TON PATATESE PAZAR ARANIYOR

Adanın güneyinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Kuzey’deki patates üreticileri bu yıl Güney’e patates ihraç edemedi. Nisan ayında hasat edilen patatesler için pazar aranıyor.

A+A-

PAZAR DARALDI… Adanın güneyinde yaşanan ekonomik kriz, Kuzey’deki patates üreticisinin pazarını daha da daralttı. Yetiştirdikleri ürünlerin bir kısmını Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulamaya girmesiyle Güney’e ihracat eden üreticiler ekonomik kriz nedeniyle bu yıl Güney’e patates ihraç edemedi.

MALİYETLER YÜKSEK… Patates üreticilerinin en büyük sıkıntıları arasında su, mazot, elektrik ve gübre gibi girdi maliyetlerinin çok yüksek olması yer alıyor. Girdi maliyetlerinin ürün fiyatlarına yansıdığını belirten üreticiler bu nedenle yurt dışındaki ürünlerin fiyatlarıyla rekabet edemediklerini söyledi.

YEŞİLADA: PAZAR BULUNMALI… Kıbrıs Türk Patates Üreticiler Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, bu yıl normal hasat döneminden önce üretilen patateslerin tümünün iç piyasa ve dış piyasada tüketildiğini söyledi. Nisan ayında hasat edilecek patatesler içinde bin tonluk bir pazar bulunması durumunda üreticilerin bu yıl ki pazar sorununun aşılacağını belirtti.

Adanın güneyinde yaşanan ekonomik kriz Kuzey’i de etkiledi. Güney’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu yıl henüz adanın kuzeyinden güneyine patates ihracat edilemedi.

Normal hasat döneminden önce yetiştirilen patatesler, Türkiye ve İngiltere pazarında yer bulabildi. Ancak, nisan ayında hasat edilecek patatesler için pazar sıkıntısı devam ediyor.

Kıbrıs Türk Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada’dan alınan bilgiye göre nisan ayında hasat edilen patatesler için bin tonluk bir pazar bulunması durumunda patates üretimindeki bu yılki pazar sorununun aşılmış olacağı öğrenildi.

Maliyetler pazarı daraltıyor...
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde patates üretimi için kullanılan, gübre, su, mazot ve elektrik gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması ürün fiyatlarına yansıyor. Maliyetler nedeniyle fiyatları artan patatesler yurt dışında daha düşük maliyetlere yetiştirilen patates fiyatları ile rekabet edemiyor.

Üretici dert küpü…
Patates üreticileri, patates üreticiliğinin büyük emek isteyen bir iş olduğuna dikkat çekti ve emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayet etti. Üreticiler, “Artık gelirimizin giderimizi karşılaması için,  maliyetlerden kısabildiğimiz kadar kısmaya çalışıyoruz” dedi.

Yeşilada: Bin ton patatese pazar bulunmalı
Kıbrıs Türk Patatese Üreticiler Birliği Ahmet Yeşilada’dan alınan bilgiye göre, erken hasat edilen patateslerin tamamen tükendiği ancak nisan ayında hasat edilen patatesler için pazar sıkıntısı yaşanmaya devam ettiği öğrenildi. Yeşilada, yaklaşık bin tonluk patatese pazar bulunması durumunda üreticilerin bu yılki Pazar sorununun aşılmış olacağını belirtti ve şu şekilde konuştu:

“Güney’deki ekonomik kriz bize de yansıdı. Ekonomik kriz nedeniyle bu yıl güneye çok ihracatımız olmadı. Güney’deki bankalar aracılar ile ödeme yapılması nedeniyle kimse bu riski almak istemiyor. Artık patateslerimiz Toprak Ürünleri Kurumu tarafından paketleniyor ve yurt dışına bu şekilde gönderiliyor. Ayrıca bize 20 kuruşluk prim veriliyor. Bu uygulamadan dolayı Toprak Ürünleri Kurumu’na çok teşekkür ederiz.”

“Erken hasat edilen patatesler tükendi”
Bu yıl erken hasat edilen patateslerin tamamen tükendiğine dikkat çeken Yeşilada, nisan ayında hasat edilen patatesler için pazar arandığını belirtti. Yeşilada şu şekilde konuştu:

“Bu yıl ilk defa nisan ayında patatesler hasat edilmeye başlandı. İlk defa bu kadar patates çıktı. Bu çıkan patateslerin büyük bir kısmı Türkiye’ye ve İngiltere’ye ihracat edildi. İç piyasada da eksiklik olduğu için erken tükendi. Hala iç piyasada doyuma ulaşılmadı. Patates aranıyor. Normal ekim zamanında yetişecek olan patatesler için ise çok büyük bir sıkıntı olacağı düşüncesinde değilim. Sadece yaklaşık bin tonluk ürüne pazar bulma gerekiyor.”

“Yeşil Hat Tüzüğü alternatif olmadı”
Yeşil Hat Tüzüğü’nün Kuzey’deki üreticiler için alternatif olmadığını söyleyen Yeşilada, “Güney’in Kuzey’den istediği kadar patates satın aldığını belirtti. Yeşilada şu şekilde konuştu:

Yeşil Hat Tüzüğü patates üreticileri için bir alternatif olmadı. Çünkü Güney bizde istedi kadar patates satın alıyor. Ayrıca şu anda Güney ekonomisi çöktüğü içinde bizden patates almıyorlar. Türkiye pazarında da fiyatlar nedeniyle sorun yaşıyoruz. Çünkü bizde maliyetler çok yüksektir. Bu da ister istemez fiyatlarımıza yansıyor. Türkiye’de ise maliyetlerin daha düşük olması nedeniyle patatesler daha ucuza satılıyor. Ayrıca yurt dışında hiçbir ülkeye bizim direk olarak ihracat şansımız yoktur. Çünkü bizim limanlarımızdan direkt ticaret yapma şansımız yoktur.”

 

Kaynak: Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.