1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Dyt.Meral Başkal Anlatıyor...
Dyt.Meral Başkal Anlatıyor...

Dyt.Meral Başkal Anlatıyor...

Kışa özel;

A+A-

Kışa özel

Şunu söylemeliyim ki bugüne kadar yazmaktan en keyif aldığım konulardan birisi kışa özel beslenme oldu.

Sanırım bu durumun sebebi dışarıda yağan yağmur sesi. Kıbrıs’ ta  kış mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski daha da artıyor.

Tabiki menülerde salatalar azaltılıp yerine sıcak sebzeli çorbalar eklenir. Üzerinize kalın bir şeyler giymek kadar önemli olan diğer bir konuda, bağışıklık sistemini beslenme ile güçlendirmektir. Akşamları evde daha fazla vakit geçirip televizyon karşısında abur cubur tüketme zamanı olarak bilinir kış. Bu kışı ağır ve hantal geçirmeyelim, unutmayalım ki arkasına ilkbaharın gelmesiyle birlikte ince renkli kıyafetler giyeceğiz ve kışın etkisini ençok o zaman hissedeceğiz :

  •     Yazdan kalan alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenmeye devam edilmesi kan şekerinin düzensiz yükselmesi ve düşmesine neden olur. Bu durumu engellemek için günde 6 öğün beslenmeye ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmelidir.
  •     Soğuk algınlığından korunmak için C vitamini yönünden zengin olan yiyeceklerin kış dönemi boyunca sık sık tüketilmesi gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan C vitamini nin bolca bulunduğu kaynaklar; kuşburnu, maydanoz, karnabahar,soğan, lahana, biber, turp, tere, elma,portakal, limon, mandalina, greyfurt.Genelde portakal Cvitamini kaynağı olarak bilinir oysa ki diğer sebze ve meyveleri göz ardı etmemeliyiz.Günlük yaşantıda bu besinler göz ardı edilmemeli ve günde 5–8 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerektiği unutulmamalıdır.
  •     Çay ve kahve yerine kuşburnu, ıhlamur, ada çayı, zencefil, rezene, gibi bitki çaylarının kış hastalıklarına karşı olumlu etkileri görülmektedir.
  •     Bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır. Günlük beslenme de probiyotik yoğurt veya kefir; süt veya yoğurt yerine koyularak bu besinlerin olumlu etkilerinden yararlanılmalıdır.
  •     Bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunan omega-3 yağ asitinin en önemli kaynağı balıktır  Bu sebeple haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
  •     Genel olarak fast-food gibi yağlı hazır gıdalarla beslenirseniz bu vücudu ve vücut sistemini de olumsuz yönde etkileyeceği için; çok rahat hasta olabilir ya da kilo sorunu yaşayabilirsiniz.

    Yaz aylarındaki sıcak havaların ardından soğuk kış aylarına girerken metabolizma kendisini ona göre ayarlar. Birçok insan yazın kendiliğinden kilo verdiğini dile getirir. Burada metabolizmanın rolü büyüktür. Kışın metabolizma; soğuklara karşı vücudu koruyabilmek için derialtı yağ dokusunu arttırmaya çalıştığından yavaşlar ve kilo alma durumu meydana gelir. Bu dönemde kilo almak çok kolaydır. Yaza oranla aynı beslenmenize rağmen ağırlık kazanımı olabilir. Metabolizmayı hızlandırabilmek için 2,5-3 saatte bir aralıklarla beslenmeli, lif oranı düşük, kalorisi yüksek hamurişleri, yağda kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, kuruyemiş, hazır gıda ve hazır yemeklerin tüketimini azaltmalıdır ve haftada en az 3 (tercihen 5) kez 30-45 dk fiziksel aktivite yapılmalıdır.

    Ayrıca kış döneminde hareketliliğin azalması nedeni ile sindirim, hazımsızlık, kabızlık problemleri olabilir. Bu nedenle haftada 3 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmeli bunun yanında kepekli tahıllar ve kuru meyveler tercih edilmelidir. Vücudun ihtiyacı olan su tüketimi günlük 2-2.5 litrenin altına düşürülmemelidir.

    Gündüz sürelerinin kısalmasından dolayı güneş ışınlarından yararlanma süresi de azalıyor. Kalsiyum’un yararlılığını artıran ve bağışıklık sistemi üzerine etkili olan diğer bir vitamin D vitaminidir. Bu nedenle mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarının vücutta kullanılmasını sağlayabilmek için 15 – 20 dakika da olsa güneş ışığından faydalanmak gerekmektedir .

Yazımın sonuna gelirken internetten elde ettiğim ve danışanlarımın severek içtiği çayın tarifinide vermek istedim: 5 bardak su,2 dal tarçın, 8 adet karanfil, 1/1 limon, küçük 1 parça zencefil,1 yeşil elma, 1 tutam maydonoz.

Sağlıklı günler..

cay-001.jpg

Dyt.  Meral Başkal

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.