1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KADINI CİNSELLİKTEN SOĞUTAN HASTALIKLAR
KADINI CİNSELLİKTEN SOĞUTAN HASTALIKLAR

KADINI CİNSELLİKTEN SOĞUTAN HASTALIKLAR

Önemini bilmediğiniz bir ayrıntı ph...

A+A-
Kadınlarda aynı anda birden fazla cinsel sorun görülebiliyor. Bu durum duygusal-psikolojik ve sosyal etkenlerin organik faktörle iç içe olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla cinsel sağlık sorunu yaşayan kadınlarda tanı ve tedavi süreçleri daha kapsamlı oluyor.
 
KADIN cinsel sorunlarının altında organik nedenler, hormonsal, damarsal, sinir sistemi kaynaklı sorunlar, altta yatan hastalıklar, ayrıca yanlış cinsel bilgiler, aile yapısı, ilişki kalitesi gibi psikolojik ve sosyal faktörler yatıyor. Kadının cinselliği nasıl öğrendiği, eski deneyimleri, ilişki problemleri, iletişim sorunları, kültürel baskılar gibi psiko-sosyal nedenler önemli yer tutuyor. Ayrıca erkeğin cinsel sorunu mutlaka kadını da etkiliyor. Bu nedenle kadınları değerlendirirken, resme bir bütün olarak bakmak, etki eden tüm faktörleri incelemek şart
 
TİROİD SORUNLARI
 
Hormon sistemi cinsel fonksiyonlar için kritik önem taşıyor. Tiroit hormonu da vücut hücrelerinin metabolizmasını etkilediği için cinsel sağlıkla yakından ilgili. Tiroit hormonu cinsel bölgede (özellikle klitoris ve vajinada) uyarılmayı sağlayan dokularda etki gösteriyor ve bu dokulardaki hücrelerin metabolik aktivitesini artırıyor. Bu nedenle tiroid bezinde meydana gelen hipertiroidi (normalden daha fazla tiroit hormonunun üretilmesi) veya hipotiroidi (normal den daha az tiroid hormonu üretilmesi) gibi problemler cinsel sorunlara da yol açabiliyor. Maalesef tiroit sorunu olan pek çok kadın durumun farkında değil. Hipotiroidi belirtileri arasında yorgunluk, güçsüzlük, kilo alımı, kilo vermede güçlük, kuru saç, solgun ve sert cilt, soğuğa karşı tahammülsüzlük, kas krampları ve ağrıları, kabızlık, depresyon, sinirlilik, hafıza sorunları, regl problemleri gibi değişik şikayetler görülebiliyor. Hipertiroidi’de ise kilo kaybı, kalp atım hızında artış, çarpıntı hissi, iştah artışı, gerginlik-endişe, el ve parmaklarda titreme, terleme, regl problemleri, sıcağa tahammülsüzlük, uyku güçlüğü gibi belirtiler gelişebiliyor. Tiroid sorunları kadınlarda vajinal kuruluk, orgazm güçlüğü ve cinsel ağrı yaratabiliyor. Bu nedenle tiroid hormonlarınızı doktorunuzun denetiminde kontrol ettirmeniz gerekli.
 
Prolaktin hormonunuzu kontrol ettirin
 
- Prolaktin beyinde, hipofiz bezinden salgılanan hormonlardan biri. Bu hormonu süt hormonu olarak da duymuş olabilirsiniz. Gerçekten de prolaktin emzirme dönemindeki süt üretiminden sorumlu. Prolaktin’i hamilelik dışında; stres, aşırı egzersiz, bazı ilaçlar, prolaktinoma da denilen beyin tümörleri, böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu ve hipotiroidizm (normalden daha az tiroit hormunu üretilmesi) gibi problemler yükseltebiliyor. Prolaktin cinsel sağlığı yakından ilgilendiren bir hormon. Prolaktin yüksekliğinde östrojen ve testosteron gibi cinsel sağlığı etkileyen hormon seviyelerinde bir düşüş yaşanabiliyor, regl düzeni bozulabiliyor. Bu nedenle cinsel sağlık sorunları yaşıyorsanız, hekiminizin klinik durum ve şikayetlerinize uygun olarak prolaktin seviyelerinizi ölçmek istemesine şaşırmayın. Prolaktin seviyeleriniz yüksekse, bunun altında yatan sebepleri araştırmak için ek testler istenebiliyor ve bu yüksekliğin sebebine göre tedavi planı düzenlenebiliyor.
 
Vajinal ph neden önemli?
 
Vajinanın belli bir PH (asidik veya alkalin) seviyesi bulunuyor. Normal vajinal PH 3.8 ile 4.2 arasında. Vajinal dokudan salgılanan laktik asit vajinayı asidik bir ortam haline getiriyor. Yaşla birlikte azalan östrojen vajinal PH’ı yükseltiyor. Ayrıca spreyler, vücut elleri, pudralar, kokulu sabunlar gibi hijyenik ürünler vajina PH dengesini bozabiliyor. Bu durumda cinsel fonksiyonları da etkileyen bakteri ve mantarlar enfeksiyonlarında artış görülebiliyor. Vajinal dokular çok hassas olduğundan PH dengesinin bozulması doku hasarı ve kaşıntıya neden olabiliyor. Vajinal enfeksiyon birçok kadının cinsellikten uzaklaşmasına neden oluyor. Burada önem olan vajinal enfeksiyonun tipi. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa bağlı bir vajinal enfeksiyonunuz varsa (örneğin trikomoniyaz gibi) o zaman tedaviniz bitinceye kadar cinsel birliktelikten kaçınmanız yerinde olacak. Ancak çoğu mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar cinsel ilişkiyle partnerinize geçmiyor. Yine de vajinal enfeksiyonlarda vajinayı saran dokularda hassasiyet görülüyor ve cinsel birliktelikte tahriş ve ağrı riski artıyor. Bu nedenle eğer herhangi bir ağrı, acı, yanma veya sızı hissiniz varsa teda vinizin tamamlanmasını beklemelisiniz.
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.