1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HELLİM YAPACAK SÜT BULAMAYACAĞIZ
HELLİM YAPACAK SÜT BULAMAYACAĞIZ

HELLİM YAPACAK SÜT BULAMAYACAĞIZ

Parasızlık kan ağlatıyor....

A+A-

 

Hayvancılar Birliği Başkanı, hayvan hastalıklarıyla ilgili önlem alınmadığı ve denetim yapılmadığı için hellim tescili konusunun rafa kaldırılabileceğini öne sürdü

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hayvan hastalıklarına önlem alınmadığı ve denetim yapılmadığı için hellim tescili konusunun rafa kaldırılabileceğini öne sürdü.

Hayvan hastalıklarının analiz yapılarak, sağlıksız olan hayvanların ve ağılların tespit edilip müdahale edilmesi gerektiğini savunan Naimoğulları, yetkilileri göreve davet etti.

Avrupa standartlarında süt üretimi yapmak için hayvanlar üzerinde sistemli tarama yapılmasının şart olduğunu aktaran Naimoğulları, özellikle brusella hastalığının ülke genelinde ciddi seviyelerde olduğunu belirtti.

Hayvan hastalıklarıyla son 15 yıldır mücadele edilmediğini ve yapılan çalışmaların da yeterli olmadığını savunan Naimoğulları, “ Eğer önlem alınmazsa değil hellimin tescili, hellim yapacak süt bulamayacaklar. Hastalıklar ciddi seviyededir ve önümüzdeki yıl böyle devam ederse meralardan hayvan ölülerini toplayacaklar” dedi.

Küçükbaş hayvan üreticilerinin Doğrudan Gelir Destekleri’nin ödenmemesi nedeniyle mağdur olduğunu da anlatan Naimoğulları, hükümetle yapılan görüşmelerin olumsuz geçtiğini söyledi.

  “Yem alabilmek için hayvan satıyorlar”

Dövizde yaşanan artış ve girdi maliyetlerinin artması nedeniyle hayvancıların yem alabilmek için hayvan satmak zorunda kaldığını belirten Naimoğulları, yemin torbasının 40 TL’den 45 TL’ye çıktığını ancak süt paralarının iki yıldır aynı olduğunu ifade etti.

Naimoğulları, yetkililerin kıyaslama yaparken sürekli güneyi örnek aldığını ancak, orada uygulanan olumlu adımların görmezden gelindiğini savundu, güneyde yem fiyatlarının düşük olduğunu ve süt fiyatlarının da tatmin edici seviyede olduğunu vurguladı.

KKTC’de inek sütünün fiyatının 1,30 TL, güneyde 2 TL olduğunu anlatan Naimoğulları, güneydeki koyun ve keçi sütü fiyatlarının bizdekinin iki katı olduğunu işaret etti.
 
“Kurban Bayramı’nda kasaptan et alıp tüketen tek Müslüman toplum biziz”

Kurban Bayramı’ndaki kurban satışlarının geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düştüğünü belirten Naimoğulları, “Kurban Bayramı’nda kasaptan et alıp tüketen tek Müslüman toplum biziz” dedi.

Ülkede yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğünü ve bu nedenle kurban alamadıklarını işaret eden Naimoğulları, hayvancıların kurban satışları konusunda hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Fiyatlarda geçtiğimiz yıllara oranla büyük bir değişiklik yapılmadığını aktaran Naimoğulları, buna rağmen büyükbaş ve küçükbaş satışlarının beklenin çok altında olduğunu anlattı.

“Üreticiye yardım edilmezse  reform yapacak hayvancı bulamayacaklar”

Hayvancılığın geliştirilmesi ve dünya standartlarında yapılabilmesi için köklü reformlar planlandığını ancak uygulanamadığını belirten Naimoğulları, hükümetin reform için sadece 2016 yılına odaklandığını ve şu an yaşanan sorunları görmezden geldiğini öne sürdü.

Özellikle küçükbaş hayvancıların düzenli geliri ve süt parası olmadığı için zorluklar yaşadığını vurgulayan Naimoğulları, “Üreticiler eğer desteklenmez ve yardım edilmezse 2016’da reform yapacak hayvancı bulamayacaklar. Bu yılın tamamlanmasına daha üç ay var ve üretici parasızlıktan kan ağlıyor” diye konuştu.
 
“Üretimin desteklenmesi ve dünya standartlarında üretim yapılması sağlanmalı”

Naimoğulları, ülkemizde üretimin desteklenmesi ve dünya standartlarında üretim yapılabilmesi için hükümetin uygulaması gereken düzenlemeleri şu şekilde sıraladı:

“Üretici sigortalı olmalı ve yatırımları düzenli bir şekilde yatırılmalı. Geçimini sadece hayvancılıktan yapanlar tespit edilip desteklenmeli. Üretici teknolojiyi takip edip, modern üretim yapabilmesi sağlanmalı. Düşük faizli kredilerle sektör desteklenmeli. Üretici birlikleri mecliste de temsil edilmeli. Üretici hem üretim hem de pazarlama konularında aktif rol oynamalı”.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.