1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. İNTİHAR EDEN ÇOCUKLARIN %59'u...
İNTİHAR EDEN ÇOCUKLARIN %59'u...

İNTİHAR EDEN ÇOCUKLARIN %59'u...

9-18 yaş grubunda depresyon tanısı konmuş 93 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, özellikle anne babası boşanmış çocukların daha fazla intihar girişiminde bulunduğu tespit edildi.

A+A-

OMÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI ANABİLİM DALINCA 9-18 YAŞ GRUBUNDA DEPRESYON TANISI KONMUŞ 93 ÇOCUK ÜZERİNDE YAPILAN ARAŞTIRMADA, ÖZELLİKLE ANNE BABASI BOŞANMIŞ ÇOCUKLARIN DAHA FAZLA İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDUĞU TESPİT EDİLDİ

DOÇ. DR. AKBAŞ: "İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNAN ÇOCUKLARIN YÜZDE 59,1'İNİN AİLE İÇİ ŞİDDET İLE ANNE BABA BOŞANMASINI NEDEN OLARAK GÖSTERDİKLERİNİ KAYDETTİK"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalınca 9-18 yaş grubunda depresyon tanısı konmuş 93 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, özellikle anne babası boşanmış çocukların daha fazla intihar girişiminde bulunduğu tespit edildi.

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Acil Polikliniğine intihar girişimiyle gelen 45 ergen çocuk ile Çocuk Psikiyatri Polikliniğine başvuran ve depresif bozukluğu olan 48 hasta çocuk üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi.

Çalışma kapsamında 93 ergen çocuğun ruhsal durumları, aile, okul özellikleri, arkadaş sorunları, stres faktörleri, sosyodemografik veriler ve psikiyatrik değerlendirmelerinin 6 ay süresince izlendiğini ve tedavi uyum sürelerinin değerlendirildiğini belirten Akbaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 0-7 yaş arasında her 100 çocuktan 1'inde, 7-18 yaş arasında ise her 100 çocuktan 6'sında depresyon görülmektedir. Depresyon, çok zor ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Yaptığımız araştırmada, özellikle parçalanmış ailelerin çocuklarının daha fazla intihar girişiminde bulunduklarını belirledik. Ayrıca eğitim düzeyi düşük ailelerin çocukları ile eğitimlerini yarıda kesmiş çocukların da intihar girişiminde bulunduklarını tespit ettik."

Kardeş sayısı yüksek olan ve depresyona giren hastalarda intihar riskinin arttığını belirlediklerini vurgulayan Akbaş, "İntihar girişiminde bulunan çocukların yüzde 59,1 aile içi şiddet ve anne baba boşanmasını neden olarak gösterdiler" dedi.

"ANNE BABA BASKISI ÇOCUĞU DEPRESYONA SÜRÜKLEYEBİLİR"

Doç. Dr. Akbaş, ergenlik döneminde çocukların ruh sağlığının çok önemli olduğuna, ailelelerin çocuklarıyla yakından ilgilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bu süreçte çocuğa her konuda destek olunmalıdır. Ailelerin çocuklarıyla yakından ilgilenmesi önemlidir. Bir sorunları olduğunda onlarla kavga etme yerine, çözüm için çaba göstermeleri gerekir. Çünkü anne baba baskısı çocuğu depresyona sürükleyebilir. Aile kendisi ve çocukları için gerektiğinde bir uzmandan yardım almalıdır."

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.