1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERCAN'DAN BOMBA GEÇSE TESPİT EDEMEYİZ!
ERCAN'DAN BOMBA GEÇSE TESPİT EDEMEYİZ!

ERCAN'DAN BOMBA GEÇSE TESPİT EDEMEYİZ!

Ercan'dan bomba geçse tespit edemeyiz!

A+A-

 

IŞID ile Türkiye yanı başımızda savaşırken ve Türkiye’de 30’a yakın ilde PKK, DHKPC ve IŞID operasyonları ve tutuklamalar tüm hızıyla devam ederken, Ercan’daki detektörler plastik patlayıcıyı bile tespit edemez nitelikte…

Türkiye ile IŞID’in resmen savaşmaya başladığı ve IŞID’in misilleme yapmaya hazırlandığı istihbarat analizlerine yansırken, Türkiye’ye en yakın ve IŞID militanlarının, gerek Güney Kıbrıs’taki PKK örgütlenmesi gerek ada genelindeki İngiliz ve Hristiyan nüfus  varlığı, gerekse de Türkiye’ye yakın olan konumu nedeniyle Kıbrıs’ı hedef alabilecekleri bir ortamda, Ercan Devlet Havalimanı’nın güvenlik zafiyetlerinin had safhada olduğu öğrenildi.

Elde edinilen bilgilere göre Ercan Havalimanı’ndaki güvenlik detektörleri plastik patlayıcı tespit özelliği bulunmadığı gibi, gerek kameralar gerekse de risk bölgelerindeki havalimanlarında kullanılan diğer cihazlar nitelik yoksunluğu ile dikkat çekiyor.

Elde edilen bilgilere göre daha gelişmiş detektörlerin alınmasının bir süredir gündeme olduğu ancak bunun sürekli olarak ötelendiği ifade ediliyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞID) terör örgütü ile Türkiye yanı başımızda savaşırken ve Türkiye’de 14 ilde PKK, DHKP-C ve IŞID operasyonları ve tutuklamalar tüm hızıyla devam ederken, Ercan’daki detektörler plastik patlayıcıyı bile tespit edemez nitelikte…

Dün haber ajanslarına yansıdığına göre KKTC Ercan Havalimanı’nda Ercan-İstanbul seferini yapan bir uçakta, sahipsiz sanılan bir valiz paniğe neden oldu. İçerisinde bomba olduğu sanılan valiz nedeniyle yolcular uçaktan tahliye edildi.

Elde edinilen bilgilere göre Ercan Havalimanı’ndaki güvenlik detektörleri plastik patlayıcı tespit özelliği bulunmadığı gibi, gerek kameralar gerekse de risk bölgelerindeki havalimanlarında kullanılan diğer cihazlar nitelik yoksunluğu ile dikkat çekiyor.

IŞID’in Türkiye’nin operasyonları misilleme yapmaya hazırlandığı istihbarat analizlerine yansırken,  Türkiye’ye en yakın ve IŞID militanlarının, gerek Güney Kıbrıs’taki PKK örgütlenmesi gerek ada genelindeki İngiliz ve Hristiyan nüfus  varlığı, gerekse de Türkiye’ye yakın olan konumu nedeniyle Kıbrıs’ı hedef alabilecekleri bir ortamda, Ercan Devlet Havalimanı’nın güvenlik zafiyetlerinin had safhada olduğu öğrenildi.

Kıbrıs’ın ortasında kaldığı coğrafya karışık

Kıbrıs’ın içinde bulunduğu coğrafyada yaklaşık 3 yıldır süren çeşitli iç savaş ve kargaşa son günlerde ‘güvenlik’ açısından ciddi tehdit noktasına geldi.

Türkiye’nin İncirlik Hava Üssü’nü IŞID’le mücadele kapsamında ABD’ye açması ve ardından Türkiye’de önce Suruç ardından Ceylanpınar ve son olarak da Kilis sınır bölgesinde yaşanan İŞİD’le çatışma ardından Türkiye’nin Suriye sınırları içerisindeki DAEŞ noktalarını havadan vurması ile bölgede hareketlilik artıyor.

Son iki gündür Türkiye’de güvenlik güçleri, özellikle PKK, DHKP-C ve IŞİD’le mücadele kapsamında yurt içinde farklı noktalara eş-zamanlı yaptığı operasyonlarla yoğun tutuklamalar yapıyor.

Türkiye’de 24 ilde dün yapılan tutuklamalarda yaklaşık 300 kişi göz altına alındı.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “son operasyonun ABD mutabakatıyla bir ilgisi olmadığını” söylerken uzmanlar Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede makas değiştirdiğine dikkat çekerek ABD’nin başını çektiği IŞİD’le mücadele koalisyonunda fiilen de rol alacağı yorumlarını yapıyor. Bu anlamda ABD Başkanı Obama ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı son telefon görüşmeleri referans olarak gösteriliyor.

Analizlere istinasız yansıdığı üzere IŞİD’e karşı süren askeri mücadelenin varlığı önümüzdeki günlerde daha da aratacak. Öte yandan adı geçen PKK ve IŞİD ve DAEŞ terör örgütlerinin de çeşitli şehirlerde yapacağı ‘misillemelerden’ endişe ediliyor.

Bu anlamda içinde bulunduğumuz coğrafya içinde yoğun bir istihbarat ağı hareketliliği de dikkat çekiyor.

Kıbrıs… Bölücü Kürt unsurlar, PKK ve İngiliz nüfus

Bölgedeki gelişmelere ilişkin medyada yapılan analizlere yansıyan haritalarda Kıbrıs istisnasız kargaşanın ortasında ‘sükûnetiyle’ görünüyor.  Ancak Türkiye’nin terörle mücadele değiştirdiği makas değişimi yorumları ardından KKTC’nin Türkiye’den aylar sonra IŞİD’i Bakanlar Kurulu Kararı ile aldığı terör listesi adına ne yaptığı, ne gibi tedbirler aldığı bilinmiyor.

Rum yönetiminin özelikle 90’larda Türkiye’ye karşı ‘vekâleten savaş’ unsuru olarak kullandığı ve desteklediği PKK ve öteden beri Güney’deki bölücü Kürt unsurlar biliniyor.

İslam Dünyasından gelen öğrencilerin Güvenlik Soruşturmaları yeterli mi?

Ayrıca analistler, adanın Güney ve Kuzeyindeki hatırı sayılır İngiliz nüfusu dikkate alındığında, yayımladığı haritalarda Kıbrıs adasının da yer aldığı IŞİD yapılanmasının Kıbrıs’ta da olası sızıntıları olabileceğine dikkat çekiyor.

Ayrıca KKTC’de ciddi miktarda İslam Dünyasının çeşitli yerlerinden gelen ve yeterince Güvenlik Soruşturmasından (Background check) geçerek geldiği şüpheli olan öğrenci nüfus var.

Ercan’da bomba paniği yaşandı

Tüm bunlar ışığında Kıbrıs’ın son günlerde içinde bulunduğu coğrafyadaki kargaşa ve güvenlik tehdidi  öne çıkarken dün haber ajanslarına yansıdığına göre KKTC Ercan Havalimanı’nda Ercan-İstanbul seferini yapan bir uçakta, sahipsiz sanılan bir valiz paniğe neden oldu.

İçerisinde bomba olduğu sanılan valiz nedeniyle yolcular uçaktan tahliye edildi.

Polisin araştırmaları sonucunda valizin, uçakta bulunan ve ne İngilizce ne de Türkçe bilmediği için duyuruları anlamayan bir başka yabancı turiste ait olduğu anlaşıldı.

Ercan’da detektörler yetersiz

Bir süredir Ercan Havalimanı’nda güvenlik zafiyetleri dikkat çekiyor. Ercan Havalimanı’nda bulunan güvenlik detektörlerinin ‘plastik patlayıcı’ algılama özelliğinden yoksun olduğu öğrenildi.

Bu durumda uzmanlar, ‘bomba ihbarı’ olmaksızın zafiyetin bariz olduğu görüşünde…

Türkiye Atatürk Havalimanı iç ve dış hatlar terminali yolcu girişlerinde valizler üzerinde iz ve koku taraması dahi son teknolojilerle yapılırken Ercan Havalimanı’nda detektörlerin plastik bomba algı tespit özelliğinden yoksun olması tedirgin ediyor.

Elde edinilen bilgilere göre söz konusu cihazlar yenilenecek ancak konu bir süredir öteleniyor.

Kıbrıs Postası

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.