1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ÇOCUĞUNUZ TUVALETTEN KAÇIYORSA BÖBREKLERİ İFLAS EDEBİLİR
ÇOCUĞUNUZ TUVALETTEN KAÇIYORSA BÖBREKLERİ İFLAS EDEBİLİR

ÇOCUĞUNUZ TUVALETTEN KAÇIYORSA BÖBREKLERİ İFLAS EDEBİLİR

ÇOCUĞUNUZ TUVALETTEN KAÇIYORSA BÖBREKLERİ İFLAS EDEBİLİR

A+A-

Doğuştan da olabilir, ilkokul çağında da çıkabilir… Anne-babalar dikkat! Çocuğunuz tuvalet ihtiyacını sürekli erteliyorsa böbrek reflüsüne yakalanabilir.

Çocukluk çağında sık sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının altında böbrek reflüsü yatıyor olabilir. Doğumsal olarak görülebildiği gibi, ilkokul çağında tuvalete gitmekten kaçınan, tuvaletini erteleyen çocuklarda da ortaya çıkan böbrek reflüsüne karşı anne babaların dikkatli olmaları gerekiyor. Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Kilciler, “Çocuklarda erken teşhis edilmediğinde böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Bazı durumlarda tek böbrekte bu sorun yaşanırken, bazen de iki böbrekte de bu sorun görülebilir” dedi. 

İDRARINI TUTMASINA İZİN VERMEYİN 

Böbrekten sonraki idrar yolunun idrar torbasına açıldığı yerin yapısal veya fonksiyonel olarak bozuk olması böbrek reflüsünün sebebidir. Genellikle doğumsal olarak ortaya çıkan hastalığın diğer sebebi ise idrar torbası içindeki basıncın çok yüksek olmasıdır. Bu nedenle çocukların mutlaka tuvaletleri geldikleri zaman, tuvaletlerini yapması, idrarlarını uzun süreli tutmamaları gerekir.   

Enfeksiyon ciddiye alınmalı 

Çocuklarda böbrek nakli gerektiren böbrek yetmezliğinin en sık görülen sebebi budur. Bu yüzden sık sık ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren, ailesinde reflü hastalığı olan veya idrar yapma sorunları olan çocuklarda böbrek reflüsü hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır. Hastalığın kalıtsal geçiş özelliği olduğundan hastanın kardeşlerinin de reflü yönünden araştırılması gerekiyor. Reflüsü olan ve tedavi edilmeyen çocukların %10-20’sinde böbrek yetmezliği gelişiyor. Böbrek reflüsü tüm çocukların %1-2’sinde görülüyor. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan çocukların ise %30-50’sinde görülmektedir. Böbrek reflüsü görülen çocukların %30’unun böbreklerinde ise hasar (renal skar) meydana gelir. Skar dokusu gelişmesi böbreklerdeki idrar yapan dokuların ölmesi ve böbrek yetmezliği gelişmesi anlamına geliyor. 

Tedavide amaç dokuyu korumaktır

Prof. Dr. Mete Kilciler, “Tedavideki temel amaç böbrek dokusunun korunmasıdır. Cerrahi tedavide derecesi ileri olmayan hastalarda ilk tedavi seçeneği endoskopik tedavidir. Üroloji uzmanı yapacağı tedavi şeklini böbrek reflüsünün derecesi, böbrekteki bozulma yüzdesi, hastanın yaşı, hastanın genel durumu ve üriner enfeksiyon gelişme sıklığına bakarak karar verir” dedi. 

Akşam

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.