1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. HAYAT KURTARAN 1 DAKİKA
HAYAT KURTARAN 1 DAKİKA

HAYAT KURTARAN 1 DAKİKA

Hayat kurtaran 1 dakika

A+A-

Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Tunç Özdemir, serum PSA'nın ve 1 dakikalık muayenenin, erken evre tümörlerin yakalanmasına olanak verirken prostat kanserine bağlı ölümlerde de belirgin bir düşüş sağladığını bildirdi.

Özdemir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, prostat kanserinin, erken teşhis edilebilen ve bunun getirdiği avantajlarla, gelişen yeni ve modern tedavi yöntemleri sayesinde fonksiyon kayıpları da gelişmeden kurtulma şansı yüksek bir hastalık olduğunu kaydetti.

1 DAKİKALIK MUAYENE HAYAT KURTARIYOR

Dünyanın her yerinde erkeklere rutin olarak uygulanan serum PSA ve 1 dakikalık rektal prostat muayenesinin, erken evre tümörlerin yakalanmasına olanak verirken prostat kanserine bağlı ölümlerde de belirgin bir düşüş sağladığına işaret eden Özdemir, Türkiye'de hala sosyal çekinceler ve fonksiyon kaybı olacağı kaygıları ile doktora başvurularda gecikmeler olduğunu ve bunun da erken teşhis ve modern tedavi yöntemlerinin getirdiği avantajların kaçırılmasına yol açtığını aktardı.

40 YAŞINDAN İTİBAREN TARAMA BAŞLAMALI

Özdemir, 40 yaşından itibaren temel PSA taramasının başlatılması gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"40 yaş üzeri bütün erkekler kanda PSA tetkiki ile beraber yılda bir kez prostat muayenesi yaptırmalı. Ayrıca olası risk faktörlerini ve belirtileri bilmek erken teşhis için büyük kolaylık sağlıyor. Bu anlamda unutulmamalıdır ki, erken evrede ve tedavide başarının ilk basamağı bilinçli ve bilgili olmaktır."

AİLESİNDE PROSTAT KANSERİ GÖRÜLENLER DİKKAT

Özdemir, "www.prostatkanseridernegi.org" üzerinden kişilerin kendi kendine yapabileceği online testlerin, doktora başvurma ihtiyaçlarını belirlemede belirleyici bir faktör olduğunun altını çizerek, risk faktörleri ve belirtiler açısından şunları kaydetti:

"Ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri öyküsü bulunanların, risk grubu oldukça yüksektir. Yaşla beraber prostat kanseri gelişme riski artar. Hormonal etkiler, aşırı testosteron, hormon bağımlı prostat kanserini teşvik eder. Diyette kırmızı et ve doymuş yağ ağırlıklı beslenmenin ve obezitenin prostat kanseri ile ilişkili olduğu düşünülür. İdrar yapmaya başlama güçlüğü veya yapamama, az miktarda ve kesik kesik idrar yapma, geceleri sık idrara çıkma ihtiyacı sertleşmede güçlük ve ağrı, idrar veya menide kan görülmesi, sırt bölgesi, kalçalar veya üst uyluklarda ağrı ya da hareket güçlüğü gibi belirtilerin birinin dahi görülmesi halinde hemen doktora başvurulmalıdır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.